Megosztás
Értékelés

Kerti bútorok – Melyektől lesz igazán hangulatos a kert?

0 értékelés
Értékeljen
A kerti bútort ki lehet választani akkor is, ha udvarunk, kertünk még nincs teljesen kialakítva. Hiszen bár a munkákat folyamatosan végezzük, leülni, megpihenni a zöldben csak kell valamin!

Szerencsés, akinek kapcsolódik otthonához zöld területe, kertje vagy akár egy nagyobbacska erkélye! A kellemes időben - sőt, már a fagyok elmúltával is - nagyon jó érzés kiülni a teraszra, szívni egy kis friss levegőt. A kérdés az, hogy mire?
A kerti bútorokat természetesen azzal a céllal alakították ki, hogy a szabadban is lehessen őket használni. Ám ezeknek is van több fajtája – ízlésünk szerint választhatjuk ki, valamint azt figyelembe véve, hogy léteznek olyanok, melyeket bár lehet kint használni, az időjárás viszontagságaival szemben meg kell őket óvni. Esőben például nem hagyhatjuk kinn.
A kerti bútor kiválasztásánál mindig tartsuk szem előtt, milyen gyakran használjuk majd őket, mekkora garnitúra ajánlatos, hogyan fér el a kerthez tartozó teraszon, udvaron vagy az erkélyen?
A fa bútorok nemcsak szépek, meghitt hangulatúak és természetes megjelenésűek, de úgy is vannak kezelve, hogy azokat kinn lehet hagyni az esőben. Külső bevonatuk taszítja a vizet, a fa rothadásával szemben is védelmet nyújt. Méretükkel lehetnek gondjaink, mert általában méretesnek hatnak, mozgatni is nehezebb őket.
A legokosabb választások általában a fém bútorok. Többségüket érdemes befesteni, mert a rozsdásodás ellen így sokkal jobban védve lesznek. Ezek a kerti bútorok csak két szempontból nem a legideálisabbak – van súlyuk és kényelmetlennek is bizonyulhatnak. Hidegek, ha nem béleljük ki őket párnákkal, habár a nyári hőségben ez még előnyös is lehet.
Ma ugyanakkor vannak már ún. bisztrószékek és asztalok is, üveglapos asztallal és kellemes szintetikus rattan ülőrésszel a fém vázon. Meglehetősen népszerű választások. Léteznek összecsukható fém székek is, melyeket könnyedén lehet hozni-vinni. Remek döntés az összecsukható kertibútor szett, membrános ülőrésszel és napernyővel kiegészítve!
Igen alkalmasak kültérre az antik fém bútorok, melyek öntöttvasból készülnek. Régimódias, kissé rusztikus megjelenésükkel különleges hangulatot teremtenek. Hátrányuk, hogy általában borsosabb az áruk és olykor nehéz megtalálni közöttük az igazán megfelelőt.
Hasonlóan drágább árfekvésben érhetők el a nád bútorok. Igen elegánsak és szemet gyönyörködtetőek – ezekkel azonban vigyázni kell. Ha kültérben, kerti bútorként használjuk őket, bár vannak a karbantartásukra jó módszerek, mégsem biztonságos az esőben, szélben kinn hagyni őket. Ellenben bevinni igen egyszerű ezeket a bútorokat, köszönhetően könnyedségüknek. Natúr megjelenésük, meleg hangulatuk miatt sokan szeretik őket!
Népszerű választások a műanyag kerti bútorok. Valljuk be, ezek a leggazdaságosabbak is. Számos mutatós formát és színt vehetünk ma már belőlük, akár faszék-imitációkat is, de remekül mutat a rattan hatású kerti bútor is. Nem nehéz a mozgatásuk, könnyű őket elhelyezni, tárolni, az időjárás viszontagságainak is ellenállnak.
Gyakrabban szorulnak azonban tisztításra és félő, hogy egy erős szél felboríthatja, elsodorhatja őket. Mindent összevetve ugyanakkor praktikus és olcsó választások, melyeket könnyen fenn tudunk tartani. Sőt, lurkókhoz illő méretben is kapható műanyag gyerekasztal- vagy szék: szép, színes, hívogató! Kényelmünket fokozhatjuk az árnyat adó pavilonnal, a hintaágy- és székpárnákkal.
Nem annyira megszokott, de gyakran használatos a sörpad garnitúra, melyen egy nagyobb társaság is tökéletesen elfér. Csodás látvány egy megfelelő helyen álló, romantikus kerti pad. Kicsik és nagyok egyaránt szeretik a hintaágyat, melyet szinte bárhol felállíthatunk. Akár egy nagyobb erkélyen is!