Megosztás
Értékelés

Füvesítés és fűgondozás – mi a teendőnk a kertben?

0 értékelés
Értékeljen
Évek óta füves az udvarunk, vagy csak az elmúlt pár hónapban költöztünk és még vár ránk ezzel kapcsolatban egy csomó munka? Semmi probléma, ha tudjuk, mit érdemes elvégezni, hogy szemet gyönyörködtető, csalogató füves területünk legyen!

Egy gyönyörű ház sem mutat igazán jól, ha mellette, körülötte a kertet, a füvet elhanyagolják. A mutatós, látványra megnyugtató és pihentető füves területért azonban éppúgy tenni kell, mint a virágokért vagy a veteményesért.
Az első tavaszi munkák között a füves részeket kell megtisztogatnunk. Egy lombseprű segítségével járjuk végig a füves területet és tisztítsuk meg a füvet. A gondozott fűterület akár két évtizedig is kitart, ezért ne spóroljuk az energiát és a belefektetett költségeket.
Ha füvesítünk, mindig egy jól körülhatárolt, összefüggő területet szemeljünk ki erre a célra, ezt lehet ugyanis igazán költséghatékonyan gondozni, öntözni.
Egyengessük el a területet, legyen sík, vagy legalábbis csak kicsit lejtsen. Nem nehéz kitalálni, miért van erre szükség: egy dimbes-dombos, hepehupákkal teli területet szinte lehetetlen jól nyírni, sőt az öntözőrendszeren is kifog.
A következő lépés a talaj tápanyaggal való feltöltése. Tökéletes a célra az érett istállótrágya, a tőzegelt sertéstrágya vagy a dúsított komposzt, melyeket vegyes műtrágyával célszerű kiegészíteni. a Hasznunkra lesz a Tescóban is kapható műtrágya, a pázsitttáp, vagy a gyepműtrágya, mely mohás- és vakondjárta területre is használható.
Négyzetméterenként 4-5 kg szerves trágyát érdemes leszórni a földbe, műtrágyából pedig 6-8 dekagrammot. Majd pedig elő az ásóval, melyet számos méretben – még gyermekméretben is – megtalálunk, ha a lurkók is segíteni akarnak, ásással keverjük a talajba a trágyát. Ha kész, a felszínt gereblyével egyengessük el.
Fontos, hogy ezt követően gyomirtószerrel le kell permetezni a leendő füves részt, mert bármilyen gyom kikelhet a földből és csúfíthatja a gyep látványát. Ha ezzel is végeztünk és a gyomok elhervadtak, a föld legfelső rétegét érdemes megint kicsit porhanyítani és csak ezután elültetni a fűmagot.
Számos fűmagkeverékből választhatunk, igényeinknek megfelelően – egy négyzetméternyi területre mindig nagyjából 30 gramm fűmagot szórjunk. Akár a kézi szórókocsi is nagy segítségünkre lehet ebben! Az egyenletes elvetés után munkáljuk a talaj felső rétegébe a magokat, majd tömörítsük a talajt, így a fű hamar ki fog csírázni.
Amennyiben elkészültünk, az első időszakban nagy szükség van arra, hogy – ha száraz az idő – akár napi két alkalommal is megöntözzük a területet. Egyenletesen öntözzünk, mindegyik rész kapjon vizet, de ne álljon össze a víz tócsává! Nem kell majd soká várni, akár 2 héten belül zöldellni kezd a gyepterület!
4 héttel később már nyírhatjuk is a füvet, de ehhez a fűnyíró beállítása szükséges: a tartó legyen kb. 5 cm magasan, mert így csak egyszerűen vágni fog és nem tépi ki az újonnan elvetett füvünket.
Ami a füves terület karbantartását illeti, ahhoz, hogy jól bírja a strapát a fű hosszú hónapokon át, mindig jelen kell lennie a talajban a tápanyagnak, a levegőnek és a víznek.
Késes gyepszellőztetővel tavasszal érdemes végigmenni a füvön, amikor nőni kezd a fű és hamarabb bekövetkezik a regenerálódás is. Nyírjuk le a füvet és ezután végezzük el a munkát, ha közepesen száraz a talaj. Szellőztetést követően műtrágyával szórjuk meg a füvet, majd öntözzük. Akár elvégezhetünk egy felülvetést is.
Tápanyagot szórni a fűre évi kétszer-háromszor ajánlott: olyan műtrágya kell, amelynek hatása 2-3 hónapig tart. Ősszel és télen egyszer-egyszer ajánlott műtrágyázni.
Manapság szinte senkinek sincs arra jó néhány órája, hogy a füvét, kertjét locsolja. Ezért aztán a legjobb megoldásnak az öntözőrendszer tűnik. Vele elérhetjük, hogy a kert szép és egészséges maradjon, akkor is, ha nem érünk rá vele eleget foglalkozni vagy éppen több időt vagyunk távol. Egyszerű kézi locsolás esetén is érdemes azonban felszerelkeznünk mindenféle öntözéstechnikai kiegészítővel, jó minőségű locsolócsővel, locsolótömlőkkel, melyek nagymértékben könnyítik a munkánkat!