Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Tudja-e, honnan érkezett hozzánk az első paprika? Ez kb. a 16. században történt és Közép-Amerikából érkezett. Ettől kezdve minden háziasszony konyhájában sokféleképpen használatos. A paprikát minden színben és formában rágcsálhatjuk nyersen, mártogathatjuk mártásokba, süthetjük, tölthetjük, kiránthatjuk, vagy főzhetjük. Kiváló íze mellett az egészségre is hatással van. A paprika béta-karotint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, B-, C- és E-vitaminokat és folsavat is tartalmaz.
A paprikában kevés kalória és sok vitamin van
A paprikában kevés kalória, de annál több vitamin van. Ezért fogyókúrázára is alkalmas.
Ez a kiváló zöldség az alábbi tápértékekkel rendelkezik:
Száz gramm paprika megközelítőleg:
- 110 kJ energiát
- 1 g fehérjét
- 5 g szacharidot
- 0,40 g zsírt
- 2 g rostanyagot
- 91 g vizet
- 14 mg kalciumot tartalmaz.
A felsorolt anyagok, ásványi anyagok és vitaminok menyisége a paprika színétől függ.
A piros paprika fedezi a napi A-vitamin adagot
Már a színe is elárulja, hogy ebben a paprikában nagyon sok béta-karotin található. Az optimális béta-karotin, azaz A-provitamin adagot 150 g paprika tartalmazza. A béta-karotin hasznos a bőrnek, lassítja annak öregedését és a ráncok kialakulását, védi a nappal szemben és erősíti az immunrendszert. A piros paprikával rutin is kerül a szervezetbe, mely véd az érszűkület és az erek lerakódásával szemben. A cink táplálja a hajat és a körmöket. A paprikában levő likopén nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik és véd a rákos betegségekkel szemben. A likopén a paradicsomban is megtalálható.
A zöld paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
A paprika zöld színe elárulja, hogy nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, mely a terhes nők számára fontos. A folsav kulcsfontosságú a magzat idegrendszerének fejlődése szempontjából. A paprikában levő E-vitamin lassítja az öregedést és megelőző hatása van a daganatok kialakulásában. A zöld paprika bestartolja a vérképződést és kalcium megtartja a szilárd, egészséges fogakat és csontokat. Ráadásul a zöld paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és ez a vitamin kiváló ellenszere a szélhűdésnek és az infarktusnak. S ha éppen nincs jó kedve, egyen egy kis zöld paprikát – jó hatással van a pszichikumra és a jó hangulatra.
A sárga paprika luteinnel védi a szemet
A sárga paprikában levő antioxidánsok- a zeaxantin és a lutien elsősorban a szemnek fontosak, védik a szürke hályog ellen. A sárga paprika fogyasztásával segíti az emésztést. Zöld társaihoz hasonlóan, ő is tartalmaz E-vitamint és véd a rák kialakulásával szemben. Magas a C-vitamin és bioflavonoid tartalma, erősíti a szívet és javíthatja az immunrendszer működését.
Chili a reuma ellen
A chili paprika kapszaicint tartalmaz, melyből kenőcsöket és fogyókúrás készítményeket készítenek. Amikor megeszi a chili paprikát, csípős ízt érez, ami tulajdonképpen a kapszaicin. A chili paprikának gyulladásgátló és analgetikus hatása is van. Enyhíti az izomfájdalmat és a reumát. További jó tulajdonsága, hogy szabályozza a vér cukorszintjét és és megelőző hatása van a daganatok kialakulásában. A chili paprika élénkíti a metabolizmust és erősíti az immunrendszert. C-vitaminban gazdag, tartalmaz magnéziumot, cinket, mangánt, rezet és vasat...
Ha nyelőcsőproblémái vannak, a chili paprikát inkább kerülje el. Irritálhatja a nyálkahártyát és problémái még súlyosbodhatnak.
Forrás: ona.idnes.cz, livestrong.com, pruvodcevyzivou.cz