Tippek és tanácsok Minden, amit eddig nem tudott a halolajról

Az Omega-3 zsírsavakat nehéz bevinni pusztán halfogyasztással, de kiváló forrásai ezeknek a halolajak. Most bemutatjuk, hogyan használjuk ezeket, és milyen hatásai vannak a szervezetünkre.

1. Segít a depresszió és a szorongás elleni küzdelemben

Az öregedés bizonyos esetekben együtt járhat a rossz közérzettel, az érdeklődés elvesztésével, ami akár depresszióhoz is vezethet. A szorongást a folyamatos félelem és idegesség válthatja ki. A halolaj rendszeres fogyasztása, ezzel együtt az omega-3 zsírsavak bevitele jelentősen csökkenti a szorongás kialakulásának kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy a halolaj hatásosan használható depresszió ellen is.

2. Szemerősítő hatása jól ismert

A DHA, az omega-3 zsírsavak egyik fajtája, az egyik fő komponense a szemünkben található retinának. Ha ebből nincs elegendő a szervezetünkben, az látási problémákhoz vezethet. A halolaj rendszeres fogyasztásával elkerülhető a látás romlása.

3. Elengedhetetlen a magzatkori fejlődéshez

A halolaj kritikus jelentőségű a magzat agyának növekedésében, fejlődésében. Ezen kívül azoknak, akik részesülnek DHA omega-3 zsírsavakban, jobb a látásuk is. A halolaj fogyasztása a terhesség alatt az újszülöttre nagyon jó hatással lehet:

  • növelheti az intelligenciáját,
  • csökkentheti a késleltetett fejlődés kockázatát,
  • csökkentheti az ADHD, az autizmus, és az agyi bénulás kialakulásának kockázatát.

4. Megvédi a szívünket

Azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztanak friss halat, a szívbetegségek kialakilásának kockázata jelentősen lecsökkent. Kimutatták, hogy a halolaj hozzájárulhat az egészséges szívműködéshez. Csökkenti a vérnyomást, megnöveli a “jó koleszterin” szintjét, és csökkenti a “rosszét”, megakadályozza a vérrögök kialakulását és védi az artériákat.

5. Halolaj gyermekeknek? Segít a hiperaktivitáson

A Figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség (ADHD) együtt jár a figyelmetlenséggel és a magas fokú lobbanékonysággal. Azoknak a gyerekeknek, akik ADHD-val küzdenek, alacsonyabb a vérükben az omega-3 zsírsavak szintje, mint az “egészséges” társaiknak. A halolaj fogyasztása már gyerekkorban is fontos, ugyanis segít nekik a koncentrációban.

6. Gyulladáscsökkentő hatása van


A gyulladás a test természetes reakciója a baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzésekre és belső sérülésekre. Ha azonban hosszú ideig fennáll, krónikus gyulladássá alakul át, ami pedig rendkívül káros a testünkre, mert negatívan hat a belső szerveink működésére, főként a szívre. A magasabb omega-3-zsírsav-bevitel gyulladásgátló, ezért ha krónikus gyulladásban szenved, ne habozzon alkalmazni.

7. Csökkenti az asztmás tüneteket

Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, amelynek tünetei a köhögés, légszomj és fulladás. Egyes asztmarohamok nagyon veszélyesek lehetnek. Ezeket a légzőszervek gyulladása és duzzanata okozza. Mivel az asztmás betegségek aránya az utóbbi években számos kedvezőtlen tényező miatt nőtt, fontos, hogy megelőzze a kialakulásáát.

Minden, amit eddig nem tudott a halolajról

Az étrendünk kihagyhatatlan eleme

Tanulmányok kimutatták, hogy az anyatej is gazdag omega-3 zsírasavakban, ami nagyon fontos és elengedehetetlen a gyermekek megfelelő fejlődéséhez. Ezért fontos a halolaj fogyasztása is a növésben lévő gyerekek esetében.

Az étrendünkben helyet kell kapnia a halaknak, főként azoknak a fajtáknak, amelyek a legtöbb jótékony hatású tápanyagot tartalmazzák. Ebbe a csoportba tartozik a lazac, szardella, szardínia, makréla, hering, tonhal és a laposhal. Annak érdekében, hogy elegendő omega-3 zsírsavval lássuk el a szervezetünket, legalább heti kétszer kell fogyasztanunk halat a fent említett, zsírosabb fajtákból.

A halolaj jellemzően klasszikus, olaj formátumban érhető el. Jellegzetes aromával rendelkezik, de a halételek kedvelőit nem fogja zavarni. Ha nem szeretnénk rendszeresen, napi egy kanállal fogyasztani az olajból, próbáljuk ki a kapszula formátumot. Könnyedén lenyelhető, és nincs semmilyen íze vagy illata. Ahhoz, hogy a legjobb hatást érjük el, naponta 250 mg omega-3 zsírsavat érdemes bevinnünk a szervezetünkbe.

Így tároljuk!

A halolajat úgy kell tárolni, mint bármilyen más olajat. Az alapvető szabály, hogy sötét színű üvegbe rakjuk, sötét és hűvös helyre, hogy elkerüljük az oxidáció kaockázatát. .

Forrás: healthline.com, mediteka.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása