Hozzávalók

1 csipet tengeri só
1 darab tojás
5 dkg finomliszt
4 dl tej
7 dkg kristálycukor
30 dkg vaj
2 dkg élesztő
50 dkg finomliszt

Leírás

Felfuttatom az élesztőt a tejben. Utána egy nagyobb keverőtálban összekeverem a fél kiló lisztet, a cukrot és a sót. A lisztes keverékhez hozzáöntöm az élesztős tejet, és fakanállal összekeverem az egészet. A kevergetést nem viszem túlzásba, elég, ha összeáll a tészta. A tálat letakarom folpackkal, és az alaptésztát minimum 8 órára beteszem a hűtőbe, hogy lassan megkeljen. Miután megkelt az alaptészta, megcsinálom hozzá a vajas részt. Az 5 dkg lisztet összedolgozom a 30 dkg hideg vajjal. A vajas lisztet végül téglalap alakúra ütögetem, és beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen. Ha már hideg és kemény a vajas rész, lisztezett vágódeszkán, meglisztezett nyújtófával kinyújtom 25 x 50 centis lappá az alaptésztát, úgy, hogy a rövidebb oldala nézzen felém. Ezt követően kinyújtom a vajas részt is, méghozzá 20 x 30 centis téglalappá. A kinyújtott vajas részt ráteszem a kinyújtott alaptésztára, úgy, mintha a vajas rész egy kép lenne, az alaptészta pedig egy képkeret, de a keretező ügyetlen volt, és a kép lecsúszott a keret aljára. Következik az első hajtogatás. Az alaptészta szabadon maradt, felső harmadát ráhajtom a vajas részre, de csak annyira, hogy félig fedje. Utána erre ráhajtom az alaptészta alsó, vajas résszel fedett harmadát. Az így kapott keskeny téglalapot elfordítom, úgy, hogy a rövidebb oldala nézzen felém. Az első hajtogatás után, enyhén belisztezem a deszkát, és meglisztezett nyújtófával ütögetve, kinyújtom az egészet 25 x 50 centis téglalappá. Azért kell ütögetni, mert az alaptészta lágy, a vajas rész viszont kemény, és az első találkozásnál nem vegyülnek szívesen. Jön a második hajtogatás. Megragadom a tészta alsó negyedét, és visszahajtom a kinyújtott tésztalap feléig. Utána megragadom a tészta felső negyedét, és ezt is visszahajtom a tésztalap feléig. Ekkor találkozik a tészta két vége. Most fogom az összehajtott tésztát, és mintha a közepe egy könyv gerince lenne, becsukom a könyvet, azaz a tészta alsó és felső felét egymásra hajtom. Az összehajtogatott tésztát ezután újra elfordítom, úgy, hogy a rövidebb oldala nézzen felém. A második hajtogatás után, megint meglisztezem a deszkát és a nyújtófát, aztán kinyújtom a tésztát 25 x 50 centis téglalappá. Ha ez megtörtént, harmadszor is összehajtogatom a tésztát. Ez a hajtogatás pontosan úgy történik, mint a második hajtogatás. A harmadik hajtogatás után viszont már nem nyújtom ki a tésztát, hanem folpackba bugyolálom, és minimum 4 órára, vagy egész éjszakára beteszem a hűtőbe, hogy pihenjen. Sütés előtt bekapcsolom a sütőt, 200 fokra. Kevés liszttel meghintek 2 nagy tepsit. A kiflik kenéséhez, villával enyhén felverem a tojást, és félreteszem. A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán, meglisztezett nyújtófával, fél centi vékony téglalappá nyújtom, aztán felvágom 20 darab kifejezetten hosszúkás formájú háromszöggé. A háromszögeket szélesebb oldaluknál indítva feltekerem, majd picit meghajlítom őket, hogy csinos kifliket kapjak. A kifliket egymástól viszonylag távol leteszem a tepsikre, és vékonyan megkenem mindet a felvert tojással. Ezután megvárom, hogy a kiflik a duplájukra nőjenek, és amikor már szép ducik, sorra beteszem a tepsiket a sütőbe. A kiflik kb. 15 perc alatt aranybarnára sülnek, és gyönyörűen foszlósak lesznek. 20 croissant lesz belőle.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4