Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A matcha tea leveleit kézzel szedik a tea ültetvény tetejéről, a teanövényeket a betakarítás előtt az utolsó három hétben árnyékolják, hogy a lehető legtöbb klorofill szabadulhasson fel. Betakarításkor a leveleket kőmalom segítségével por állagúvá őrölik, majd elzárják a fény és az oxigén elől, így megőrzi gyönyörű zöld színét és antioxidánsban dús marad.
A hagyományos módja a teakészítésnek az úgynevezett száraz eljárás. Ez alapján a bambusz keverő ecsettel kavarjuk fel a teát szinte habosra. Helyezzünk 2 gramm teát egy tálba, és öntsünk rá 75 fokos vizet. Ha hiányzik a háztartásból a bambusz keverőecset, nyugodtan használhatunk habverőt is az óvatos összekeveréshez.
Amennyiben az instant megoldások hívei vagyunk, öntsük a matcha port egy shakerbe adjunk hozzá vizet és így rázzuk össze.
Egy másik izgalmas változata a matcha teának a matcha latte. Tegyünk 2 gramm teát egy tálba kevés vízzel, keverjük össze úgy, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ezután adjunk hozzá meleg tejet és elegyítsük egymással. Mézzel, cukorral és juharsziruppal ízlés szerint édesíthetjük.
5+1 ok, amiért megéri matcha teát inni
Az egyik legjobb hatása a magas összetételű antioxidáns és enzim tartalma, amelyek az UV-sugárzás elleni küzdelemért és számos betegség megelőzésében segíthenek.
Több mint 800 éve fogyasztják a matcha teát Kínában és Japánban a pihenéshez és meditáláshoz. Az L-Theanine aminosavnak köszönhetően az alfa-hullámok aktivitását serkenti az agyban így segítve a relaxációt.
A matchának köszönhetően a memória képes megőrizni a dopamin és szerotonin szintet, melyet az L-Theanine is termel.
A japán szamurájok is fogyasztottak teát minden edzés előtt. A legtöbb zöldtea tartalmaz koffeint, mely önmagában képes növelni az energiaszintet a testben. Az energia, amit a matcha teából nyerhetünk a tápanyagtartalmának köszönhető és egy csészének az energizáló hatása akár 6 órán keresztül is eltarthat.
A matcha tea kiválóan segíti az anyagcserét, négyszer gyorsabban égeti a zsírt, mint más zsírégetők. A jó hír az is, hogy a matcha tea fogyasztásának nincs olyan mellékhatása, mint például megnövekedett pulzus szám vagy a magas vérnyomás.
A matcha teában található katechinek antibiotikus hatásúak és támogatják az egészségünket. Egy csésze matcha tea magas káliumszintet, A-C-vitamint, vasat, fehérjéket és kalciumot tartalmaz.
Megfázás megelőzése érdekében nagy figyelmet kell szentelnünk a szuperételekre, mint a chia mag, chlorella alga, zöld árpa vagy spirulina. Emellett rengeteg teakészítmény támogatja az egészséges immunrendszer megtartását, energiát és segítséget nyújthat a gyorsabb gyógyulás érdekében.
A sült tea gyümölcsökből és gyümölcsléből készül, cukor és fűszerek hozzáadásával. Például fahéjjal, vaníliával, kardámommal, badiánnal vagy szegfűszeggel. Az alábbi összetevőket süssük össze sütőben, hiszen a szárítás miatt akár több hónapig is tárolható.
Inspiráló receptként tudunk ajánlani egy sült citrus teát badiánnal. Szükségünk lesz hozzá citromra, mandarinra, narancsra, badiánra, cukorra, fahéjra, gyömbérre, szegfűszegre és pár csepp rumra, ami felfrissíti az összetevőket.
A hagyma tea kiváló gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedések ellen. A hagyma gyógyító hatásait az ősi idők óta használják, akár tea, akár finom hagyma-szirup formájában. A tea és a szirup különösen hasznos köhögés, megfázás, hörghurut és influenza esetén.
Pucoljunk meg 2-3 nagy fej vöröshagymát, a félbevágott hagymákhoz egy edénybe öntsünk vizet. Forraljuk fel és főzzük kb. 15-20 percig. Passzírozzuk át egy szitán az így készült hagymalevest és keverjük bele a reszelt gyömbért. Édesítsük mézzel és kortyolgassuk óvatosan mikor még forró. Segít az orrdugulás, torok- hörgőfájdalom esetén is.
A gyömbérnek rengeteg egészséges hatása van, ugyanakkor mértékkel kell fogyasztanunk. A gyömbér gátolja a baktériumok és vírusok szaporodását, hozzájárulva ezzel a légúti betegségek megelőzéséhez, miközben immunitást növelő hatása van. A várandósság idején jelentkező émelygést is enyhíti.
Egy csésze zöldtea étkezés után megakadályozza a baktériumok elszaporodását, amelyek olyan betegségeket okoznak, mint a fogínyproblémák vagy a rossz lehelet. A teában lévő katechin hatékonyan védi a szájüreget más baktériumoktól, csökkenti a szájban lévő savak mennyiségét, amelyek roncsolják a fogzománcot. Mivel a tiszta szájüreg az egészségünk megtartásának alapja, a zöldtea fogyasztása megakadályozza az influenzát okozó baktériumok elszaporodását is. Nemcsak a kávé és a guarana számít energiabombának, hanem a zöldtea is.
Számos vitamint tartalmaz, mint például magnézium, kalcium, vas, foszfor, nátrium, klorofill, K-, A-, C- vitamin és számos B-csoportba tartozó vitamin. Ezek közül a vitaminok közül nagy része antioxidánsként szolgál a szervezetben. A csalán tea jó hatással van a vesére, a májra, fejfájásra vagy a húgyúti gyulladásra. Hatékonyan méregtelenítő és csökkenti a vércukorszintet.
Forrás: matchaday.sk, plnielanu.sk, naturproduct.sk, wikipedia.org, fytopharma.sk