Baba Totyogó Olvasás a kisgyermekével

Miért hasznos, ha olvasunk a kicsinek?

A történetek fantasztikusak a gyerek memóriájának fejlesztése szempontjából, és segítik őket abban, hogy neveket párosítsanak a képekkel. A gyerek elsajátítja a helyes mondatszerkezetet és kiejtést is az olvasás hallgatása útján. És ne aggódjon, ha ugyanazt a könyvet akarja olvasni újra meg újra – az ismétlés segíti őt a történet megértésében, és egyre inkább elmélyül benne.

Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akiknek kis koruktól fogva olvasnak, jobb nyelvi fejlődést érnek el*, és később nagyobb valószínűséggel élvezik a könyveket, mert az olvasást valami kellemessel kapcsolják össze, amit egy szülővel osztottak meg.

Hozzuk ki a legtöbbet a mesemondásból

Tegyük rendszeressé – és szórakoztatóvá! Tartalékoljunk egy bizonyos időpontot minden nap a mesékre – a lefekvés ideje a leggyakoribb. Dicsérjük meg a gyereket már a legkisebb olyan részvételért is, mint például a szavak ismétlése, vagy egy képhez fűzött megjegyzés. Az olvasás mindig szórakoztató kell, hogy legyen, ezért ne erőltessük azt, ha fáradt, vagy elveszti az érdeklődését.

Vonjuk be a gyereket az olvasásba

Mutassuk meg neki a borítót, és olvassuk fel a könyv címét. A kicsik hamar felfogják, hogy a mesék elől kezdődnek, és hogy lapozni kell, hogy a mese folytatódjon. Kövessük a szavakat az ujjunkkal, hogy megértse, azok a fekete kacskaringók a “szavak”, amelyekből egy “mese” formálódik. Mutassunk rá a képekre, és vonatkoztassuk azokat valami ismerősre: “Ez egy fekete macska, olyan, mint a nagymamáé!” Ez segíteni fogja őt a képekkel összekapcsolt ismerős szavak megtanulásában. Jelöljük meg a színeket, és számoljuk meg a dolgokat is.

Adjunk hozzá némi drámát

Olvassunk barátságos hangon, és használjunk különböző akcentust minden szereplő esetében. Lehet, hogy furcsán érezzük magunkat e hangos olvasás során, de a gyermekünknek ez tetszik majd!

Látogassuk meg a könyvtárat

Ez lehetőséget nyújt gyermekének arra, hogy az olvasmányok széles választékából válogasson. Sok könyvtár mesemondó eseményeket is szervez a kicsik részére, továbbá szolgáltatásai és könyvkölcsönzései ingyenesek. Biztosítsuk, hogy gyermekünknek mindig hozzáférése legyen a kiválasztott könyvekhez otthon is.

Élvezzük a mesét

Beszélgessünk gyermekünkkel az éppen olvasott könyvről, a szereplőkről, és az ő kedvenc részéről a mesében. Ez arra ösztönzi majd, hogy gondolkodjon arról, amit hallott.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!