Megosztás
Értékelés

Virágnyelv

0 értékelés
Értékeljen
A virágok ősidők óta a női princípiumhoz, a szerelemhez, a költészethez kapcsolódtak. Több évszázadon keresztül egy hölgy sohasem lehetett kettesben egy férfival.

A virágok ősidők óta a női princípiumhoz, a szerelemhez, a költészethez kapcsolódtak. Több évszázadon keresztül egy hölgy sohasem lehetett kettesben egy férfival. Ha szerették volna kifejezni érzelmeiket egymás iránt, egy titkos nyelvhez kellett folyamodniuk. Ilyen titkos nyelv volt többek között a virágnyelv is, amely által kifejezték érzelmeiket, a másik tudtára adták szándékaikat.

Már a Bibliában is előfordulnak utalások a virágnyelv használatára, azonban az első ismert leírás a 17. századból, Konstantinápolyból származik. Ez egy olyan különleges virágnyelv volt, amellyel titkos üzeneteket, szerelmes vallomásokat küldtek egymásnak.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az adott virág milyen üzenetet hordoz és ennek megfelelően választunk virágot, akkor ez egészen más minőségbe emelheti, több értékkel és tartalommal telítheti emberi kapcsolatainkat.
Számtalan vágott és cserepes virág van, amelyek nemcsak színükkel, kellemes illatukkal, hanem jelentésükkel, eredetükkel is gazdagíthatnak bennünket.
Ismerkedjünk meg néhánnyal ezek közül!

Jácint: az állhatatosság, alázatosság, bájosság, játék jelképe. A görög mitológia szerint az első jácintok egy király földre hulló véréből bújtak ki.

Nárcisz: a viszonzatlan szerelem jelképe. Narcissus, a gyönyörű, de bátortalan ifjú visszautasította az érte epekedő nimfa, Ekho szerelmét.

Liliom: a tisztaság, az ártatlanság, de a termékenység, a mulandóság, a remény jelképe is. A liliom azért is különleges virág, mert több mint kétezer éves történelme van. Az egyiptomiak síremlékek díszítéseként is alkalmazták a fehér liliomot. Az ókori rómaiaknak a reménység jelképe volt. A fehér liliom Szűz Mária jelképe a kereszténységben, ezért templomok díszítésében gyakran előfordul.

Rózsa: a szerelem, a tisztaság, a titok jelképe. A virágok királynőjének nevezte Szapphó, akinek hatására számos irodalmi mű jellegzetes szimbóluma lett.

Phalaenopsis, vagyis Lepkeorchidea: a kifinomultság, a műveltség, a gyöngédség jelképe.
A ritka szépséget, szerelmet, szép asszonyt szimbolizálja. A kínai kultúrában a bő gyermekáldás és a hosszú élet jelképe.

Tulipán: a természetesség, a játékosság, a vidámság, a szerelem jelképe. Szív formája miatt a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképének virága. Maga a szó perzsa eredetű és turbánt jelent, feltehető, hogy a virág és a fejdísz hasonlóságára utal. A tulipán török közvetítéssel honosodott meg Magyarországon a XVI.-XVII században.

Krizantém: a vidámság, optimizmus, nyugalom, igazság, hosszú élet, öröm jelképe. Bár Magyarországon „temetői” virágnak tartják, mivel Halottak napja körül nyílik, Keleten királyi virágként tisztelik, s a kitartás, a hosszú élet, az erényesség megtestesülését látják benne.

Gerbera: az ártatlanság, tisztaság, kedvesség jelképe. Tiszta, visszafogott érzelmekre utal.

Árvácska: a barátság, a ragaszkodás jelképe.

Muskátli: a finomság, felsőbbség; béke, de ugyanakkor a butaság, ostobaság jelképe is.

Levendula: a hódolat, a boldogság, a siker, a szerencse jelképe.