Tippek és tanácsok Hét melengető fűszer, amit érdemes kipróbálni idén ősszel

Ahogy a napok rövidülnek és hűvösebbek lesznek, nincs is jobb annál, mint egy finom, melengető ételt főzni vagy egy gőzölgő csésze teát kortyolgatni – amelyek a fűszerek hozzáadásával még teljesebbbé varázsolhatók.



Kurkuma

Az aranyló fűszer, a kurkuma élénk sárga színű (óvatosan használd, mert foltot hagyhat a kezeden és a ruhádon!) és enyhén kesernyés, csípős ízt kölcsönöz az ételeknek. Gyakran használják currykeverékekben, különösen jól illik a karfiol édes, diós ízéhez. Próbáld ki egy zöldséges curryben vagy egy kiadós aloo gobi levesben. Egy adag napsütéses hangulathoz tökéletes egy sárgarépás, gyömbéres kurkumaleves, amely biztosan elűzi az őszi hideget.




Gyömbér

A gyömbér egy csodálatosan sokoldalú fűszer; lehet tüzes vagy nyugtató, ugyanolyan jól működik édes, mint sós ételekben, és kapható frissen, savanyítva, őrölve, kristályosítva vagy kandírozva is. Kezdd a napot gyömbérrel átitatott, éjszakára állni hagyott zabpehellyel, süss klasszikus gyömbéres kekszet nassolnivalónak, vagy tálalj vacsorára ázsiai ihletésű, csirkés, gyömbéres és citromfüves, wokban sült egytálételt.



Kardamom

Az illatos és gyógynövényes kardamomhüvelyeket egészben is felhasználhatod, hogy finom citrusos jegyekkel ízesítsd az ételeidet, de a belső magokat meg is őrölheted az erősebb íz érdekében – mind az édes, mind a sós receptekhez. Gyakran használják indiai ételekben, a bárányos biryani kardamomos rizzsel egy kiadós curry, amelyet másokkal is megoszthatsz, míg a lassi desszert egyszerre édes, krémes és aromákkal teli. Egy skandináv csavarért próbáld ki egy adag cseresznyés, kardamomos süteményben.



Fahéj

Bár általában sütéshez és desszertekhez kötjük, a fahéjat (akár rúdban, akár őrölve) gyakran használjuk sós ételekben is, hogy egy csipetnyi édes melegséget kölcsönözzön az ételnek. Próbáld ki egy hagyományos észak-afrikai tagine-ban, ahol a fahéj, a méz és a sárgabarack kiegészíti a húsos báránypörköltet, vagy egy tál chili con carnéban, ahol segít enyhíteni a fűszerek csípősségét. A klasszikus édességek között a kedvencünk a fahéjas tekercs (vagy vegán változata), de feldobhatsz vele egy őszi desszertet is, a fűszeres vajas, brióspudingot.


Cayenne bors

A forró és tüzes cayenne bors számos fűszeres szósz és pác (például a piri piri) kulcsfontosságú összetevője, és általában a füstös paprikával együtt található meg a mexikói receptekben, például a vegán chiliben. Egy csipet cayenne bors használható a krémes vagy sajtos ételek gazdagságának kiegészítésére is, megtalálható egy brunchnál a klasszikus, vajas hollandi mártásban, vagy egy olyan egyszerű ebédben, mint a walesi sajtos pirítós.



Szegfűszeg

A szegfűszeg jellegzetesen erős és gyümölcsös ízű, és leggyakrabban a karácsonyhoz kötik (sonkák, szószok, forralt bor...). Az ünnepi időszakon túl a szegfűszeg finom csípősséget ad a melengető italoknak; próbáld ki egy forró, fűszeres almalében vagy egy illatos chai teában, az édes és fűszeres ízek tökéletes egyensúlyában. A narancsos, melaszos piskótapuding őrölt szegfűszeget tartalmaz, amelyet sütésnél könnyebb használni.


Hét melengető fűszer, amit érdemes kipróbálni idén ősszel

Csillagánizs

A csillagánizs kétségtelenül az egyik legszebb fűszer – nyolcágú csillag alakú, a szárított fűszer erősen ánizsos ízű, hasonlóan az édesgyökérhez vagy az édesköményhez. Népszerű az ázsiai konyhákban: ez a kínai ötfűszer keverék egyik fő összetevője. Próbáld ki a ragacsos, narancsos és csillagánizsos sertéshasalja receptben, vagy add hozzá egy illatos rizspudinghoz. Azt is szeretjük benne, ahogy feldob egy klasszikus francia desszertet egy körtés és csillagánizsos tarte tatint.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!