Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Bizony, ez így van. A tejnek is van saját nemzetközi napja, május 15-én. Ezt a napot pedig megünnepelhetjük egy pohár tejjel, mely bölcsőnktől kísér bennünket.
Honnan is származik?
Az embereknél a tej fogyasztása valószínűleg az újszülöttek megfigyeléséből alakult ki. A tej a legkisebbeknek, ugyanúgy, mint az anyatej, gyors növekedést és fejlődést biztosít, ezért bárki más is fogyaszthatja! Így gondolták legalábbis megközelítőleg 12 000 évvel időszámításunk előtt a Turkana tó mellett élő emberek az afrikai Kenyában. Mivelhogy a szamarak, tehenek és a kecskék már háziasítva voltak, először fordult elő, hogy az ember más élőlény tejéből ivott. Akkor még azonban a tej nem tett jót az embernek és csak sajtok formájában volt számukra fogyasztható.
Jó a csontokra, a vonalainkra, de a gyomorsav ellen is
Az ember számára a tej a kalcium legmegfelelőbb forrása. A Organic Facts oldal szerint a tejnek köszönhetően erősebbek a csontjaink, simább a bőrünk és szilárdabb az immunrendszerünk. Segít megelőzni a magas vérnyomással, a fogakkal, elhízással, csontritkulással összefüggő gondokat, némely rákmegbetegedést vagy légzési problémákat.
Bebizonyosodott, hogy annak ellenére, hogy a kalcium bevitele főképpen az erős csontokkal kapcsolatos, egyben csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a szélütés előfordulását. Érdemes tehát a gyerekeket és a tiniket a tejivásra buzdítani. Jutalmuk ugyanis a kitűnő állapotban levő fogsor lesz, mivel a tej védi a fogakat a savas anyagokkal szemben.
Éppen egy pohár tej segíthet Önnek akkor is, ha gyomorégésben szenved (Prosím link na článok Heartburn z apríla), mivel a tej neutralizálja a savat.
Érdekességek a tejről