Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az aloe vera a 400 aloe fajta egyike. Az aloe elnevezés az arab “alloeh” szóból származik, a “vera” pedig latin eredetű, jelentése “igazság”. A növény az enyhítő, hűsítő hatásáról ismert, sokszor használják égési sérülések, horzsolások helyi kezelésére, de gyógyító hatása belső használat során is érvényesül. A kozmetikai krémeknek sem hiába állandó összetevője, hiszen hatásosan hidratál és felveszi a küzdelmet az öregedés ellen.
Az aloe vera a lédús növény, amely erős ellenálló- és egyedülálló regenerálódóképességükről ismert. Az aloe vera már szinte egyáltalán nem található meg a vadonban. Nagy cserépben, homokos földben termesztik, különösen a trópusi területeken .
Az aloe vera története
Kleopátra és Kolumbusz is ismerte az aloe vera gyógyító erejét. A növényt szokták még “a völgy lilioma” és “csodanövény” nevekkel is illetni. Szudánból származik, az ősi civilizáció terjesztette el a mediterrán régiókban, majd a világ minden táján.
Először kb. Kr.e. 2100-ban említették, de a görögök is használták, többek között hajhullás ellen, Kr.e. 70 körül. 1820-ban az aloe verát az orvosok bőrvédő gyógykészítményként kezdték el receptre felírni. Manapság is gyakran alkalmazzák bőrsérülések kezelésére, ráadásul a növény zseléje használható kisbabák számára is.
Az aloe vera tele van jótékony hatású anyagokkal. Pontosan 75 aktív összetevőt tartalmaz: vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, amelyek segítenek a betegség elleni harcokban.
Az A, C, E, B vitaminok egy csoportja segít megszabadítani a testünket a szabadgyököktől, amelyeknek a szívbetegségek kialakulásához lehet köze.
Az ásványi anyagok, mint a kálcium, nátrium, vas, magnézium, kálium vagy réz, segítenek a szervezetünk helyes működésében. Szükségünk van rájuk az egészséges növekedéshez, segítenek a sejtek kitisztításában és fenntartják az erős immunrendszert.
Az aloe vera 12 szerves vegyületet is tartalmaz, amelyeket antrakinonnak neveznek. Segítik a fájdalom enyhítését, és antibakteriális hatásuk van. Az aloe vera egyedülálló módon egy különleges cukorfajtát tartalmaz, amelyet acemannan néven ismerhetünk. Híres a vírusölő hatásáról, stimulálja az immunrendszert és segít a gyomorégés elleni küzdelemben.
Noha az aloénak rengeteg jótékony hatása van, a terhesség idején nem ajánlott a fogyasztása, ugyanis vérzést és méhösszehúzódásokat okozhat. Várandósság alatt mondjunk le róla.
A legtöbb egészséges termékeket árusító élelmiszerboltban megtalálhatunk aloe géleket, dzsúzokat, porokat vagy tablettákat. Azonban ha otthon is tartunk egy ilyen növényt és gyors segítségre van szükségünk valamilyen égési sérülés kezelésére, akkor csak vágjunk le egy kis darabot a növény leveléből, és vigyük fel a friss zselét – így biztosan 100%-os hatóanyagú “terméket” használunk.
Az aloe vera két részből áll: gélből és levélléből. A gél szagtalan, tiszta színű és a levelek legbelső részéből származik, a levéllé pedig a levél megvágása után szivárog ki, sárga színű és keserű ízű. A levéllé hashajtó hatással rendelkezik, és túl sokat fogyasztva súlyos egészségügyi komplikációkat okozhat.
Az aloe vera gél feldolgozása során a belsejében található folyadékot kisajtolják és gél formában tárolják. A gél a levéllétől az állagában különbözik, egyébként nagyon hasonlóak. A gél továbbá poliszacharidokat tartalmaz, ami nagyon egészségessé teszi. A gélből sokszor kivonják a folyadékot, hogy por állagú terméket kapjanak belőle. Elterjedt a kapszula formátumú használata is, ugyanis így sokkal koncentráltabb hatóanyagtartalommal találkozhatunk.
A zöldségeket és a gyümölcsöket aloe verával konzerválni lehet, ugyanis az aloe vera megakadályozza a kártevők elterjedését és a gombák kialakulását. Megőrzi a zöldségek és a gyümölcsök minőségét és késlelteti a rothadást. Készíthetünk frissítő italokat is aloe vera és gyümölcsök felhasználásával.
¼ csésze aloe vera gél (frissen a levelekből)
1,5 csésze fagyasztott gyümölcs
1 csésze víz
1,5 kanál juharszirup
1 citrom leve
Keverjük össze a hozzávalókat és tálaljuk hidegen.
½ csésze 100%-os ananászlé
1/4 csésze aloe vera lé
2 kanál áfonyalé
1 kanál méz
Keverjük össsze, dobjunk bele pár jégkockát, és facsarjunk bele egy kis limelevet.
1,5 csésze kókuszvíz
2 kanál aloe vera gél
1 közepes méretű uborka
½ csésze almalé
Keverjük össze, és fogyasszuk hidegen.
Forrás: naturalhealers.com