Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Már az élénkpiros gyümölcshús látványára összefut az ember szájában a nyál. Azonban ez csak egy a számos előny közül, mellyel a görögdinnye rendelkezik.
92% víz, 8% “arany”?
A görögdinnye 90-92%-os víztartalma mellett 8-10%-ban tartalmaz mindenféle szuper összetevőt, köztük vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat, rostot, valamint a magokat, melyek az egészségre fantasztikus hatással vannak.
Savtalanító, méregtelenítő, vízhajtó
A görögdinnye kiváló társ minden savtalanító, méregtelenítő és súlycsökkentő programban, mert a vízhajtást segíti elő a szervezetben. Hozzájárul, hogy a szervezet a káros anyagokat gyorsabban képes legyen kiválasztani, mellékesen néhány fölösleges kilótól is megszabadíthat. Különösen értékes a görögdinnye extrém magas vízaránya, mert egy olyan növényi folyadékról van szó, ami a szervezet szempontjából minőségileg nemigen felülmúlható. Természetesen más növények is tartalmazzák ezt az értékes vizet, mindenesetre egyik sem ilyen nagy mennyiségben. Piros színét a görögdinnye a természetes színezőanyagnak, a likopinnak köszönheti, amely antioxidatív gyökfogónak számít, és így az immunrendszert erősíti.
Értágító aminosavak a görögdinnyében
A magas vérnyomás az agyi infarktus és a szívinfarktus fő rizikófaktora. Amikor a vérnyomás bár megemelkedett, de még nem igényel gyógyszeres kezelést, (a fokhagymakapszula mellett) a görögdinnye rendszeres fogyasztása nagyon hatékony és ezen kívül kimondottan ízletes megelőző intézkedés lehet. Ezért a citrullin nevű aminosav felelős, melyet a görögdinnye bőségesen tartalmaz. Ez a szervezetbe érkezve arginin aminosavvá alakul. Ebben a formában értágító hatással rendelkezik. Az arginintól a vér könnyebben cirkulál, így a vérnyomás kóros megemelkedését ellensúlyozza. Ezáltal az ezzel összefüggésben álló szív- és érrendszeri betegségek rizikóját jelentősen csökkenti.
A dinnyemagot is érdemes elfogyasztani!
A görögdinnye magjai esszenciális aminosavat szállítanak, például triptofánt és glutaminsavakat. A lizin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában és a szervezetben lévő kollagén és kötőszövetek kialakulásában. Az arginin segít a testanyagcserében, a kardiovaszkuláris rendszerben és a szexuális egészség javításában.
A görögdinnye magvak jó energiaforrások, oldhatatlan és oldható rostot egyaránt tartalmaz. Segít a sima bélmozgás elérésében és a székrekedés kezelésében.
A magok magnéziumban is gazdagok, amelyek felelősek a normális szívműködésért, elősegítik a normális vérnyomást, támogatja az anyagcserét és a fehérjeszintézist.
Készítsen görögdinnye mag teát! Öntsön forró vizet 2-3 teáskanál dinnyemagra és hagyja ázni körülbelül 30-45 percig. Ez a tea segíteni fog a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség karbantartásában.
Az Európai Gyógyszerkönyvben közzétett kutatások a magvak előnyeit sugallják a prosztata megnagyobbodás kezelésében.
Beszéljenek a számok!
Kalóriatartalma: 30 kcal/100 g
Fehérje tartalma: 0,6 g/100 g
Szénhidrát tartalma: 7,5 g/100 g (ez kb. 2 kockacukornak felel meg)
Rosttartalma: 0,4 g/100 g
Glikémiás indexe: 75
A görögdinnye tartalmaz likopin nevű antioxidánst, ami elősegíti a rák és szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. Gazdag A-, C- és B-vitaminokban, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.
Receptek, ha önmagában már unjuk a piros gyümölcsöt
1. Görögdinnye-salátauborka turmix
A görögdinnye tulajdonságait már ismertettük, és az uborka hasonlóan értékes az egészségére, mert nagy mennyiségű szilíciumot tartalmaz, amely erősíti a kötőszöveteket és a csontokat. Ezen felül az uborka méregtelenítő hatással bír, és védi a szervezetet az alumíniumszennyezéstől. Ez elég meggyőző érv, hogy ezt a finom frissítő egészséges turmixot is kipróbálja.
Hozzávalók:
⁃ 1 kg görögdinnye
⁃ 2-3 db bio-salátauborka
⁃ jégkocka
Elkészítés:
⁃ Öntse a dinnye- és uborkadarabokat egy mixerbe.
⁃ Turmixolás után töltse az italt poharakba, és állítsa a hűtőszekrénybe.
⁃ Tálalás előtt adjön hozzá jégkockákat.
2. Töltött görögdinnye
Rendkívül dekoratív és egészséges csemegét kaphat, ha a dinnye mellett további szezonális gyümölcsök felhasználásával óriási töltött görögdinnyét készít.
Hozzávalók:
⁃ 1 db görögdinnye (4-5 kg-os)
⁃ 1 db sárgadinnye (1-2 kg-os)
⁃ 1 kg őszibarack
⁃ 0.5 kg nagy szemű piros szőlő
⁃ 0.5 kg nagy szemű sárga szőlő
⁃ 0.3 kg áfonya
Elkészítés:
⁃ A görögdinnyét felezze meg, húsát gombócokban vájja ki, a sárgadinnye húsát kockázza fel.
⁃ Készítse elő a többi gyümölcsöt: az áfonyát mossa meg, majd csepegtesse le, a szőlőt szemezze le, az őszibarackot hámozza meg és kockázza fel.
⁃ A gyümölcsöket vegyítse el, locsolja meg citromlével és töltse vissza a dinnye héjába.
⁃ Az egészet csomagolja fóliába és a fogyasztásig helyezze a hűtőszekrénybe.
⁃ Mutatósabb, ha a dinnyehéjat még a töltés előtt cakkosra vágja.
Forrás: naturhirek.hu, fogyascoachinggal.hu, gyogyszernelkul.com, mindmegette.hu