Megosztás
Értékelés

Lakásunk virágzó díszei az orchideák

0 értékelés
Értékeljen
A legtöbb szobanövény virágzása elhúzódó, azonban egyik sem olyan tartós, mint az orchideaféléké. Egy kis odafigyeléssel akár egész évben virággal hálálják meg a gondoskodást. Speciális öntözést, tápoldatozást, ültetést igényelnek.

A legtöbb szobanövény virágzása elhúzódó, azonban egyik sem olyan tartós, mint az orchideaféléké. Egy kis odafigyeléssel akár egész évben virággal hálálják meg a gondoskodást. Speciális öntözést, tápoldatozást, ültetést igényelnek.

A legismertebb orchideafajta a Phalaenopsis is fákon él. A termesztés miatt lett cserépbe kényszerítve. Az ültetéshez felhasznált speciális közeg csak támasztószerepet tölt be. Nem tartalmaz tápanyagot a növény számára. Az összetétele általában fenyőkéregből, tőzegből és perlitből áll.

Időközönként érdemes átültetni egy kicsivel nagyobb cserépbe. Átültetéskor a régi, összetömörödött közeget óvatosan távolítsuk el a gyökerek közül és az elhalt barna gyökereket vágjuk le.

Bizonyos fajtákat, elsősorban a fán élő orchideákat átlátszó cserépbe ültetik. Ez azért van, mert a gyökérzet is képes fotoszintetizálni. A gondozásában is nagy segítséget jelent számunkra. Amikor kiszürkül a gyökérzet, akkor kell öntöznünk, megfelelő vízellátottság esetén zöld a gyökérzet.

Sokan megfeledkeznek az orchideafélék tápanyag-utánpótlásáról, az ültetésre használt közeg nem tartalmaz tápanyagot, ezért fontos, hogy az öntözés során biztosítsuk a tápanyagokat. Tápanyag-utánpótlás hiányában a növény legyengül és el is pusztulhat.
Az öntözése is nagyon egyszerű, néhány másodperce merítsük be a teljes cserepet vízbe, majd csöpögtessük le. Az öntözés után azonnal visszazöldül a gyökérzet. Soha ne álljon víz a cserép alatt, kerüljük a pangó vizet.

A virágzásukhoz stressz hatásra van szükség, az orchideafélék esetében egy hideghatásra, amely a virágrügyképzést indukálja. Általában elegendő a 15-16 °C körüli hőmérséklet. Ezzel ellentétben Cymbidium virágzásához fagypont közeli hőmérséklet szükséges.

A levirágzott orchideák virágszárát lentről a 2. vagy 3. rügy fölött metsszük vissza, így sokkal hamarabb számíthatunk újabb virágzásra.
Fényigényes növények, lehetőleg ablak közelébe helyezzük a növényeket.

Viszonylag kevés kórokozója, kártevője van. Néha pajzstetvek, levéltetvek támadhatják meg. Ellenük viszonylag nehezebb a védekezés, mert a permetezéssel kijuttatott növényvédő szer a kártevők által fejlesztett „védőréteg” miatt nehezen fejtik kihatásukat. Ezért érdemes felszívódó szereket használnunk, amelyek bejutnak a növénybe és a nedvkeringéssel minden szövetbe.
Időközönként párásítsunk a növények körül, főleg a fűtési időszakban. Mindig reggel permetezzük a növényeket, mert az esti órákban végzett párásítással kedvezünk a gombabetegségek kialakulásának. Kerüljük, hogy a levéltőnél megálljon a víz, könnyen rothadást okozhat.

Kezdő kertészek is tarthatnak orchideát, nekik elsősorban a Phalaenopsis-t, vagyis lepkeorchideát kell választaniuk. De még a könnyebb gondozású orchideákhoz tartozik a vanília és az ékszerorchidea is. Melyek talajlakó életmódúak. A talajlakó orchideák esetében az orchidea földhöz érdemes még némi tőzeget és perlitet is keverni.