Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A hagyományos kínai orvoslás az élelmiszereket a szervezetre kifejtett energetikai hatásuk szerint osztályozza. Az egyik csoportba tartoznak azok az élelmiszerek, melyek belülről melegítik a testet, energiát adnak, emelik a vérnyomást, a másik csoportba tartoznak azok az élelmiszerek, melyek hűtik a és méregtelenítik a testet. A téli időszakban válasszon olyan élelmiszereket, melyek testét melegen tartják és a hideg napokon is kellő energiát adnak. Pótolja a hűtőszekrény és a spájz készleteit és sorolja be étrendjébe a következő élelmiszereket:
Ez a részben fehér szárú zöldség sok folsavat, C-vitamint, mangánt, szelént, cinket és foszfort tartalmaz. Vérbőséget biztosít, serkenti az agyműködést és kedvezően hat a bélflórára. A póréhagyma útmutatásunk szerint egyszerűen elkészíthető
Kagyló
Ez a tengeri csemege omega 3-zsírsavakat és dokozahexaénsavat és eikosapentaénsavat tartalmaz. A kagylók ezért jó hatással vannak a sejtfalak, idegek, immunrendszer, szív- és érrendszer működésére és melegen tartják a testet.
Nincs is jobb annál, mint amikor a hideg téli estéken megfőz egy tisztességes marhahúslevest! A marhahús nagyon sok B-vitamint és E-vitamint tartalmaz, de szelént, cinket és vasat is. A vas a vérképződés nagyon fontos alkotóeleme, a vér szállítja egész testünkben a meleget. A marhahúsban több zsír és kalória van, ami szintén hozzájárul a meleg megtartásához testünkben.
Készítsen gulyás levest a hideg napokra!
Szezámmag
A szezám sok vasat tartalmaz, de kalciumot, cinket, káliumot, a B-vitamincsoport vitaminjait és E-vitamint is. Egyen sok szezámmagot, hogy szervezet ene nélkülözze mindezeket a hasznos anyagokat. A szezámmagot vérszegénység esetében is ajánlják és a menopauza tüneteit is enyhíti. Növeli a szervezet ellenállóképességét, jótékony hatással van a hajra, a körmökre és a bőrre.
Szárított gyümölcs
A szárított gyümölcs is ugyanannyi értékes tápanyagot tartalmaz, mint a friss. Bár C-vitamin tartalma kevesebb, a többi tápanyag mennyisége változatlan benne. Tehát bátran fogyassza a különféle szárított gyümölcsöket édesség helyett, az egészséges csemegézéssel csak jót tesz, mert átmelegszik a teste. A szárított gyümölcs ugyanis rostanyagokat, antioxidánsokat, folsavat és polifenol antioxidánsokat tartalmaz, melyek javítják a véráramlást. A szárított gyümölcsnek köszönhetően javulhat az emésztése és csökken az elhízás veszélye.
Sáfrány
E fűszer adagolásával vigyázni kell, legjobb, ha a terhes nők inkább teljes mértékben elkerülik. Az ajánlott napi sáfrányadag maximálisan 30 milligramm. Megfelelő mennyiségben azonban a sáfrány meggátolja a vérrögök kialakulását, serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert és köhögés, illetve asztma esetében is jót tesz.
Talán meglepően hagzik, de a tojás nagy befolyással van az influenza és a megfázások megelőzésében. A D-vitaminnak köszönhetően erősíti az immunrendszert és a vírusokkal és baktériumokkal szemben aktiválja a hatóanyagokat. Ezen kívül még A-, B5-, B12-, B2-, B6-, E- és K-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kalcium és a foszfor a csontokat, a kálium, vas és a cink az immunrendszert erősíti.
Nem tudja, hogyan használja fel a hűtőben megmaradt tojást?
Ez a fűszer serkenti a vérkeringést, az intim testtájékot is elegendő vérrel látja el és természsetes afrodiziákumként működik. Felmelegíti a testet és megfázáskor hatékony. Átmelegíti a nyálkahártyát, ezért ha náthás, könnyebben fellazítja az orrváladékot. Serkenti az emésztést és jó az alacsony vérnyomás ellen.
Chilli
A chilli paprikának is hasonló hatása van, mint a borsnak. Gyulladásgátló hatása van, serkenti a vérkeringést és ezáltal átmelegít. Mangánt, magnéziumot, káliumot és vasat is tartalmaz. Tele van antioxidánssal és védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben.
A csípős torma kiváló zöldség, mely segít megfázás és influenza ellen. Gyulladásgátló hatása van, méregteleníti a májat és serkenti a vérkeringést.
Hüvelyesek
A hüvelyesekben levő sok rostanyag pozitívan befolyásolja az emésztést, ezért ne hagyja ki étrendjéből. Rostanyagokon kívül antioxidánsokat is kap szervezete, amivel megelőzhetőek a rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség.
Gabonakásák
A köles, hajdina, tönköly, zabpehely és a rizs szintén képesek arra, hogy testét átmelegítsék. Készítsen belőlük különféle kásákat. Fogyassza ezeket reggelire – kitűnő energiaforrás az egész nap folyamán.
Hőkezelt zöldség
Nyáron fogyasszon friss és hideg zöldségeket, melyek lehűtik testét. Télen viszont a hőkezelt zöldség felmelegíti, akár serpenyőn, vagy főzve készíti el. Sokféle ételhez kiváló köret a zöldség.
Nem feltétlenül szükséges, hogy téli étrendje csak a fentiekben felsorolt élelmiszerekből álljon. Elég ezekkel kiegészíteni receptjeit és megfelelően variálni. Például a klasszikus smoothie-ban egy kis rozmaring hozzáadásával kiegyenlítheti a hőhatást.
Az átmelegítő adalékokat tartalmazó ételeket nem elég csak időnként fogyasztani– ilyenkor ne várjon azonnali hatást. A szervezet sokkal több meleghez jut, ha ezeket az élelmiszereket rendszeresen, vagyis naponta fogyasztja.
Természetesen az étrend és az átmelegítő ételek még nem minden. Ne felejtse el a folyadékbevitelt és a mozgást, ami szintén fontos a vérkeringésnek. Edzze a testét és ne kényeztesse magát az otthon melegében. Ha testét hozzászoktatja az alacsonyabb hőmérsékletekhez, helyreáll a termoregulációja és összességében kevésbé fog fázni. Zuhanyozáskor ezért ajánlott a hideg és a meleg víz váltakozása.
Bizonyos élelmiszerek képesek szervezetünket átmelegíteni. Ez azonban nemcsak önmagában az élelmiszer érdeme, hanem az étel konyhaművészeti elkészítése is meghatározó. Általában nagyon átmelegítenek a sokáig főzött, sült és rántott ételek. Tekintettel a rántott ételekben potencionálisan keletkező káros anyagokra viszont javaslom inkább ezek mellőzését. Egyértelműen viszont a téli időszakban túlsúlyban kellene lennie a hőkezelt ételeknek. Szervezetünket nagyon jól átmelegítik a következő ételek:
Az átmelegítő italok közé tartozik:
Gyömbér
A gyömbér kitűnő segítőtárs a köhögés és megfázás ellen, erősíti az immunrendszert. Serkenti az emésztést és átmelegíti testünket. A benne levő gingerol nevű hatóanyag felelős azért, hogy testünk átmelegszik, de mindenfajta rosszullétet is enyhít, beleértve a terhességi rosszulléteket is
Kerülje a gyömbért, ha gyomorproblémái vannak.
Gesztenye
A gesztenye ellentétben a különféle diókkal és magvakkal, aránylag kevés kalóriát és zsírokat tartalmaz. Sok benne viszont az ásványi anyag, a vitamin és a fitonutriens, beleértve a folsavat, mely nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek képződéséhez. A gesztenye jó hatással van a lép- és veseműködésre, valamint a vérkeringésre.
Paszternák
Ez a zöldség sok káliumot és folsavat tartalmaz. A kálium csökkenti a vérnyomást és a folsav elősegíti a vérképződést. A bélműködéshez hasznos rostanyagot tartalmaz.
Kurkuma
E fűszer fő alkotórésze antioxidánsként hat az emberi szervezetben. Hatóanyaga a kurkumin – a neurológiai betgeségek és a rák gyógyításával hozzák összefüggésbe. A kurkumin a szervezetben zajló gyulladásgátló folyamatokra gyakorolt pozitív hatásával erősíti az immunrendszert.
Méz
A méz nemcsak megfázás, influenza, téli fáradtság és kimerültség ellen segít, hanem a szervezetünket is képes felmelegíteni. A méhészektől vásárolt méz sok antioxidánst tartalmaz.
Fahéj
A fahéj hihetetlen mértékben képes felpezsdíteni vérkeringésünket és átmelegíteni az egész testet. Szervezetünket védi a vírusok, baktériumok és fertőzések támadásaival szemben. Serkenti az emésztést és elősegíti a káros anyagok kiválasztását a szervezetből.
A tömény alkohol és a nagy mennyiségű alkohol ugyan gyorsan átmelegíti a testet, mert az erek kitágulnak, de ez nagyon rövid ideig tart. A gyors felmelegedés után a test lehűl.
Forrás: doctor.ndtv.com, mindbodygreen.com, ordinace.cz, celostnimedicina.cz, spektrumzdravi.cz, margit.cz, womanonly.cz, vitalia.cz