icon_search

  Hogyan válasszunk iskolatáskát gyermekünknek?

  Az iskolaszerek közül a hátizsáknak kell szentelni a legnagyobb figyelmet, ugyanis a rossz táskaválasztás súlyos következményekkel járhat.

  Érvényes: 17.8 - 4.8.2016

  Az egyenetlen súlyelosztás vagy a túl nehéz táska gyakran vezet gerincferdüléshez és -görbülethez vagy nyaki és hátfájdalmakhoz. A jó hír, hogy mindezek könnyen megelőzhetők. Lássuk, hogyan!

  Milyen hátizsákot válasszunk?

  A méret a lényeg. Elég, ha a józan eszünkre hallgatunk, és tudhatjuk, hogy a táska méretét a gyerek magasságához kell igazítani. A legfontosabb, hogy kényelmesen illeszkedjen a hátára! Mindenekelőtt olyan táskát válasszunk, amely nem szélesebb, mint a gyerek háta.

  Minél puhább, annál jobb. A kipárnázott hátlap és pántok segítenek a táska súlyának arányos eloszlásában. Egy kisiskolásnak ez nem csak a kényelmét, hanem az egészségét is szolgálja.

  A hátpántok nem csak a hegymászóknak tesznek jó szolgálatot, hanem az iskolásoknak is. Természetesen jól meg kell őket szorítani, így felszabadítják a vállakra és a gerincoszlopra nehezedő nyomást.

  Hogyan viseljük a hátizsákot?

   A lazaságnak ára van. Gyermeke csak az egyik vállán átvetve hordja a hátizsákot? Akkor még a NASA sem tudna neki olyan táskát tervezni, amely biztosítaná  háta egészséges fejlődését! Ha a hátizmokon nem egyenletesen oszlik el a súly, az a gerinc természetellenes torzulásához vezethet. 
  Sajnos ezzel az érvvel nem sokra megyünk a fiúknál. Próbáljuk meggyőzni őket azzal, hogy az űrhajósok és a katonák is két vállon hordják a hátizsákot. A lányokkal szerencsére könnyebb a helyzet.

  A megfelelő beállítás a legfontosabb. A táska mindkét pántjának ugyanolyan hosszúnak kell lennie. Ellenőrizzük le, hogy jó feszesek legyenek, de ne essünk túlzásba! Két ujjunknak be kell férnie a pántok és a gyermek válla közé.

  Fontos, hogy a hátizsák alja a gyermek hátánál érjen véget, ne a fenekénél. A legrosszabb, amikor a gyerekek a combjukon hordják a táskát. Ilyenkor néhányuk automatikusan előrehajol, hogy ellensúlyozza a gerincére nehezedő nyomást.
  Legjobb esetben a táska felső része a vállak vonalát követi, de afölé érnie nem szabad!

  A hátizsák rendszeres ellenőrzése nem időkidobás. A gyerekek gyakran viccelődnek azzal, hogy megrángatják egymás táskáját, amitől a pántok meglazulhatnak. Néha ezt a pántok maguktól is megteszik.

  Itt láthatja hátizsákválasztékunkat.

  Reméljük, hogy megtalálja a megfelelő táskát, gyermekének pedig sikeres iskolakezdést és jó egészséget kívánunk!