Egészséges életmód Relaxáció Egyszerűbb mosás és vasalás

A mosás és vasalás említésekor sok nő hátán végigfut a hideg. Az  automata mosógépek, illatos tisztítószerek és jó teljesítményű beállítható hőmérsékletű vasalók világában azonban nem kell kétségbe esnie! Csupán a helyes lépéseket kell ismernie ahhoz, hogy egyszerűbb dolga legyen, s kezdődhet a szórakozás.


Elsősegély a foltok tisztításakor

Olykor még a legelővigyázatosabbak sem kerülhetik el a vörösbor-, kávé-, vagy kecsupfoltot a kedvenc ingen. Fontos tudni, hogy mit tegyünk ilyenkor:


  • Előzze meg a "összekapcsolódást"

A folt valójában akkor lesz tartós, ha a festék és a szövet kémiai kötése rögzül. Ezt azonban egy gyors tisztítással megelőzheti.

  • A foltokat azonnal áztassa be

Minden folt másféle kezelést igényel. Semmit nem ronthat el azzal, ha a szennyeződést átmossa tiszta vízzel.

  • Kerülje a nyomást

Az oldószereket mindig cseppenként alkalmazza és inkább hagyja őket beszívódni a szövetbe, minthogy dörzsölje, mert így a foltokat elkenheti.

Bevált tippek az ételfoltok eltávolítására

Finom fehérnemű mosása

A finom fehérnemű különleges gondoskodást igényel. Ajánlatos kézben és langyos vízben mosni, enzimmentes szappannal, vagy speciális mosószerrel csavarás nélkül. Mosógépben történő mosáskor használjon mosóhálót, vagy párnahuzatot, hogy meggátolja a súrlódást és az anyag egyéb károsodását. Alkalmazza a rövidebb 30 fokos mosóprogramokat, a finom textíliák programot, vagy a kézi mosás programot. A finom fehérneműket ne szárítsa szárítógépben.


A selyem mosása

A selyemből készült ruházat esetében először győződjön meg arról, hogy egyáltalán mosható-e mosógépben. Ha nem, a tisztítást bízza inkább a tisztítóra. Egyébként mossa alacsony hőfokon gyapjú és selyem mosószerrel. Száraz és tiszta törülközőre helyezve szárítsa.


Ötlet: A megfelelő mosószer negválasztása már fél sikernek számít. A Tescoban biztosan tud választani.


Törülközők és ágynemű mosása

Az intenzív használat miatt a törülközőket és ágyneműt gyakrabban és magasabb hőmérsékleten  mossuk, hogy a baktériumok és az esetleges penészgombák elpusztuljanak. Elég a 40 fokos program, de a 60 fokos hőmérséklet hatékonyabban pusztítja a különféle mikroorganizmusokat.

Vasalja ki az inget egy percen belül!

Vasaláskor legfontosabb az előkészület. Vegyen egy nehezebb gőzölős vasalót hegyesebb éllel. Öntsön bele elegendő vizet és bátran kapcsolja a legerősebb gőzölős programra. Jó szolgálatot tesz a permetező flakonos keményítő is. Vasalja ki az inget négy lépésben:


  1. Az ing eleje

Az inget vasalja kigombolva, minden részét külön. Az elülső részét vasalja elsőként.

  1. Ingujjak

A mandzsettákat vasalja szétgombolva, hogy ne legyen rajta vasalás lenyomata.

  1. Az ing háta

Fokozatosan tolja a vasalódeszkán és vasalja át háromszor.

  1. Az ing felső része és a gallér

Ez marad utoljára, többször vasalja át.

Egyszerűbb mosás és vasalás

A megfelelő hőfok – a  vasalás alfája és omegája

Nem éri meg figyelmen kívül hagyni a ruházaton levő címkéket, melyeken a vasalási hőfok is fel van tüntetve. Sok anyagnak árt a magas hőmérséklet és károsítja azokat. A hideg vasaló viszont sok anyagot nem vasal ki, de a baktériumokat sem pusztítja el.


Ma már sok olyan vasaló kapható, mely az anyaghoz automatikusan beállítja a vasalási hőmérsékletet és így megkímél minket a ruházat vasalás előtti osztályozásától.


A vízkő tönkre teszi a gépeket és a ruhát is

Ne becsülje alá a vízkövet sem és gondoskodjon mosógépéről és vasalójáról! Rendszeresen kellene vízkőmentesítenie és tisztítania a megfelelő tiszítószerek segítségével. A lerakódások ugyanis egy idő után kellemetlen szagot árasztanak és a ruhákat is bepiszkíthatják!


Forrás: www.persil.com, www.cleanipedia.com, www.textileaffairs.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása