Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Ugyanúgy, mint más előkészítő konyhai munka, az élelmiszerek reszelése sem igényel nagy tudományt. Az előkészítési idő lényegesen megrövidül, illetve könnyebb a reszelés, ha a megfelelő élelmiszerhez a megfelelő reszelőt tudja használni. Nézzünk tehát a reszelők körmére!
Négyélű reszelő
Szinte minden háztartásban megtalálható a hagyományos szögletes, négy falú, különféle reszelésre alkalmas reszelő. A csepp alakú lyukakkal ellátott részén a zöldséget és a sajtokat reszelheti durvábbra, illetve finomabbra. Leggyakraban a csuszába vagy tócsniba használt burgonyát, a salátába való sárgarépát, a tzatzikibe való uborkát fogja vele reszelni.
A keményebb sajtokat, mint a parmezán, reszelje a kis lyukakon, melyeknek éles, kiálló élük van. Így szép, apró reszeléket kap, mely ideális spagettihez vagy a lasagne megszórására.
A hosszúkás, éles éllel rendelkező nyílásokon keskeny, késsel nehezen létrehozható szeleteket kap. A vékonyra reszelt zöldségszeletekből pillanatok alatt házilag sütött chipset vagy uborkasalátát készíthet.
Az ilyen típusú reszelő vásárlásakor olyat válasszon, mely nem csúszhat el a munkafelületen. Erre megfelel az olyan reszelő, melynek alsó része gumival van ellátva. A felső fogantyú legyen ergonomikus, hogy a reszeléskor kényelmesen tudja tartani a kezében.
Lapos reszelő
A lapos reszelő praktikusabb akkor, ha valamit egyenesen a tálba vagy edénybe akar reszelni. Jobban meg tudja fogni és az étel pontosan az edénybe kerül. Főleg akkor használatos, amikor kis mennyiségeket kell lereszelni.
Vásárláskor próbálja ki, hogy milyen a tartása: minél nagyobb a reszelőfelület, annál jobb!
Forgó reszelő
Minden reszelő közül ez a legbiztonságosabb, mivel az élelmiszert közvetlenül a reszelőbe kell tenni, s nem fordulhat elő, hogy lereszeli a körmét vagy az ujját. A forgó reszelővel gyorsan lereszelheti a kemény sajtot vagy a csokoládét. Ha vendégeinek tésztát tálal, adja körbe a forgó reszelőt egy darab sajttal, így mindenki ízlése szerint reszelheti a sajtot a tésztára.
Inkább kisebb reszelőt szerezzen be, mert könnyebb vele dolgozni.
Ráspoly típusú reszelő
Az apró lyukú reszelőt elsősorban a citromhéj reszelésekor értékeli. A speciális éles élek tökéletesen apró reszeléket eredményeznek, anélkül, hogy a citromhéj fehér és keserű részét lereszelnék. Ezzel szerecsendiót és kávét is reszelhet.
A boltban a lehető legkisebb lyukakkal rendelkező reszelőt válassza. Érvényes, hogy minél keskenyebb a fém, annál finomabb a reszelék.