Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A téli időszak sokak számára a borongós, zord időt, a mértéktelen evést, a kedvetlenséget, az édességeket és a kevés energiát jelenti. Felejtse el a sablonosságot és ehelyett keressen ötleteket arra, hogyan lehetne étrendje tápanyagokban gazdag, mely feltölti vitaminokkal és energiával.
A téli időszakban a zöldségek termesztése néhány fajta kivételével lényegesen korlátozott. Ilyen például a bimbós kel, a póréhagyma téli fajtái és a ma már szinte teljesen ismeretlen feketegyökér. A Tesco táplálkozási tanácsadója a vitaminhiány veszélyeire figyelmeztet: "Adott éghajlati feltételeink mellett a szezonzöldségek esetében meg kell elégednünk a raktározott, fagyasztott, konzervált, illetve savanyított zöldségekkel. Ez az oka annak, hogy elsősorban a C-vitamin és a folsav hiánya fenyeget bennünket, ezért ajánlom a melegházakban termesztett zöldségek és a behozott citrusok besorolását étrendünkbe "Amennyiben télen hosszú ideig vagy ismételten szedett antibiotikumokat, nemcsak a C-vitamin és a folsav hiánya áll fenn, hanem a K-vitamin hiánya is. Ezeket a vitaminokat elsősorban a következő élelmiszerekkel lehet pótolni:
• leveles zöldségek,
• káposzta, kelkáposzta, bimbós kel, karfiol, brokkoli,
• torma, feketegyökér,
• cherry paradicsom,
• póréhagyma, hagyma, fokhagyma,
• gyökérzöldségek - sárgarépa, paszternák, zeller, cékla,
• avokádó,
• alma, citrusfélék - narancs, mandarin, citrom, grapefruit, óriáscitrom,
• kiwi,
C-vitamin a savanyított zöldségben is van, mint pl. a savanyított káposztában.
K-vitamint a leveles zöldségek tartalmaznak.
ÖTLET: Otthon is lehet mindig friss zöldség, amit magok csíráztatásával érhet el, ilyen pl. a zsázsa.
Így szól a régi ismert mondás, ami azt bizonyítja, hogy már elődeink is ismerték e vitaminokban gazdag gyümölcs varázslatos hatását. Az alma ereje elsősorban magas antioxidáns tartalmában rejlik, mely segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, valamint a C-vitamin és rostanyag tartalmában, mely egyebek mellett támogata az emésztőrendszer működését. Sok értékes tápanyagot rejt az almahéj is, ezért ezt is fogyassza el, természetesen miután az almát alaposan megmosta. Az alma 85 %-a víz és ezért hatékonyan eltelíti a gyomrot és enyhíti a pillanatnyi éhséget. E gyümölcs sokoldalúságátszázféle módon próbálhatja ki konyhájában.
Villámgyors és könnyű almás desszert
Olvasszon fel egy fazékban 100 g vajat, adjon hozzá fahéjas cukrot, mézet és fél bögre zabpelyhet. Mindezeket keverje el. A megtisztított és félbe vágott almákat helyezze el egy sütőpapírral bélelt pléhre, majd öntse le az elkészített masszával. Süsse 35 percig 180 °C-ra előmelegített sütőben.
A kicsi fára emlékeztető zöldséget a legegészségesebbek közé sorolják. A brokkoliban rengeteg vitamin és ásványi anyag van:
● K-vitamin az erősebb és egészségesebb csontokért,
● C-vitamin a kollagén képződéséért és az immunrendszer erősítéséért,
● A- és E-vitaminok a bőr szép külleméért,
● rostanyag a székrekedés ellen.
A mai modern háztartásokban a káposzta nem örvend olyan népszerűségnek, mint amilyet megérdemelne. Ez a zöldség magas rostanyag tartalmának köszönhetően a gondmentes emésztés záloga, hatékonyan befolyásolja a méreganyagok kiválasztódását a szervezetből és megelőzi az elhízást. Sokan fogyasztják erjesztve, vagyis a savanyú káposztaként. Ez nagyon jó, mivel az erjesztett zöldség általában az emésztő- és immunrendszer helyes működését támogató sok probiotikumot tartalmaz. Ajánlatos nyersen fogyasztani, mert a benne levő C-vitamin főzéssel tönkremegy.
Az édesköményt már az antik orvoslásban hatékony gyógyszerként használták különféle nyavalyák kezelésére. Előnyeit ma is élvezhetjük. Azon kívül, hogy az édeskömény cinket és vasat tartalmaz a kollagén megfelelő képződéséhez, nagyon hatékony a vérnyomásproblémák megelőzésében. Rostanyagai, a kálium, C-vitamin és B6-vitamin segítenek megőrizni szívünk egészségét.
Próbálja ki édesköményes receptjeinket!
Sárgarépa az éleslátásért
A szülők kiskoruktól tanítják gyerekeiket a sárgarépa ropogtatására, hogy látásuk jó legyen. Ezt jól csinálják, ugyanis a sárgarépában sok A-vitamin van, ami ugyan nem javítja a látást, de hiánya egy olyan betegséget okozhat, mely főleg az éjszakai látáskészséget korlátozza. Ez a narancssárga csoda segíta vércukorszint szabályozásában, mert glikémiai indexe alacsony.
A citrus szó hallatára lédús, savanykás ízt érez? Bár ízük savanykás, a szervezetben lúgos kémhatást fejtenek ki. A szervezetet lúgosítják, serkentik az emésztést, gyulladásgátló hatásuk van, nagyon kevés kalóriát és sok vitamint tartalmaznak, valamint ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Nézzük néhányukat:
Narancs – jó hatással van a szívre
Mandarin – a bőrt fényessé teszi , támogatja az immunrendszert, antioxidáns hatása van.
Lime – lebontja a felesleges zsírokat.
Grapefruit – elősegíti a vércukor csökkenését, antioxidáns hatása van .
Citrom – segíti a sebek gyógyulását, kiegyenlíti a szervezet pH értékét és energiaforrás.
Meghoztuk az étvágyát?Ne legyen gondja a citrusételek receptjeivel, oldalunkon megtaláljaezeket.
Forrás: realfood.tesco.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, www.zuzanasafarova.cz