Baba Totyogó A megfelelő ágy kiválasztása kisgyerek részére

Nincs rögzített szabály arra, hogy mikor kell kiköltöztetni a gyereket a csecsemőágyából, és nagyobb ágyba tenni őt.

A legtöbb gyerek azonban valamikor a 18 hónapos és a három és fél éves kora között költözik. Bizonyosan ki kell őt költöztetni, amikor megszerzi azt a képességet, hogy ki tud mászni a csecsemőágyból! Különleges oka is lehet annak, hogy ki akarjuk költöztetni – ilyen például egy új kisbaba közelgő érkezése.

Ha tudjuk, hogy ki kell őt költöztetni a csecsemőágyból, hogy helyet adjon az új kisbabának, próbáljuk ezt a költöztetést hat-nyolc héttel az új kisbaba tényleges érkezése előtt elvégezni. Így a csecsemőágyból az ágyba költözés nagy változásán már túl leszünk, mire a következő nagy változás – az újszülött – megjön. Másképpen ez idegesítővé válhat a kisgyermeknek. Ezen kívül ez segít annak megelőzésében, hogy úgy érezze, mintha ki lenne szorítva az újszülött miatt.

Vagylagosan, először megérkezhet az új kisbaba, mint első számú nagy változás, és tegyük a kisbabát egy mózeskosárba az ágyunk mellé. Ezután, amikor a kisbaba 3-4 hónapos lesz, elvégezhetjük a következő nagy költöztetést, azaz áttesszük a kisbabát a csecsemőágyba, és a kisgyermeket a nagy ágyba. Utána úgy dönthetünk, hogy kiköltöztetjük az új gyermeket egyszerűen azért, mert kinőtte a csecsemőágyat. 

Emlékezzünk rá, hogy amint a gyermek a nagy ágyba kerül, képes lesz könnyen felkelni bármikor, amikor csak akar. Ezért mielőtt elvégeznénk a költöztetést, ellenőrizzünk biztonsági szempontból mindent, amihez hozzáférhet, ha kimászik. Ha a gyermek szobatisztaságra nevelés alatt áll, azt akarhatjuk. hogy ágyban aludjon, mert lehet, hogy vécére kell mennie.

Számos gyermekpszichológus viszont azt javasolja, az a legjobb, ha addig várunk, amíg lehet, mielőtt a gyermeket nagy ágyba költöztetnénk. Ezért, ha nincs sürgősen szükség a kiköltöztetésre, és ő örömmel alszik ott, történjen a költözés inkább a három és fél év körüli életkorban.

Mi tegyek, ha a gyermekem boldogtalan a nagy ágyba költözés miatt?

Egyes gyermekek könnyűnek találják a költözést, mások kimondottan nehéznek, Ez érthető, hiszen ez egy meleg és meghitt hely, ahol egész életük minden éjszakáján biztonságban érezték magukat. Tegyük az átmenetet annyira megnyugtatóvá, amennyire lehetséges.

Bármely speciális takarót vagy játékot használni lehet az új ágyban. Ha lehetséges, tartsuk az ágyat ugyanazon a helyen, ahol a csecsemőágyat – legalább néhány hónapig – hogy amikor éjszaka felébred, minden ugyanúgy nézzen ki, ahogyan szokott.

Tegyük ezt különleges eseménnyé, esetleg vegyük rá, hogy segítsen nekünk megmutatni a látogatóknak és barátoknak az ő új, nagy ágyát, hogy úgy érezze, ez különleges és dicséretre méltó. Beszélhetünk is róla sokat, mielőtt költözik, így az izgalom és várakozás érzése ébred fel benne. A lány hadd válasszon “nagylánynak való ágyneműt,” hogy lelkesedni tudjon az új ágyért.

Gyermekágyak

Ha a helyigény problémát jelent, vagy a gyermeknek nem tetszik a teljes méretű ágy gondolata, kapható sok alacsony, rövidebb ágy beépített védőkorláttal a kisgyermek részére. Ez kedves első ágy lehet, de a dolog árnyoldala az, hogy a gyermek végül is igényelni fog egy teljes méretű egyszemélyes ágyat, ezen kívül a kisméretű ágy elég kicsi lehet a felnőttek számára a mesemondáshoz.

Használhatok-e egy közönséges nagy ágyat?

A kisgyermek ágya védőkorlátot igényel, így nem fog legurulni. Emlékezzünk, ő egy csecsemőágyban szokott aludni, ahol nincs lehetőség a kiesésre. Még ha úgy is gondoljuk, hogy gyermekünk nem mozog sokat alvás közben, kifejezetten szükség van védőkorlátra. A kisgyermeknek könnyen eltörnek a csontjai, ha kiesnek az ágyból.

Néha a legkönnyebb az ágyat egy fal mellé tenni, így az egyik oldal védett, és csak a másik oldalon van szükség korlátra. Vásárolni is lehet védőkorlátot, amelyet az ágyhoz csatlakoztatunk. Jó ötlet az olyan ágy is, amely alacsonyan van a föld fölött, így a gyermek könnyűnek találja majd a ki- és bemászást.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása