Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A franciák voltak az elsők, akik az 1300-as években a vadon termő epret átültették a kertekbe. Később, 1714-ben Chiléből az eper ott megtalálható fajtája átkerült Franciaországba, amit mivel nagyobb szemekben nő, szebb a színe, édesebb és erősebb az illata, átvette az erdei eper helyét. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, italként, süteményekben, fagylaltokban vagy akár koktélokban. Mesterségesen előállított eperíz és illat sok termékben megtalálható, mint a tisztítószerek, parfümök, szájfények, cukrok és még sokáig sorolhatnánk.
Allergia életünk bármely szakaszában kialakulhat, bár az eper esetében nagyrészt gyermekeknél tapasztalhatunk allergiás tüneteket. Ezek csalánkiütésre és sömörre hasonlítanak, amik elképesztően viszketnek és legtöbbször a lábakon, karokon és az arcon jelennek meg. Szerencsére a gyerekeknek van esélyük kinőni ezt az allergiát, ami nagyon jó hír, mivel az epernek magas a C-vitamin, folsav és káliumtartalma, amelyek mind nagyon fontosak a gyerekek egészségének megőrzéséhez. Ezen felül kifejezetten hasznosak a fogyás elősegítéséhez, mivel 100 gramm eper 32 kalóriát tartalmaz.
Az eper akkor számít teljesen érettnek, amikor a gyümölcs teljes felülete pirosas színű és sehol nem látható rajta zöld vagy fehér szín. Betakarítását kora reggel végzik miután felszáradt a harmat. Leszedése után hamar kell elfogyasztani, mivel a gyümölcs minősége betakarítás után gyorsan romlik. Öt órával leszedésük után a gyümölcsök nagymennyiségű vitamint veszítenek és az illatuk karakteressége is csökken. Ha nem tudja egyből elfogyasztani, legfeljebb három napon belül használja fel őket. A gyerekek biztosan örömmel segíteni fognak egy epres saláta elkészítésében.
Ott van az epres tejturmix vagy a tejszínhabos eper, amiket már jól ismerhetünk gyerekkorunkból, de ez még csak a kezdet. Az epret édes és sós verzióban is fogyaszthatjuk bármennyire szokatlanul is hangzik. Ott vannak az egyszerű gyümölcsös sütemények, a népszerű epres jégkrém fagylalt verziója, vagy ha kísérletezni szeretnénk kipróbálhatjuk az eper carpacciot vagy egy hideg, nyári levest, az eper gazpachot.
Lehet azt gondolja, hogy ez talán túl egzotikus, de azt javasoljuk, hogy adjon egy esély ennek a finomságnak. És nem, ez nem egy sütemény, bár garantáljuk a gyors felfrissülést!
Mi kell az eper gazpachohoz?
Minden hozzávalót alaposan meg kell tisztítani, felvágni majd össze kell turmixolni. Hűtse le 4-6 órán keresztül és tálalja frissen.
Ha a gyermekei azon szerencsések közé tartoznak, akik fogyaszthatnak epret, akkor azt javasoljuk, hogy használjon minél több epret a konyhában, akár az olyan süteményekbe, mint az aludttejes epres torta vagy a csokoládés epres zabkása. Mindkét étel tápláló, ízletes és egészséges snack lehet az iskolában.