Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Egy tálkába beleszórunk 1 kávéskanál cukrot, hozzáadjuk az élesztőt, és 1 dl langyos tejet öntünk rá. Várjuk meg, amíg felfut.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, a tojást, a sárgáját és a többi tejet és cukrot. Kicsit elkeverjük, majd beleöntjük a felfutott élesztőt. Kézzel vagy dagasztógéppel bedagasztjuk a tésztát. Amikor már jól összeállt, fokozatosan beledolgozzuk az olvasztott vajat, és addig gyúrjuk, amíg szép, sima tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyen 40-50 percig hagyjuk kelni.
A tésztát 6 egyforma részre osztjuk, mindegyiket kb. 40 centis rúddá formázzuk. Egyik végüket összeillesztjük, és vastag fonatot készítünk belőlük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Rátesszük a kalácsot. Megkenjük tojással és még 30-40 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Ismét megkenjük tojással és 40 percig sütjük.
Vajjal és lekvárral vagy sósan, sonkával és tojással kínáljuk.