Egy virágcsokor csodálatos, hiszen akárhányszor ránézünk, mindig örömet okoz. Akár ajándékba kapta, vagy csak úgy, saját örömére vásárolta, szeretné, ha minél hosszabb ideig friss maradna a vázában. Akár egy hétig is gyönyörködhet benne, ha megfelelően gondoskodik róla.
A vágott virágnak nem elég, ha rendszeresen cseréli a vázában a vizet. Miután hazaért — különösen télen — még hagyja egy fél óráig papírba csomagolva a virágot, mivel a hirtelen hőmérsékletváltozás sokkot okozhat a növényeknek. Ezután a csokrot bontsa ki, hogy a virágoknak elegendő helyük legyen.
- A virágok száraiból késsel vágjon le egy darabot:
- a rózsák szárát ferdén vágja le
- a napraforgót az első vágás után mártsa 10 másodpercre forró vízbe
- a fás szárakat a végétől kb. 3 cm-re zúzza össze
- a krizantémszárak végeit törje le
- A szárakat folyó, langyos víz alatt vágja le, hogy ne kerüljön bele levegő.
- A szárakból minden nap vágjon le egy darabot.
- A vázát töltse meg vízzel a szárak magasságának 2/3 részéig. A rózsáknak és hortenziának a szármagasság feléig, a tulipánoknak, krizantémoknak és gerberáknak viszont csak 1/3 szármagasságig adjon vizet. A tulipánhoz csak öntse hozzá a vizet.
- Ügyeljen arra, hogy a növény levele ne kerüljön a vízbe, csak a növény szára, mert gyorsan rohadásnak indul.
- A vázában naponta cserélje a vizet. A víz legyen langyos vagy szobahőmérsékletű.
- Ha tápot ad a növényeknek, a vizet 2-3 naponként töltse után.
- A vágott virágoknak legmegfelelőbb az üveg- és kerámiaváza.
- A váza legyen tiszta: minden vízcsere után mossa el.
- A virágvázát tegye hűvösebb helyre, ne a közvetlen napra, de a radiátor mellett és huzatos helyen sem jó elhelyezni.
- A virágok és a gyümölcs nem kedvelik egymást. A gyümölcsben lévő etilén gyorsítja a virágok hervadását.
- Éjszakára vigye a vázát hűvösebb helyiségbe.
- Ha a virágok a vízhiány miatt lekókadnak, megpróbálhatja egy éjszakára vízbe áztatni őket.
- A hervadt virágokat könyörtelenül távolítsa el és dobja ki, mivel rothadásnak indulnak, és ártanak a többi, vázában levő friss virágnak.
Érdekelni fogja:Az ehető virágok többet jelentenek egy dekorációnál!
Próbálja ki a következő népi tanácsokat is:
- A vázába tett rézből készült érme meggátolja a baktériumok és gombák szaporodását.
- Egy gerezd fokhagyma meggátolja a szárak rohadását.
- A faszén szintén meggátolja a rohadást okozó baktériumok szaporodását.
- Egy-két csepp fehérítő is hatásos a baktériumok ellen.
- A langyos zöld tea frissebbé teszi a virágokat.
- Jót tesz a rózsáknak a vízben feloldott fél kiskanálnyi cukor.
- Más virágoknak adjon 2 kiskanál almaecetet és 1 kiskanál cukrot.
- Egy tabletta aszpirin összeaprítva sokáig frissen tartja a virágokat. A vizet elég háromnaponta egyszer cserélni.
Olvasásra ajánljuk a következőt is: Tanulja meg a virágnyelvet: Mit szimbolizál a rózsa, tulipán és a nárcisz?