Héjában sült zöldségek a kedvenc grill köretek

Héjában sült zöldségek a kedvenc grill köretek

Kellemes nyári délutánok és kiadós lakomák támogatója a grillszezon, amikor családtagjaink és barátaink társaságában pár órára végre kikapcsolódhatunk, és magunk mögött hagyhatjuk a hétköznapi problémákat. A menüre felkerül egy hűsítő üdítő, finomabbnál – finomabb grill – húsok és a kihagyhatatlan héjában sült krumpli. Bár az elkészítése nem igényel előzetes tudást, az igazán ízletesre sikerült grill – köretek elkészítéséhez érdemes ismerni a megfelelő hőfokot, fűszereket és technikákat…  

 

Nézz szét Grill húsok, halak termékeink között

 

A tökéletes héjában sült krumpli

Nem véletlenül örvend hatalmas népszerűségnek ez az egyszerű, de nagyszerű grill köret, amelyet számos módon, könnyedén bárki elkészíthet. Kezdő konyhatündérek számára egy grill – party alkalmával pillanatok alatt előkészíthető, az asztaltól felálló vendégek elégedettsége pedig garantált. Teljesen érthető hát, hogy a burgonya rendszeres résztvevője ezeknek az eseményeknek. Egyszerű, mindenki szereti, így egy kérdés maradt már csak hátra: mégis hogyan fogjunk neki?

A héjában sült krumpli készítése történhet akár sütőben, akár grillen, sőt a mikrót is bátran segítségül hívhatjuk a folyamathoz. A hozzávalók és a fűszerezés is ízlés szerint variálható, így nincsen egy biztos módszer, saját magunk és családunk ízlésére tökéletesíthetjük a receptet.

A héjában sült krumpli alufóliában, grillen vagy sütőben elkészítve extra füstös ízzel és roppanós külsővel teszi még ínycsiklandóbbá a köretet. Olvass tovább egy nagyon egyszerű, grillen készült héjában sült burgonya receptért, amit következő grillezés alkalmával biztosan az étlapra kerül majd!

Nézz szét Friss grill termékeink között

Grillen készült héjában sült burgonya

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Még mielőtt bármibe belekezdünk, melegítsük elő a grillt körülbelül 200 – 220 fokon, ezen a hőmérsékleten fog tökéletesre pirulni a burgonyánk
  2. A vendégek számától függően, megfelelő mennyiségű burgonyát mossunk meg alaposan, majd konyharuhával töröljük szárazra, így már elő is készítettük az ízesítésre
  3. Választott fűszereinkből 1 – 1 evőkanállal tegyünk egy kis tálba. Sóból durva szeműt használjunk, borsból pedig fél teáskanállal adjunk fűszermixünkhöz
  4. Alufóliánkból tépjünk le akkora darabokat, amikbe kényelmesen bele tudjuk csomagolni a krumplikat
  5. Alufólia négyzeteinket locsoljuk meg olíva olajjal (vagy olvasztott vajjal) és egyesével helyezzük rá, majd forgassuk meg a zsiradékban a burgonyákat
  6. Szórjuk rá az előkészített fűszermixet is a bekent krumplikra
  7. Ízesítés után duplán csomagoljuk be a burgonyákat, majd vágjuk rá hosszában és keresztben is egy mélyedést
  8. Következő lépésként rá is kerülhet a grillre, amin körülbelül fél órán keresztül készül el a finomság. Figyeljünk rá, hogy 10 percenként forgassunk a burgonyákon!
  9. Az elkészült burgonyákat két végüknél fogva, óvatosan egymás felé tolva roppantsuk össze (A bevágott mélyedéseknek köszönhetően egy szépen kinyílt krumplit kapunk)
  10. Ismét meglocsolhatjuk olíva olajjal, ízesíthetjük egy kis sóval, borssal, de natúran is tálalásra kész

Az alaprecepttel bátran kísérletezhetünk, kiegészíthetjük az ízesítést felkockázott sült baconnel vagy kedvenc sajtjainkból elkészített sajtmártással!

Nézz szét Szalonna, bacon termékeink között

IR és szénhidrátmentes diéta

Előfordulhat az is, hogy akár mi, akár vendégeink inzulinrezisztens étrendet követnek. A közkedvelt burgonya köret sajnos magas glikémiás indexű, tehát a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik. IR-étrendet követők meghatározott szénhidrát tartalmú ételeket fogyaszthatnak, így ez a minőségre és mennyiségre vonatkozó előzetes kalkulálás mellett illeszthető csak a diétába.

Jó hír azonban, hogy beilleszthető!

Kedvenc fehérjében gazdag grill – húsunk ugyanis csökkenti a burgonya vércukorszint – emelő képességét, a szintén köretként feltálalt zöldségtál pedig rosttartalmával járul hozzá a teljesértékű étkezéshez. Sütés és a salátánk összeállítása során, hidegen sajtolt növényi olaj felhasználásával a jó minőségű zsiradékot is hozzáadhatjuk a menühöz, kihozva ezzel a maximumot burgonyás köretünkből.

A burgonya IR – diétába való beillesztésének kulcsa tehát a mennyiség, mérték és a kiváló minőségi alapanyagok. Szénhidrátmentes diéta esetén a burgonya helyett érdemes egyéb köret alternatívákban elgondolkodni, a továbbiakban ezek közül is bemutatunk párat!  

Héjában sült cékla és édesburgonya titka

Speciális diétát követők számára sem kell lemondani a héjában sült finomságokról! A héjában sült csicsóka, cékla és az elmúlt évek sztárja, az édesburgonya is alternatív megoldásként szolgálhat ezekben az esetekben.

A rendkívül egészséges csicsókát számtalan módon el lehet készíteni. A krumplihoz hasonlóan, alaposan megtisztítva, szárazra törölgetve, majd zsiradékkal megkenve és befűszerezve helyezzük tepsire és a 180 fokra előmelegített sütőben már készülhet is az ízletes köret. Körülbelül 35 perc alatt elkészül, és már fogyaszthatjuk is!  

A héjában sült cékla elkészítése egy picit több türelmet igényel, de a végeredmény a befektetett idő minden percét megéri.


Héjában sült cékla

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Első lépésként, csak úgy, mint a burgonya esetében, 200 fokra előmelegítjük a sütőt
  2. Ezt követően a céklákat egyesével alufóliába csomagoljuk, majd körülbelül 50 perc – 1 óra alatt puhára sütjük. (Villát beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy hogy áll a céklánk: ha nem tapasztalunk ellenállást a belsejében, elkészült.)
  3. Miután elkészültek, óvatosan csomagoljuk ki a céklákat és rövid ideig hagyjuk hűlni
  4. Kis pihentetés után szabadítsuk meg a héjától és kockázzuk fel
  5. Keverjünk össze olíva olajjal néhány korty balzsamecetet és az így elkészült öntettel locsoljuk meg a felkockázott céklánkat
  6. Ízlés szerint szórjuk meg fűszerekkel és el is készült a héjában sült céklasalátánk!

Az édesburgonya elkészítésének módja nem tér el az egyszerű krumpliétól vagy akár a csicsókáétól. Előnye azonban, hogy alacsonyabb a kalóriatartalma, így diétázók számára is kedvező választás!  Alaposan megtisztítva, a héját enyhén bevágva, alufóliába csomagolva elhelyezhetjük a 180 fokra előmelegített sütőben, majd körülbelül egy óra alatt tökéletesre puhulva készen áll az ízesítésre. Kicsomagolás után vágjunk egy mélyedést az édesburgonya közepére és fűszerezzük ízlés szerint!

Minden zöldségnél érdemes kísérletezni és kitapasztalni, hogy számunkra milyen ízesítéssel készül el a tökéletes köret, aminek receptjét bátran továbbadhatjuk, hiszen a grill – party után biztosan jelentkeznek érte páran!

Meríts ihletet Grillszezon tartalmainkból

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása