Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A brokkolihoz hasonlóan a karfiolt is apró, ehető virágok sűrű hálózata alkotja, amelyek egy vastag központi szárból nőnek ki. A fehér karfiol a leggyakoribb fajta – a krémes, kerek fejnek egyenletes színűnek kell lennie, és feszes zöld levelek veszik körül. A sütéssel előjön az édesebb íze – süssük egészben, és kenjük meg kormával vagy paprikával egy lenyűgöző vegetáriánus ételért.

Ez a gyökérzöldség egy fehérrépa-káposzta hibrid, és édes, földes ízű. Adjuk a fehérrépát a kiadós őszi ételekhez egyszerű köretként, például egy marhahúsos, fehérrépás és árpás pite, vagy sültek mellé.

Ezt az intenzív ízű káposztafélék családjába tartozó növényt több mint 2000 éve termesztik, és régóta népszerű a hűvösebb régiókban, kiváló fagytűrő képessége miatt. Fodros levelei és jellegzetes íze miatt termesztik, szeptember és február között a legfrissebb. A friss kelkáposzta élénkzöld színű, ropogós, kemény levelekkel. Próbáld ki a finom sült lazacot kelkáposzta pestóval egy egyszerű hétköznapi étkezésnél, vagy használd feltétként egy kolbászos és kelkáposztás pizzára. Egy egészséges nassolnivalóért süssük a leveleket 30 percig.

A gombafajták széles választéka két különböző típusba sorolható: termesztett és vadon termő gombák. A konyhában rengeteg kísérletezési lehetőség van – az Egyesült Királyságban csak a vadon termő gombáknak körülbelül 15 000 különböző fajtája található. Bár egész évben nőnek, az ősz a szezonjuk csúcspontja. Az előkészítéshez alaposan keféljük át a gombákat, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, töröljük át nedves ruhával, és tároljuk papírzacskóban a hűtőszekrényben. Élvezd a vadon termő gombák földes ízét egy mini vadon termő gombás és ricottás pastizzival, egy hagyományos máltai süteménnyel, vagy nyűgözd le a vendégeket egy vacsorán vadon termő gombával és brandys szósszal töltött csirkével.

Az illatos füge gazdag, lekváros ízű és puha, rágós állagú, és édes vagy sós receptekhez egyaránt illik. A török füge jellegzetes megjelenésű, sötétlila, barna héjjal és élénkpiros hússal. A füge nem érik be a szedés után, ezért válassz telt, ép héjú gyümölcsöket. Süssük meg fügés krémes piteként egy feltűnő őszi desszerthez, vagy szeleteljük vékonyra egy könnyű kecskesajt, füge és céklasaláta formájában.

Az édes piros szőlőt a Földközi-tenger termékeny régióiban és azon túl is termesztik, és nem csak nassolnivalóként eheted. Próbáld ki a szőlőt nyársra fűzni, majd olvasztott étcsokoládéba mártogatni egy egyszerű desszerthez. A lédús szőlő kiegészíti a sós ízeket – remekül illik a krémes brie sajthoz az egyszerű lepénykenyereken, vagy használjuk egy illatos piros szőlős és rozmaringos focacciához.

A sokoldalú hagyma, a háztartás alapélelmiszere, számos étel elsődleges összetevője. Válassz olyan hagymát, amely keménynek érződik, papírszerű héjjal, és tárold hűvös, száraz helyen. A hagyma aprítása során a könnyezezés elkerülése érdekében előtte fagyasszuk le 10 percre, és ne vágjuk át a gyökerét. Amellett, hogy szószok és pörköltek alapjához tökéletes, a hagyma főszereplőként is finom lehet. Egy bőséges sajtos-hagymás pite a tökéletes laktató nassolnivaló, vagy próbáld ki az aranybarnára és ragacsosra karamellizált hagymát, borsos báránybordával. Imádod a hagymakarikákat? Akkor csináld ezt még jobban sörben panírozott, virágzó hagymákkal!

Ez a sötétzöld, ropogós káposzta édes, földes ízű, és főzve vagy nyersen is fogyasztható. A kelkáposzta levelei kissé lazábbak, mint más káposztafajtáké, de a feje továbbra is súlyos, ropogós levelekkel. Ennek a sötétzöld káposztafélenek jellegzetes, édes és enyhén földes íze van, amely jól illik a gazdag, pikáns vagy húsos ízekhez. Próbáld ki hasábokra sütve, és egy pikáns kéksajtos öntettel meglocsolva, add hozzá burgonyapüréhez, tálald krémes csirke-gomba keverékkel, vagy főzz egy laktató kelkáposzta, chorizo és borlotti bablevest. Nagyszerű köret egy vasárnapi sülthöz is – csak párosítsd pikáns citrommal és mogyoróval.
