Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A paprika legkedveltebb elkészítési módja közé tartozik annak megtöltése – tehát a töltött paprika. Megtölthető hússal, de zöldséggel is és ezután lehet főzni, sütni, vagy grillezni. Ha már van egy bevált töltött paprika receptje, további ízletes receptekkel gazdagíthatja szakácstudományát. S nem utolsósorban tanácsot is adunk, miképp újítson a töltött paprika elkészítésén.
Az örök klasszikus recept – töltött paprika paradicsommártásban
Hogyan vágjuk szét a paprikát
Piros, sárga, narancssárga, vagy zöld – töltött paprikához mindegyik kiváló. Egy ételhez használhat egyforma, de különböző színű paprikákat is. Mindegyikük édeskés íze egy picit más.
A paprikákat megtöltésük előtt fel kell vágni és a magházat eltávolítani. Ez kétféleképpen lehetséges. Az egyik lehetőség, hogy a paprika felső részét a szárral együtt levágjuk, majd óvatosan kivágjuk belőle a magházat. Erre a célra legmegfelelőbb egy rövidebb és keskenyebb zöldségtisztító kés. Távolítsa el a paprika erezetét is.
Ügyes tipp: A magok és az erezet egy teáskanállal is kivájható.
A második lehetőség az, hogy a paprikákat egyszerűen kettévágjuk – függőlegesen vagy vízszintesen. Így könnyeb tisztítani és tölteni a paprikákat, ráadásul a sütés és a főzés ideje is rövidül.
A vagdalékot ne dobja ki
A vagdalékot nyugodtan szeletelje fel a töltelékbe, hogy a paprika egyetlen darabkája se vesszen kárba. Felhasználhatja a már megtöltött paprikák betakarására is, így „sapkával“ sütheti meg őket. Ezáltal a tányéron tálalt étel esztétikusan és érdekesen fog mutatni.
A paprikák előfőzése
Ez a lépés megspórolja a töltött paprika teljes főzési idejét és egyben megelőzi azt, hogy a töltelék nem sül át, vagy nem fő meg teljesen. A paprikákat még megtöltésük előtt helyezze egy sütőpléhre, öntse fel egy kevés vízzel, főzettel, vagy paradicsompürével, takarja le alufóliával és pár percre tegye a sütőbe. A paprikákat közvetlen láng felett a grillen is előkészítheti.
Megfelelő edények a töltött paprika sütéséhez
Előfordulhat, ha a paprikákat a sütőben sütőpléhen süti, hogy a paprikák eldőlnek és a finom lé kicsurog belőlük. E problémára is van néhány eredeti megoldás. Van otthon kuglófformája? Használja a töltött paprikához is. A paprikákat helyezze el benne szorosan egymás mellett és a lé ott marad, ahol lennie kell. Hasonló szolgálatot tesz a muffinforma is. Viszont, ha csak sütőpléhje, vagy tepsije van, kissé vágja le a paprikák végeit, hogy stabilabban álljanak és ne dőljenek el a sütőben.
A töltelékbe felhasználhatja a hűtő maradékait
Maradt még a hűtőben rizs, csirkehús, vagy bolognai mártás? Az ételt ne dobja ki, készítsen belőle tölteléket a paprikába. Egyszerűen mindent hozzáadhat, ami a keze ügyébe kerül – apróra vágott paradicsomot, sajtot, vagy tojást.
Csirkehússal és tejföllel töltött paprika
Egy serpenyőben készítsen rántást, adjon hozzá főzőtejszínt és parmezánsajtot. Ehhez a keverékhez adjon szeletelt csirkehúst – akár a tegnapi sült csirke maradékát is. Töltse meg a paprikákat ezzel a keverékkel és körülbelül 30 - 35 perc alatt süsse meg.
Bolognai spagettivel töltött paprika
Nagyszerű kombináció a paprika, paradicsom, darált hús és a spagetti. A paprikákat akár a délről maradt bolognai és spagetti keverékével is megtöltheti. Szórja meg parmezánsajttal és a töltött paprikákat süsse sütőben kb. 30 percig, amíg megpuhulnak.
Omlettel töltött paprika
Keverjen el tojásokat tejjel, adjon hozzá reszelt sajtot, metélőhagymát, sózza és fűszerezze. A keverékkel töltse meg az előkészített paprikákat, majd tegye a sütőbe sülni.
Rizzsel és zöldséggel töltött paprika
Mi sem egyszerűbb annál, mint egy serpenyőben fokhagymát és paradicsomot pirítani és hozzáadni az ebédről, vagy vacsoráról maradt rizst, gombát, vagy bármilyen zöldséget. Töltse meg a paprikákat ezzel a keverékkel és süsse a sütőben félóráig 180 °C-on.
Köret töltött paprika mellé
Valószínű, hogy a töltött paprikát elsősorban zsemlegombóccal, illetve knédlivel tálalva ismeri. A paradicsommártással készült töltött paprikához ez biztosan megfelelő választás. A töltött paprikának azonban százféle változata ismert, adjon ezért esélyt a változásnak és másféle köreteket is kóstoljon meg.
Töltött paprika rizzsel
A nyári napokhoz illik a bevált klasszikus könnyített változata. Először főzze meg a rizst. Egy keveset vegyen el belőle és keverje össze a darált hússal, fűszerekkel, sóval és töltse meg ezzel a keverékkel a paprikákat. Egy edényben pirítson üvegesre egy hagymát, tegyen rá apróra vágott paradicsomot és pirítsa 3 percig, amíg levet enged. Rakja az edénybe a töltött paprikákat, öntse fel forrásban levő vízzel úgy, hogy ellepje a paprikákat. Főzze kb. 25 percig és tálalja rizzsel.
Töltött paprika burgonyával
Egy serpenyőben pirítson hagymát, adja hozzá a darált húst. Ízesítse sóval, fűszerekkel, édespaprikával és bazsalikommal, majd öntse hozzá a paradicsompürét és főzze meg. A keveréket tegye félre és hagyja hűlni. Készítse elő a paprikákat és töltse meg őket a kihűlt keverékkel. Rakja a paprikákat egy tepsibe, tegye hozzá a karikákra szeletelt burgonyát, sózza meg és öntse le tejföllel. Ezután már csak fél óráig süsse.
Töltött paprika tésztával
A tészta is finom lehet a töltött paprikával. A paprikákat töltse meg a kedvelt töltelékkel. Ezután készítse el a mártást, melyben a paprikát és a tésztát sütni fogja. Egy serpenyőben pirítson fokhagymát és hagymát, tegyen hozzá paradicsompürét és szeletelt paradicsomot is. Öntsön rá főzetet vagy vizet, sózza, cukrozza, s aki a csípőset szereti, néhány kiskanálnyi chili szósszal is ízesítheti. A nyers tésztát szórja a tepsibe, tegye rá a paprikákat és öntse fel a mártással. Süsse 30 - 40 percig, s ha kell, sütés közben öntsön hozzá még vizet, vagy levesfőzetet, hogy a tészta megpuhuljon.
Töltött paprika, melyhez nem szükséges köret
Amennyiben a paprikákat quinoát tartalmazó keverékkel tölti meg, más köret nem szükséges, mert ez az étel nagyon laktató. Először főzze meg a quinoát. Ezután egy serpenyőben pirítson fokhagymát, majd vegye le a tűzről. Keverje bele a quinoát, bébispenótot és parmezánt. Ezzel a keverékkel töltse meg a paprikákat és mindegyikbe még tegyen egy kanálnyi paradicsompürét. Addig süsse, míg a paprika megpuhul.
Forrás: wideopeneats.comdelish.comtoprecepty.cz