Egészséges életmód Egészség Homokozós betegségek

Minden bizonnyal nem sikerül megállapítania, hogy a homokozó teljesíti-e maximálisan a higiéniai előírásokat. Szabadidejét elsősorban olyan játszótereken töltse, melyek körül vannak kerítve és jobb, ha fedettek is. A fertőzések a márciustól novemberig tartó szezonban terjednek a leggyorsabban, amikor legintenzívebb a játszóterek kihasználtsága. A fenntartó feladata volna legalább kéthetente egyszer kitisztítani a homokozót, átgereblyézni, átkapálni,  majd  ivóvízzel, vagy fürdésre is alkalmas tulajdonságokkal rendelkező vízzel megöntözni.

Hogyan védjük a gyerekeket?

Ügyeljen arra, hogy a gyerekek semmit se nyalogassanak a homokozóban, játék közben ne adjon a kezükbe vizes palackot, vagy a kedvenc kekszet. A homokozós játék befejezése után alapos kézmosásnak kell következnie. Milyen betegségek fenyegetik a gyerekeket a homokozóban?

Toxoplazmózis

A fertőzés forrása a macskák ürüléke, akik szívesen használják a homokozót „véceként“.  A fertőzött macskák ürüléke nagyon sok ellenálló petét tartalmaz, melyek a külső környezetben sokáig életképesek. Leginkább a gyenge immunrendszerű gyerekek és a kismamák veszélyeztetettek.  

Tünetek: A betegség fáradtsággal, fejfájással, lázzal, homályos látással, vagy duzzadt nyirokcsomókkal nyilvánul meg.
Kezelése: A gyógymód az immunrendszeer erősítése, súlyosabb esetekben sppeciális gyógyszerek és antibiotikumok szedése.


Toxokarózis

A betegség okozója a kutyák és a macskák orsóférge. Ez a paraziták okozta betegség bizonyos körülmények között az embert is megfertőzi, leggyakrabban a gyerekeket 4 éves korig.  Gyermeke akkor fertőződhet, ha megeszi a szennyezett homokot, vagy piszkos kezével megtörli a száját.

Tünetek: A toxokarózist nagyon nehéz felismerni. A gyermeknek sokszor fáj a hasa és hasmenése van, köhög. Masszív fertőzés esetében megjelenik a fáradtság, gyengeség és láz. Az orsóféreg a belső szerveket és a szemet is megtámadhatja.  

Kezelése: Anthelmintikum hatású gyógyszerek, illetve kortikoidok.

Bélgiliszták

Az orsógiliszta az állatok ürülékével kerül a homokozóba, s a giliszták a paraziták petéiből a belekben fejlődnek ki. A gyermek akkor fertőződik, ha a szennyezett homokot megeszi.  

Tünetek: A fertőzés lázzal, májnagyobbodással, végbél tájéki viszketéssel és véres, nyálkás hasmenéssel jár.   
Kezelése: A gyermek  gyógyszeres kezelést kap.

 

Szalmonellózis

Valóban megtörténhet, hogy gyermeke a homokozóban is megfertőződhet ezzel a baktériummal.  Figyelni kell arra, hogy a gyerek ne tegye piszkos kezeit a szájába és ne nyalogassa.  A kellemetlen baktérium így könnyen bekerülhet az emésztőrendszerbe.

Tünetek: Erős hasmenés, fejfájás, hőemelkedés és láz.

Kezelése: A dehidratáció és a kórházi kezelés elkerülése miatt elegendő folyadékmennyiséget kell biztosítani.

Giardia fertőzés

A fertőző parazitás megbetegedés hordozója a macska. Ez egy további ok arra, hogy miért kell játék közben is ügyelni a higéniára és arra, hogy a gyerek ne nyalogassa az ujját.

Tünetek: A fertőzött gyerekeket rosszullét gyötri, étvágytalanok, fogynak. Jellemző a hasmenés és a  puffadás is.

Kezelés: A vizsgálatot olykor többször is meg kell ismételni, míg a giardia fertőzés beigazolódik. Ebben az esetben gyógyszeres kezelést alkalmaznak.  


Forrás: zdravie.sk, cyh.com, health24.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása