Megosztás
Értékelés

A kert termése és pompája - Veteményezés és virágültetés: mit, mikor, hogyan ültessünk?

0 értékelés
Értékeljen
A tél leköszönő napjaiban, amikor már érezni lehet a levegőben a tavaszt, neki lehet állni a kertben a veteményezésnek, a kerti munkáknak. Hogyan, mikor ültessük el a magokat és egyáltalán mit ültessünk? Mire lesz szükségünk ehhez?

A tél végének, tavasz elejének egyik legszebb időszaka a virágültetés, a vetemények és a virágok elültetése. Egy kert- és virágrajongó, egy gondos növényápoló számára értékes napok ezek, hiszen ismét előkészítheti egy gyönyörű és terményekkel teli kert alapját.
De mit és mikor kell ebben az időszakban ültetni? Kezdjük talán a veteményekkel – a veteményest egy átlagos udvarban konyhakertnek szokás nevezni. Az egészséges környezetbe - tehát semmiképp sem szennyezett levegőjű helyre – kialakított veteményeskertet egy déli fekvésű, sok napot kapó, sík helyre készítsük el. Természetesen ha balkonládákba ültetjük az arra alkalmas veteményeket, akkor is eszerint járjunk el: legyenek megfelelőek a körülmények.
A konyhakertet mutatós ágyásszegéllyel vehetjük körbe, fenyőkérget szórhatunk köré, de akár gyepszegéllyel is körbekeríthetjük!
A teraszon, erkélyen különösen szükségünk lesz kaspókra, virágládákra, műanyag falicserépre - különböző méretben és formában. A virágültetésnél és a veteményezésnél is „kezünk alá dolgozik” egy kerti műanyag talicska, melyben a nehéz földes zsákot hordozhatjuk, de belerakhatunk néhány kerti eszközt is. A kerti szerszámok közül az ültetőkapa, kisebb és nagyobb ásó, a metszőolló, ágvágó, a kézi szórókocsi is megkönnyíti számunkra a kerti munkák végzését. Egy kertiszerszám-szett igen nagy segítségünkre lehet!
Hogy milyen magvakat szerezzünk be, már korábban megtervezhettük, akár a téli időszakban is. Most tehát itt az ideje megtervezni, hányféle zöldség lesz elvetve, hány sort alakítunk ki, ezek között készítsük el a közlekedő sávokat is.
Tél végén, tehát február végétől és március vége között érdemes ültetni azokat a zöldségeket, melyek tűrik a hideget. Ilyen a borsó, a sárgarépa, a fejes saláta, hónapos retek, petrezselyem, sóska, spenót és a hagymafélék. Április eleje és május eleje között szokás a már melegebbet igénylő zöldségek, a paprika, paradicsom, tök, káposztafélék, korai burgonya, uborka, csemegekukorica, a sárga- és a görögdinnye elvetése. Szintén hideget tűrő, rövidebb idő alatt magról kikelő növények a retek, a répa, a borsó. Lehetőség szerint végleges helyre ültessük el a hagymát, céklát, zöldbabot, spenótot, zöldborsót, sárgarépát, a cikóriát, a csemegekukoricát és a petrezselymet, mert kevésbé tűrik az áthelyezgetést.
Palántaként kell nevelni – mivel nagyobb a melegigényük és hosszabb a tenyészidejük is – az olyan veteményeket, mint a paprika, paradicsom, karfiol, kelkáposzta, fejes káposzta, dinnye. Csak akkor ültessük ki őket, ha már megfelelően meleg ehhez a talaj. Magról és palántáról is nevelhetők melegebb körülmények között az uborka, cukkini, patisszon, a karalábé, a brokkoli. Káposztafélék, bimbóskel és brokkoli kiültetésére április közepétől készüljünk, augusztus végéig van erre lehetőség. Május és augusztus közötti időszakban szokás a késői burgonyát, a spenótból és salátából az áttelelő fajtát, a csemegekukoricát, a káposztaféléket és a téli sarjadékhagymát ültetni, azokat, amelyek áttelelők és évelők.
Balkonon is kitűnően megteremnek az olyan vetemények, mint a paprika, paradicsom, a retek, a hagyma. Ezeknek megfelelő méretű balkonláda vagy műanyag láda, cserép kell, no meg kellő gondozás!
Tavasszal (és ősszel) szokás elültetni a gyümölcsfákat is. Az oltványokat vízfürdőbe kell tenni néhány órára, majd ásóval gödröt ásni a fának, beleverni egy karót, mely támaszul szolgál. Csak így helyezhetjük a földbe a fát. A gyümölcsfák mellett a bogyós növényeket ültetjük még ilyekor, az epret, málnát, szedret, áfonyát, egrest, ribizlit és a szőlőt. Március-áprilisi időszakban szokták a szabadgyökerű bogyósakat elültetni, a konténeresek elültetési ideje áprilistól novemberig tart.
Mi a helyzet a virágokkal?
A zöldségvetőmagok mellett a virágvetőmagokat, virághagymákat is itt az ideje földbe rakni! Összeválogattuk már, milyet szeretnénk? Tél végén, tavasz elején már készíthetjük is elő a virágföldet. Az ültetőkapa és az öntözőkanna is jóbarátunk lesz, ha pompás virágokat szeretnénk látni a jó idő beköszöntével, akár a kertben, akár a teraszon, erkélyen!
Mindig vegyük figyelembe virágültetésnél a kert, az erkély adottságait. Ültethetünk egy helyre egyforma virágokat, különböző színekben, de akár lehetnek vegyesen is. Az arra alkalmas virágokat az erkélyen színes kerámia kaspóban, rattan- vagy műanyag kaspóban tárolhatjuk, igazán szép látványt nyújtanak, sőt még színes balkonládába is ültethetjük őket.
Gyönyörűen mutatnak a kertben az egynyári virágok: a büdöske, a díszkáposzta, szalvia, petúnia, kék búzavirág, borzas kúpvirág, legyezővirág, kerti sarkantyúka, kerti szarkaláb és kerti hajnalka, bojtocska, a háromszínű szulák. Csodálatos és vidám virág a mezei pipacs, a nyári viola, az egynyári lángvirág, tarajos celózia, a kerti pillangóvirág, paprikavirág, az ázsiai boglárka, a csillagos dorottyavirág vagy a piros len.
A körömvirág, a záporvirág, a vékony hanga, a kerti kutyatej, a legyezővirág vagy a kínai őszirózsa mind-mind népszerű egynyári fajta, melyek ilyenkor kerülhetnek ki a kertbe.
Választhatunk az évelő növények közül is. Ültessünk kék nőszirmot, margarétát, kerti seprőfüvet, havasi őszirózsát. A bazsarózsa, az oroszlánszáj vagy a pettyegtetett harangvirág, az orvosi zsálya, a havasi gyopár és a házi kövirózsa is gyönyörű látvány tud lenni. Szintén kedvenc a kökörcsin, a harangvirág, a lestyán, az erdei szellőrózsa vagy erdei csillagvirág. A napvirágot, a mocsári nőszirmot, a varjúhájat, macskafarkú veronikát vagy a kankalint is sokan szeretik.
Kertben pompás látvány lehet az árvalányhaj, a díszfű, a kakukkfű, az ezüstös pampafű. Ezeket akár a virágoskert „színesítése” végett is szokás ültetni.
Elültethetjük a tavaszi időszakban a kardvirág és a dália gumóit, amikor nincsenek már fagyok. Ezeket a talaj kellő felmelegedéséig ládában tároljuk. Ugyanígy gumós virágok, melyeket kiültethetünk, a pompás gólyaorr, a dalmát gólyaorr, a podagrafű, az epergyöngyike, a martilapu, óriás díszhagyma, fehér liliom, a sárga árvacsalán, a kékgyökér, a szibériai nőszirom, a kerti harangláb, a kisfészkű kúpvirág. Szépséges lesz a kertben a havasi őszirózsa, a tavaszi csillagvirág, a népszerű begónia vagy csodatölcsér is. Természetesen a lista nem teljes – mindenki válassza a neki legkedvesebbet!
Ne feledkezzünk meg a virágok tápoldatozásáról, megfelelő mértékű öntözéséről, no és arról, hogy nem mindegyiknek való ugyanolyan virágföld. Szép virágos kertet, balkont fenntartani csak odafigyeléssel lehet!