Egészséges életmód Egészség A leggyakoribb nyári betegségek

Szalmonellózis

A nyári hőségek leggyakrabban előforduló betegsége a szalmonellózis. A nyári időszak ideális feltételeket teremt a különféle hasmenéses megbetegedést okozó baktériumok elszaporodásához. Könnyen megbetegedhet, ha nem megfelelően hőkezelt, fertőzött, vagy romlott ételt fogyaszt. Kerülje a nyers tojást és a belőle készült ételeket, a nem pasztőrözött tejtermékeket, húsokat és fagylaltot.

Milyen tünetei vannak a szalmonellózisnak?

A szalmonellózis akút és erős hasmenéssel, fej- és hasfájással, hányással, magas lázzal és dehidratációval nyilvánul meg.  Elsősorban a gyenge immunrendszerű embereket és a kisgyerekeket érinti.  A betegség gyanúja esetében keresse fel az orvost, enyhébb esetekben segít a diéta is és a megfelelő folyadékpótlás. A súlyosabb esetek kórházi infúziós kezelést igényelnek.

Hasmenés

Az általános emésztőrendszeri problémákhoz tartozik, de némely esetben valamivel súlyosabb lefolyása is lehet. Nyáron nagyobb figyelmet kell fordítani a higiénára, az utcán ne igyon csapról folyó vizet és kerülje a gyorsan romló ételek, a majonéz, nem hőkezelt ételek és félkészáruk fogyasztását. A fertőző hasmenést ugyanis a baktériumok, vírusok, vagy paraziták okozta gyulladás okozza.

Hogyan kezeljük a hasmenést?

A kezelés része a probiotikumok szedése, melyek rendbehozzák a bélflórát és segítenek a szervezetnek megszabadulni a patogén mikroorganizmusoktól, valamint a megfelelő  folyadékpótlás és a célirányos diéta. Ajánlott az olyan ételek fogyasztása, melyek sűrítik a székletet – főtt krumpli, rizs, sárgarépa, reszelt alma.

Torokgyulladás


A nyári torokgyulladás torokfájással kezdődik, s leggyakrabban baktériumok és vírusok okozzák. Abban az esetben indokolt az antibiotikumos kezelés, ha a torokban streptococcus baktérium van. Ne halogassa az orvosi látogatást, mert csak ő hivatott eldönteni, szüksége van-e  gyógyszeres kezelésre, vagy sem.

A torokgyulladást feküdje ki és gargalizáljon

A torok és a hangszálak kezelésére sokszor segít a zsálya, menta és a jól ismert só. Gyorsítja a gyógyulást a teák fogyasztása és a sós vízzel való öblögetés. Ne feledkezzen meg a megfelelő  folyadékpótlásról és torkát kösse be kendővel.

Borreliózis

Előfordulhat, hogy első jeleire nem figyel fel és a tünetek csak a nyár elmúltával jelentkeznek. Egy-egy természetben tett kirándulás után alaposan nézze át a testét. A kullancsot azonnali fertőtlenítés után el kell távolítani. Keresse fel az orvost, ha a kullancs tapadási helye bepirosodik. Ez lehet a Lyme-kór első tünete.

Milyen tünetei vannak a Lyme-kórnak?

A Lyme-kór egy-két hét után az influenzához hasonló tünetekkel nyilvánul meg. Ha ezeket a tüneteket figyelmen kívük hagyjuk, idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. A beteget rosszullétek, szédülés, magas láz, fáradtság, heves szívdobogás és koordinációs zavarok gyötrik. Antibiotikumos kezelése hosszantartó.

Középfülgyulladás

A medencében, vagy a tengeri fürdés után diszkomfortot érez és rosszabbul hall? Az akút középfülgyulladás általában hirtelen szúró fájdalommal jelentkezik az egyik, vagy mindkét fülben, valamint fejfájással és lázzal. Főként baktériumok, ritkábban vírusok okozzák

A középfülgyulladás kezelése

A bakteriális fertőzés gyanúja esetén szükséges az antibiotikum. A fül átlevegőztetésére az orrcseppek használnak, mivel a fülcseppek nem hatásos, mivel a középfübe nem jutnak be.  A panaszokat enyhítik a fájdalomcsillapítók és a meleg borogatások.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!