Tippek és tanácsok Grillezzen mestermódra! Merítsen ihletet a főszakácsok tanácsaiból!

A madridi La Taberna de Elia éttermet a barbecue egyfajta templomának tartják. Tulajdonosa, Catalin ´Cata´ Lupa néhány praktikis ötlettel szolgált, melyek segítségével nagyszerű grillezett halat készíthet. Egyébként, miért is kellene mindig húst enni, amikor a könnyebb változatot is elkészíthetjük?

Legegyszerűbben a lehetőleg egységes szeletben levő haldarabokat lehet grillezni. A nagy hassal és kis farokkal rendelkező, nagyméretű tengeri halak nem éppen alkalmasak erre, mert belül nem sülnek át teljesen és széleik csaknem kiszáradnak. Legmegfelelőbb a hekk, pisztráng, tengeri medve vagy a tőkehal. Helyezze őket félbevágva, hátukra fordítva a grillsütőre és három perc múlva már készen is lesznek. Amikor észreveszi, hogy a bőr színe változni kezd, fordítsa át a halat. Néhány pillanat múlva el is készül a belül szaftos hal - tanácsolja Cata.

Tulajdonképpen mikor kell sózni? Cata szerint a sertéshúst és a baromfit még a grillezés előtt kell megsózni. A marhahúst elég akkor, amikor először átfordítjuk, vagy pedig a sütés befejezésekor. „Azonban tudni kell azt, hogy a grillezéskor használt durva tengeri só magába szívja  a hús szaftját és a hús szárazabb lesz. Rajzolata sem lesz  annyira  erőteljes.“ A halakat azonban mindig sütés előtt sózzuk, ugyanúgy, mint amikor a gulyást készítjük. Használjon finom szemcséjű sót, mely a hal felületén könnyebben eloszlik.

 Grillezzen szórófejes flakonnal, mint Jamie

A grillezés vitathatatlan mestere a népszerű főszakács, Jamie Oliver.  Szerinte a jól sikerült menü alapja néhány egyszerű dolog.  
A kezdéshez készítsen meg egy vödör jeget és sört, mivel a rendszeres folyadékpótlás biztosítása igen fontos még ilyen alapvető dolognál is, mint a grillezés. Jól jön a hosszú grillező csipesz is, nehogy megégesse magát, amikor a grill hátsó részén levő hússzeletek után nyúl. Felhasználhatja a virágok permetezéséhez használt szórófejes flakont is. Az egyiket töltse meg vízzel, ez szükség esetén jól jön a lángok megfékezésére, a másikba töltsön ízesített ecetet, amit a szeletek ropogós bőrére permetezhet, amivel  extra ízhatást ér el. Jó, ha kéznél van egy nagy vágódeszka és tálcák az elkészült szeletek tálalásához. Hasznos lehet egy tisztítószerrel teli edény is az eszközök szükség szerinti folyamatos tisztítására.
Jamie szerint jól jöhet egy ecset is, amivel grillezés közben páccal és olajjal megkenegetheti a húst , hogy ne száradjon ki. 

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása