Tippek és tanácsok Az érett mangó gyors hámozásának módja

mangóban nagyon sok vitamin van és íze kellemesen kiegészíti az egészséges étrendet. Nagyon sokféle édes és sós ételbe illik, sima állaga a smoothie-t is kiegészíti, s a gyerekek is kedvelik. Nem szívesen vásárol mangót, mert nem tudja a megfelelőt kiválasztani, vagy nem tudja, hogyan dolgozza fel? Ennek már vége!  Most megtudhatja, hogyan lehet felhasználni teljes mértékben a mangót.


A mangó szent növény

A mangófa hatalmas növésű, leggyakrabban Ázsiában fordul elő.  A termesztett mangófa alacsonyabb növésű, de az esőerdőkben magassága elérheti akár a 600 - 1000 métert is. A legendák szerint Buddha is egy mangófa árnyékában meditált, virágainak és leveleinek a hinduisták szertartásában fontos szerepe van. A mangó gyümölcse Indiában a barátság jelképe.


A mangó egészségünk szempontjából rengeteg vitamint tartalmaz


A mangó csaknem 20 különféle vitamint tartalmaz, valóságos táplálékbomba. Tudja-e, hogy:

  • Egy mangó fogyasztásával fedezi a napi C-vitamin szükségletét, mely támogatja a szervezet kognitív és neurológiai funkcióit, valamint fontos szerepe van az immunrendszer folyamataiban.
  • A mangó A-vitaminban is gazdag, mely szebbé teszi a bőrt, támogatja a csontok fejlődését és a tökéletes látást.
  • A mangóban sok a rostanyag, mely biztosítja a telítettség érzését és szabályozza az elfogyasztott táplálék mennyiségét, segíti az emésztést és lassítja a cukrok felszívódását a vérkeringésbe.
  • A mangóban levő B6 vitamin elősegíti a normális idegrenszeri működést, a hemoglobin, vagyis a vérfesték képződését.
  • A folsav a vörös vértestek képződésében segít és támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését.
  • A mangó nem tartalmaz koleszterint, sem zsírokat.


Az érett mangót tapintással és szaglással találhatja meg


A megfelelő mangó kiválasztásakor ne tájékozódjon a színe szerint. Az érett mangó is lehet zöld, ezért a legfontosabb szempont a tapintás és a szaglás. Fogja kezébe a mangót és enyhén nyomja meg. Az érett mangó nem kemény, hanem kissé enged. Ezután szagolja meg. Az érett mangó illata a száránál enyhén édeskés.

 Mi legyen az éretlen mangóval?

Meddig tárolható frissen a gyümölcs és a zöldség?

Hogyan tisztítsuk meg legegyszerűbben a mangót?

A mangó belsejében egy nagy és hosszúkás mag van, ami nehezíti a szeletelést. Mi azonban megmutatjuk Önnek, hogyan csinálhatja egyszerűen és gyorsan:


  1. A mangó szárát irányítsa felfelé, s ennek alsó irányában képzelje el a vertikális vonalat, mely felezi a mangót.
  2. A gyümölcsöt minden oldalról a vertikális vonaltól kb. 1,5 cm-re vágja be.
  3. Ezután a belsejét ossza fel kockákra anélkül, hogy a bevágná a héját.
  4. Végül a kockákat evőkanállal távolítsa el.


Ötlet: A boltokban egy speciális mangószeletelőt is vásárolhat, mellyel a mangó  belseje közvetlenül kivágható és így a szeletelés jóval egyszerűbb.

Az érett mangó gyors hámozásának módja

Tejszínes gyümölcsös túrótorta

Készítsen Tejszínes gyümölcsös túrótortát!


A Hello Tesco oldalon további egészséges és ízletes mangóval készült étel receptet találhat! Próbálja ki például az ízletes grillezett lazacot mangóval!

Forrás: mango.org, nutrition-and-you.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása