Tippek és tanácsok Hogyan távolítsuk el az ételfoltokat?

Olykor bárkivel előfordulhat egy folt okozta baleset az öltözéken. Ahol gyerekek vannak, ott sokkal gyakrabban fordulnak elő foltok a ruházaton. Ezt csaknem lehetetlenség kivédeni, ezért inkább koncentráljon a gyümölcs, zöldség, italok, csoki és egyebek által okozta foltok hatékony eltávolításának trükkjeire. Fontos, hogy a foltot ne hagyja megszáradni, hanem azonnal lásson hozzá a folt eltávolításához.

Hogyan távolítsuk el a gyümölcs- és zöldségfoltokat?

A gyümölcs- és zöldségfoltokra nincs univerzális eljárás. Attól függ, mi piszkította be a ruházatot.

Hogyan távolítsuk el a barack-, alma- és a gyümölcs- és zöldséglevek okozta foltokat?

A világos foltokat marhaepés folttisztító szappannal távolíthatja el. A háziasszonyok többsége nem győzi dícsérni ezt a készítményt. A marhaepe enzimjei képesek oldani a zsírokat és a fehérjéket.  A foltot előbb áztassa be, aztán kenje be a szappannal és dörzsölje meg.  Hagyja rajta 15 percig és aztán öblítse át a ruhát, vagy mosógépben mossa ki.

Mivel távolítsuk el a cseresznye- és ribizlifoltokat?

A kellemetlen cseresznye- és ribizlifoltok tisztítása bonyolultabb. Fehér trikó esetében csepegtessen a foltra vizet, tegyen rá mosogatószert és hagyja pár percig hatni.  Ezután öblítse át az anyagot, szárítsa meg törülközővel és 1 : 2 arányban használjon citromsavat vízzel. Ezt 2 percig hagyja hatni, majd ismét szárítsa meg törülközővel. A következő lépésben készítsen ammóniaoldatot és ebből tegyen a foltra. A folt bepirosodhat, de ne ijedjen meg és tegyen rá még peroxidot. Hagyja egy percig hatni és végül öblítse el mosogatószeres vízben. 

Színes anyagok esetében a foltot áztassa be, öntsön rá mosogatóvizet, öblítse el és tegyen rá citromsavat. Csepegtessen rá ammóniaoldatot és tegye a napra száradni. Ha nem tűnt el a folt, ismét használja a higított ammóniát és ismét szárítsa a napon. Utolsó lépésben öblítse el az anyagot mosogatószeres vízben.

Mivel távolítsuk el a fekete áfonya foltjait?

A fekete áfonya okozta foltok egy speciális kategória. Minden anyagfajta esetében másképp járunk el.  Ha az áfonyalé szőnyegen, vagy kárpiton landolt, használjon langyos vizet és tegyen bele ammóniát. Ha selyem lett áfonyás, az anyagot fél órára áztassa be vízzel higított vodkába. Ezután öblítse ki meleg vízben és mossa ki mosógépben.  A gyapjú anyagokat a citrom, a lenből készült öltözéket az aludttej tisztítja ki. 

Hogyan távolítsuk el a sárgarépa, a paradicsom és a színes zöldségek foltjait?

A sárgarépás foltot először áztassa hideg vízbe, aztán tegyen a foltra mosogatószert és mossa át.  Ha az anyag foltos marad, bevált régi tanács szerint szárítsa a napon.  A foltos ruhát akassza ki, vagy tegye a napra és hagyja, hogy a napocska fehérítse ki a foltot.

A színes zöldség okozta foltot, mint amilyen a céklafolt, ammóniával tüntetheti el. Az ammóniát juttassa egyenesen a foltra és kefével ütögesse be az anyagba. Ezután a foltot kenje be száraz szilárd szappannal és csak ezután mártsa vízbe és alaposan öblítse ki.  

Hogyan távolítsuk el a  borfoltokat?

A vörösbor okozta foltot azonnal szórja be sóval, ezután még citromsavat is csepegtethet rá, dörzsölje át, alaposan mossa és öblítse ki. A fehérbor foltját forróvizes mosogatószeres oldatban mossa ki egy kevés ammóniával.

A beszáradt borfoltokra a borotvahab érvényes, melyet fél óráig hagyunk rajta és ezután a vízben öblítse ki az öltözéket. 

Hogyan távolítsuk el a csoki- és kakaófoltokat?

A friss csokoládéfoltot áztassa hideg vízbe. A mosógépben mosható anyagokat ammóniával is kenje be. A régi csokifoltokra a következő oldatot kell használni: 1 rész technikai minőségű glicerin, 1 rész 3 %-os amónia és 1 rész víz. Ezután áztassa hideg vízbe és végül ecetes vízben öblítse ki az anyagot.

Következő lehetőség a tej, kenje be vele a csokifoltot, majd mossa ki meleg szappanos vízben.

A kakaófoltokat fél liter víz és fél kiskanál ammónia oldatával távolíthatja el. Kenje be ezzel a foltot és hagyja hatni, majd mossa ki.

Hogyan távolítsuk el a  kávéfoltot?

A kávéfoltokra keverjen össze langyos vizet mosogatószerrel. Megpróbálhatja sóval is megszórni és ronggyal kidörzsölni.  Ha pl. egy fehér terítőt öntött le kávéval, miután langyos víz és mosogatószer oldatában kimosta, tegyen még rá vízzel elkevert peroxidot és mosógépben mossa ki.

Hogyan távolítsuk el a ketchup-, mustár-, majonéz- és zsírfoltokat?

Ezekre a zsíros foltokra megfelel az egyszerű mosogatószer. Vigye fel a foltra és ronggyal alaposan dörzsölje be az anyagba. Pár percig hagyja hatni, majd tegye  forró mosóporos vízbe. Fél napig áztassa, majd mosógépben 40 °C-on mossa ki.

A következő variáció a citrom, vagy az ecet. A foltot kenje be ecettel, vagy citromlével és hagyja néhány percig hatni. Ismét tegye forró mosóporos vízbe. Fél napig áztassa és aztán mosógépben 40 °C-on mossa ki.

Ha az olaj, vagy majonézfolt makacsul kitart, segít a marhaepés folttisztító szappan. A foltot áztassa be, kenje be a marhaepés szappannal, dörzsölje be és hagyja negyedórát állni. Ezután mosógépben mossa ki.

Hogyan távolítsuk el a rágógumit a hajból és a ruházatból?

Akinek gyerekei vannak, az tudja, hogy a ruhára, vagy a hajba ragadt rágógumi probléma, ami csak nehezen távolítható el. A ruhára ragadt rágógumi eltávolításának több lehetősége van. Az első a ruha lefagyasztása a fagyasztóban. A ruhát tegye egy műanyag zacskóba és 2 – 3  órára helyezze a fagyasztóba. Ezután étkezőkéssel, vagy faspatulyával könnyen lekaparhatja a rágót. A következő lehetőség, ha az anyagot forró vízbe mártja és a rágót fogkefével kaparja le. Használhat vasalót is. A vasalódeszkára helyezzen kartont, egy dobozdarabot s erre az anyagot a rágóval (a rágó érintkezzen a kartonnal). Majd vasalja át és a rágónak a kartonhoz kellene ragadnia.

A hajból már nehezebb eltávolítani a rágógumit. Ebben segít a dezodor spray. A rágós hajtincset helyezze bármilyen alátétre és fecskendezze be a dezodorral, mely a rágót lefagyasztja. Kézzel, vagy fésűvel lassan szedje ki a hajból, miközben állandóan spricceli a dezodort.

Forrás: chytre-bydleni.cz, prodamy.cz, jakcistit.cz, eshop.tierraverde.cz, wikihow.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása