Baba Óvodás Hogyan segítheti balkezes gyermekét?

Dr. David Whitebread, a fejlesztési pszichológus és a korai évek szakértője megosztja legjobb ötleteit.

Becslések szerint a népesség 10 százaléka balkezes. Kisbabájánál akkor figyelheti meg, hogy balkezes, amikor elkezd tárgyakat megfogni, sportolni és írni tanulni.

Mitől lesz egy gyermek balkezes?

Egyszerűen szólva a génjeitől. De ez természetesen nem ennyire egyszerű – más tényezők is közrejátszanak. „Tehát egyáltalán nem biztos, hogy ha Ön és a partnere balkezesek, a gyermekük is balkezes lesz.” – mondja David – „És még arra is van példa, hogy két jobbkezes szülőnek balkezes a gyermeke!”

Mikor lehet megtudni?

Az az életkor, amikor a kisgyermeknél elkezdődik meglátszani, hogy az egyik kezét szívesebben használja, gyermekről gyermekre változó. „Egyes gyermekeknél ez nem határozottan az egyik vagy a másik az iskolakezdésig, néhányuknál ennek eldöntése eltarthat akár hatéves korig!” mondja Dávid.

Normális, hogy ez lassú folyamat, tehát hagyjuk, hogy a gyermek maga döntse el, melyik kezét használja szívesebben különböző feladatok esetében, mint különböző szerszámok és játékok megfogásakor.

Balkezes gyermekek és a fejlődés

Sok szülő aggódik, hogy gyermeküknél ez a csekély különbség hatással lehet a fejlődésükre, de ez leginkább legenda.

David szerint „Nincs olyan vizsgálat, amelyik arra utal, hogy konzekvens különbség van balkezes és jobbkezes gyermekek fejlődése között.”

„Egyes gyermekek mindig könnyebben tanulnak meg balkezes készségeket másoknál, különösen az írást – de ez nincs kapcsolatban azzal, hogy melyik a domináns kezük.”

Ne aggódjon a tükörírás miatt

Az egyik dolog, amiért a szülők és a tanárok aggódhatnak, amikor egy balkezes gyermek írni kezd, a ’tükörírás’ – a mondatokat fordított irányban írja, ami tükörből nézve látszana rendesen.

David azt mondja, hogy ez a gyermek fejlődésének teljesen normális része, de sokkal gyakoribb balkezesek esetében. „Ha egy játékra, székre vagy más tárgyra gondol, az mindig ugyanaz a dolog, akármelyik irányból is nézzük. Az írás, a betűk és a számok a gyermek által felfedezett dolgok között az elsők, és nem mindegy, milyen irányban vannak – ha leírunk egy hármas számot fordítva, az már nem három. A kisgyermek számára ez szokatlan koncepció, nehéz alkalmazkodni hozzá.”

Szerencsére a tükörírás fokozatos olvasással és tanulással általában korrigálódik. „Jóllehet vannak gyermekek, akik ezt készakarva csinálják, mert viccesnek találják, hogy szüleik vagy egy tanár nem tudja elolvasni, amit írtak – olyan, mint egy kód!”

Balkezes kisgyermekének segítése

A legtöbb hétköznapi tárgyat jobbkezes emberek számára tervezték, tehát fontos, hogy a balkezes kicsit ellássuk a megfelelő segítő eszközökkel – különösen akkor, amikor még tanulják a különböző tárgyak használatát, és amikor használják őket. Például, próbálja meg, hogy balkezes ollót, tollat és vonalzót ad a gyermeknek.

„A fő probléma balkezes gyermekek számára nem az, hogy balkezesek, hanem az, hogy egy túlnyomórészt jobbkezes világban élnek” mondja David. Azt tanácsolja, hogy gondosan figyeljük meg gyermekünket, és gondoskodjunk arról, amit láthatóan előnyben részesít, és hagyjuk, hogy végül saját maga döntsön.

Ha egy kis segítséget kap Öntől, gyermeke szeretni fogja, hogy balkezes.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása