Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:

Tegyük az aranyszirupot, a cukrot, a vajat, a citromhéjat, a gyömbért és a mézeskalács fűszerkeveréket egy nagy lábasba. Alacsony-közepes lángon hevítsük, és közben óvatosan kevergessük, amíg a cukor fel nem oldódik. Emeljük a hőmérsékletet forrásig, egy rövid időre. Vegyük le a tűzről, és öntsük hozzá a szódabikarbónát; a keverék fel fog habosodni. Verjük fel rövid ideg, amíg össze nem keveredik, majd tegyük félre 15 percre hűlni. Adagonként adjuk hozzá a lisztet a kihűlt keverékhez. Adjuk hozzá a tojást, öntsük a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk 1 percig. Csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 1 órára.
Vágjunk ki egy 14 cm és egy 18 cm oldalhosszúságú négyzet alakú sablont vastag papírból vagy kartonból. Nyújtsuk ki a mézeskalácsot tapadásmentes sütőpapírok között 4 mm vastagságúra. Használjunk vágót vagy egy éles kést, és hagyjunk legalább 2 cm-t minden forma körül, hogy a négyzetek erősek maradjanak. A sablonok segítségével vágjunk ki 6 kisebb és 6 nagyobb négyzetet a mézeskalácsból, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsikbe. Tegyük a fagyasztóba 5 percre, hogy megszilárduljanak. Vegyünk ki 3 kisebb négyzetet a fagyasztóból, vágjuk ki a díszeket, majd tegyük vissza a fagyasztóba 5 percre. Közben a maradék tésztából szaggassunk ki mézeskalács figurákat vagy más, körülbelül 8 cm hosszú formákat. Tegyük ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe, és fagyasszuk 5 percig.
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázt 5-ös fokozat, légkeveréses sütőt 170 °C-ra). Süssük adagokban – a tésztanégyzeteket 12-14 percig, a mézeskalács-figurákat pedig 6-8 percig –, amíg a szélek aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk őket kihűlni, és pihentessük 5-10 percig a tepsiben, majd tegyük át rácsokra, hogy teljesen kihűljenek.
Tipp: Ha a tésztát azon a tapadásmentes sütőpapíron tartjuk, amin kinyújtottuk, akkor nem veszíti el a formáját, amikor mozgatjuk.

Miután a mézeskalács teljesen kihűlt, szitáljuk a porcukrot egy tálba, és adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét és a citromlevet. Elektromos kézi mixerrel, alacsony fokozaton keverjük 2-3 percig, amíg sima és kenhető nem lesz. Alacsony fokozaton mixeljük, hogy ne keverjünk bele túl sok levegőt, különben a máz száradás közben szétmorzsolódik. Sima és sűrű legyen, mint a lágy sajt, és legyen képes megtartani kemény csúcsokat. Adjunk hozzá 1-2 teáskanál vizet, és verjük 3-4 percig, amíg kemény csúcsokat nem kapunk. Kanalazzuk a máz körülbelül felét egy közepes (8 mm-es) kerek kinyomóval ellátott habzsákba. A máz gyorsan szárad, ezért használaton kívül takarjuk le a tálat vagy a habzsákot egy nedves ruhával.

Az összeállításhoz nyomjuk a mázat a munkafelületre fektetett kis négyzet két szélére. Kezdjük el a másik oldalakat erre a darabra ragasztani. Használjunk formákat a dobozok oldalainak megtámasztására, amíg a máz megköt, és nyomjunk extra mázat a belső illesztések mentén, hogy több rejtett tartást adjunk nekik a mázzal.
A kis doboz összeszerelésekor ne ragasszuk rá a fedelet – hagyjuk lazán. Ne próbáljuk meg túl hamar mozgatni a dobozokat, még akkor sem, ha úgy gondoljük, hogy már gyorsan megkötöttek; amíg meg nem szilárdulnak meg, addig nagyon törékenyek. Ismételjük meg a műveletet a nagy ajándékdobozzal, ezúttal még több mázzal és a fedéllel is befejezve. Hagyjuk állni legalább 2 órán át, hogy megkeményedjen.

Kanalazzuk a maradék mázat egy kis (5 mm-es) csillag alakú kiöntővel ellátott habzsákba, majd nyomjunk sorokban csillagokat a szélek eltakarására. Tartsuk a zsákot 45°-os szögben, nyomjuk össze, amíg kigömbölyödik, és fejezzük be a nyomást, amikor tovább visszük a kiöntőt. Ha továbbra is nyomás alatt tartjuk a zsákot, miközben tovább visszük a zsákot, a máz csúcsai hosszúak lesznek.
Kukoricakeményítőbe mártott ujjakkal nyomkodjuk le a hosszú végeket. Az aljától felfelé haladva nyomjuk ki a mázat. Nyomjunk díszítéseket a kisebb doboz oldalára, valamint szemeket és gombokat a mézeskalács emberkékre. Használjunk egy kevés vörös fondantot és ezüst gyöngyöket a dobozok és az emberkék díszítéséhez.

A szalag elkészítéséhez nyújtsunk ki vörös fondantot 5 mm vastagságúra és 30 cm hosszúra. Vágjuk 4 x 2 cm széles csíkokra. Nyújtsuk ki sütőpapíron, hogy ne ragadjon a munkafelülethez. Használjunk vonalzót és egy hosszú, éles kést az egyenes szélek és az egyenletes szélesség érdekében. Készítsük el a masnit egy menetben; ha túl lassan csináljuk, a fondant elkezd megkötni.

A masni felhelyezéséhez enyhén nedvesítsük meg vízzel az ajándékdobozon lévő szalag keresztjét, majd helyezzük el rajta a masnit, finoman lenyomva a rögzítéshez. Használjuk a maradék mázt és díszítéseket, és helyezzünk csillagokat vagy hópelyheket a nagy doboz oldalára. Száraz ecsettel szórjuk be a szalagot vörös bársony cukorporral. Hagyjuk 2 órán át dermedni, majd helyezzük a mézeskalács figurákat a kisebb dobozba; tegyük rá a fedelet. Tartsuk egy hétig szobahőmérsékleten, letakarva vagy folpackba csomagolva.
Mellékeltünk egy hasznos hozzávalólistát, hogy segítsünk elkészíteni ezt a mézeskalács ajándékdobozt – ne felejts el képernyőképet készíteni a listáról, mielőtt vásárolni mész!
275 g aranyszirup
400 g puha, világosbarna cukor
400 g sótlan vaj
1 citrom, reszelt héjjal
4 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 teáskanál szódabikarbóna
1 kg sima cukormáz, plusz egy kevés a szóráshoz
1 nagy tojás, enyhén felverve
A mázhoz
300 g porcukor
1 nagy tojás fehérjéje, enyhén felverve
1 teáskanál citromlé
A díszítéshez
250 g vörös fondant máz
2-3 evőkanál ezüst cukorgyöngy
1 evőkanál vörös bársony cukorpor
30 adag (2 dobozzal)
Elkészítési idő:
2 óra 40 perc + hűtés, hűlés és dermedés