Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Bizony teljesen más érzés letépni és megenni egy friss, napfénytől érett paradicsomot, mint a boltban vásároltat fogyasztani, legyen az akármilyen édes is. Mindemellett paradicsomot bárki termeszthet. Nem kell hozzá kert, elég az erkély, sőt egy kis hely a napfényes ablakpárkányon, s pár hét múlva élvezheti is a lédús paradicsom gazdag termését. A paradicsomot azonban nem elég csak elültetni, öntözni és várni, hanem aktívan kell gondozni. Gondozása nem igényes, a paradicsom termesztésével a kezdő kertészek is megbirkóznak.
Tudta-e, hogy...?
A paradicsom azték megnevezése „xitomati“, aminek jelentése „gömbölyű tárgy köldökkel“. Innen ered a „tomato“ elnevezés. A franciák szerelemalmának nevezték és a németek, hasonlóan, mint a csehek – az éden almájának.
Milyen fajtát válasszunk?
Mielőtt eldönti, milyen fajtát választ, tudnia kellene, hogy a paradicsomnak keresztezett és nem keresztezett fajtáit ismejük.
A keresztezett fajták nagyobb ellenállóképességgel rendelkeznek a betegségekkel szemben és egyenletes, bő termést adnak. Kevésbé átható ízük van. A keresztezett fajtákból ne tegye félre a magokat a következő évre, ezek nem alkalmasak a magról való nevelésre. A keresztezett fajtákat „F1“ jelzéssel jelölik.
A nem keresztezett fajták nagyrészt a karós paradicsomok és egész szezonban teremnek. A termés nem annyira gazdag, mint a keresztezett fajoknál, de íze kifejezőbb és magjáról a következő évben is termelhet paradicsomot.
A paradicsomot növési magassága szerint is kiválaszthatja. Karós paradicsomot szeretne termeszteni? Gondoljon arra, hogy megfelelő támasztékra lesz szüksége, legyen az léc, karó, spárga, háló vagy kalitka. A karós paradicsomon le kell törni a hajtásokat. A bokros paradicsom alacsony növésű, az erkélyre főleg az alacsonyabb típusok felelnek meg.
A termés formája szerint termeszthetünk körte-, koktél, cherry (cseresznye), ribizli-, dinnye, óriás-, apróparadicsomot...
Azt is vegye figyelembe, hogy mire szeretné felhasználni a paradicsomot. Vannak közvetlen fogyasztásra alkalmas fajták, más fajták viszont szárításra vagy kecsup készítésére felelnek meg. Szárításra válassza az ideális San Marzano hosszúkás alakú paradicsomfajtát, mely nem lédús, belseje szilárd.
Kecsupra a lédús, húsos Tornádó, Orbit, Cuor di Bue, Super Steak, Denár alkalmas...
Érdekes paradicsomfajták
Ezerféle paradicsomfajta létezik. Ezek alakilag, színben, a termések nagyságában és ízükben is különbözőek. A legnagyobb fajták a Cuor di bue, magyarul bikaszív, mely akár fél kilót is nyomhat, a Costoluto Genovese és a World of rekords akár az 1,5 kilót is elérheti. A legdrágább paradicsomfajta a Marianas Peace, mely a valamikori Csehszlovákiából származik, de legnépszerűbb Amerikában volt. Magjának ára valamikor 20 dollár körül mozgott. Ízben kitűnik a Persimon, vagy a Valencia paradicsomfajta. Mindkettő színe narancssárga, a Persimon textúrája és íze a hurmikakira vagy a sárgabarackra emlékeztet, a Valencia pedig a mangóra. A legjobban azonban a Black from Tula fajta íze lep meg – ugyanis a csokoládéra emlékeztet.
A paradicsomok színe is igen változatos. A White wonder világossárga, szinte fehér, a Green Zebra vagy a Savan Bali zöld zebracsíkos, a Koricsnevaja sliva, vagy a Kumato barna, a Minigold, vagy az Auriga szép aranysárga színű.
Hogyan ültessük ki a paradicsomot?
A paradicsomot már a tél végén el lehet vetni a megfelelő földbe és az ablakpárkányon termelni. A két-három levéllel rendelkező növénykéket ültesse át tőzeggel töltött palántázóedénykékbe, vagy cserépbe és helyezze napfényes, meleg helyre, ahol a hőmérséklet eléri a 23 – 25 °C-ot. Rendszeresen öntözze és szellőztessen.
A palántákat május második felében ültesse ki, amikor már nem fenyegetnek a talajmennti fagyok. A talaj legyen laza, humuszos, elegendő szervesanyagtartalommal és 5,5 – 6,8 közötti pH értékkel. A bokros paradicsomokat egymástól 40 cm távolságra, a karósakat 60 cm távolságra ültesse.
A paradicsom ültetése
Ötlet: A karós paradicsom mellé helyezzen támasztékot.
Ha balkonon fogja termeszteni a paradicsomot, ültesse egy megfelelő nagyságú virágcserépbe, vagy stabil műanyag zsákba. Figyeljen a locsolásra, mert a föld a behatárolt térben gyorsabban kiszárad, viszont a túlöntözés is előfordulhat.
A paradicsom öntözése és trágyázása
A paradicsom érzékeny a helyes és rendszeres öntözésre, valamint megfelelően fel kell becsülni azt, hogy ne legyenek befullasztva, vagy ne szenvedjenek a szárazságtól. Ügyelni kell arra, hogy a föld ne legyen túl száraz, túl vizes, s a növény körüli föld ne legyen iszapos – ekkor a gyökerek nem jutnak levegőhöz. A vízmennyiségnek rendszeresnek és az időjárás függvényében megfelelőnek kell lennie, a talajhőmérsékletnek megfelelő hőmérsékletű állott vízzel. A vizet mindig öntse a a gyökérhez, sohase öntözze a leveleket és a termést, mert a növény megbetegedhet. A talajnak az egyes öntözések között kissé ki kéne száradnia, de ne legyen teljesen száraz, inkább nedves. A forró napokon locsoljon minden nap, hűvös napokon elég egyszer 2 – 3 naponta. Locsoljon inkább reggel, amikor a talaj is hűvösebb és a nap megszárítja az esetleg nedves leveleket.
A paradicsom körüli földet porthanyósítsa és gyomtalanítsa, szerves trágyával trágyázza. Vigyázzon a nitrogén túladagolással, nehogy a növény több levelet növesszen, mint termést.
A paradicsomnak házilag is készíthet trágyát:
A paradicsom kacsolása
A paradicsom metszése, azaz kacsolása fontos a gazdag termés szempontjából. A karós paradicsom növekedésekor a levélnyél és szár találkozásánal megjelenő oldalhajtás. Ezeket hetente vagy tíznaponta törje ki, hogy ne fejlődjön rajta ternés. Az oldalhajtásokon növekedő termések a növényből elveszik az erőt és csak ritkán érnek be. A bokros paradicsomokon nem kell eltávolítani az oldalhajtásokat.
A paradicsom érése előtt törje ki a legalacsonyabban levő ágakat is, a növény így több fényhez és levegőhöz jut.
A szezon végén a szár felső részének levágásával megállítja a paradicsom növekedését. Ezután már nem fognak új termések fejlődni, de a meglévő paradicsomok beérnek.
A paradicsom betegségei és kártevői
A paradicsom nedves földdel érintkeznő leveleit és termését gombás megbetegedés - fitoftóra – érheti, mely az egész termést tönkreteheti. A leveleken megjelenő szürke foltok az egész növényen elterjedhetnek. Ezért ügyeljen arra, hogy a levelek és a termések se érintkezzhenek a talajjal és esős időben gondoljon a megelőző permetezésre.
Vigyázzon a túltrágyázással és a tápanyaghiányra is. A sok nitrogén és kálium gátolja a kalcium felszívódását, ami rothadást okozhat – barna foltok a termések tetején. A sok nitrogén a zöld részek növekedését okozza a termés rovására.
Az aránytalan tápanyagok, erős napfény és magas hőmérséklet okozza a termések felső részén megjelenő zöld gyűrűket, vagy a levelek sodrosodását, illetve a héj barnulását és megvastagodását. Kellemetlenül meglepődhet, ha elhanyagolja a rendszeres öntözést, mert a paradicsom berepedezhet.
A paradicsomot a levéltetvek, molytetvek és fonálférgek is megtámadhatják. A levéltetvek és molytetvek ellen használjon négy rész olajból és egy rész mosószerből készült permetszert, mely a rovarokat befullasztja.
Mit gondol – a friss paradicsomlé vagy a paradicsomleves az egészségesebb? Olvassa el a választ!
Forrás: abczahrada.sk, ekoclovek.sk, chovatelahospodar.sk, izahradkar.sk, organicfacts.net