Megosztás
Értékelés

Fűszerkert

0 értékelés
Értékeljen
Fűszernövényeket a balkonon, teraszon is nevelhetünk. A legtöbb fűszernövény kis helyigényű, így akár egy balkonládába, vagy cserépbe összeültetve is termeszthető.

Fűszernövényeket a balkonon, teraszon is nevelhetünk. A legtöbb fűszernövény kis helyigényű, így akár egy balkonládába, vagy cserépbe összeültetve is termeszthető.

Nem csak hasznos, de még szép díszítő értékkel is rendelkezhet egy jól megtervezett és összeállított fűszernövény beültetés. Szerencsére ma már igen nagy fajtaválasztékban vannak jelen az ültetekben a fűszernövények is. Nem csak a levél formája, de a színek összeválogatásával is kialakíthatjuk a beültetéseket. Bazsalikomból ma már minimum 4-5 fajtát szerezhetünk be palánta, vagy mag formájában: vörös levelű, sárga, zöld, lilás-zöldes thai bazsalikom… Ezeknek az íz világa is teljesen eltérő, így mindegyik használatával más íz hatásokat érhetünk el.

Csak néhány szempontot kell figyelembe vennünk az összeválogatásuk során.

Az egyik legfontosabb a vízigény és a növekedési erély. Ezért van az, hogy a mentafélékkel egy cserépben nem érdemes más növényt ültetnünk, mert erőteljes növekedésük és tarackoló tuljadonságuk miatt mindenhol kihajtanak, a többi növényt elnyomják. Ha a kertünkbe ültetjük a mentaféléket érdemes ágyásszegéllyel körülhatárolni a töveket, mert akár több négyzetmétert is elfoglalhatnak a kertünkből.

A másik igen fontos szempont a vízigény, egyes fajok kifejezetten vízigényesek, míg mások szárazságtűrők. Ha nem megfelelően társítjuk össze a növényeket, akkor a kiszáradásukat, vagy a túlöntözésüket eredményezheti. A mentafélék sok vizet igényelnek, a nyári nagy melegben folyamatosan álljon víz az alátétben, ezzel szemben a kakukkfű, levendula, rozmaring, zsálya szárazságtűrő.

A fűszernövény összeültetésekhez használhatunk egy nagyobb méretű ültető tálat, balkonládát, cserepet. Ne zsúfoljuk össze a növényeket! Sokan esnek abba a hibába, hogy a még kis növényeket, palántákat sűrűn egymás mellé ültetik. Majd ahogy növekszenek a nagyobbra növő fajok elnyomják a többi növényt.

A leggyakrabban használt kombinációk:

-         bazsalikom, oregánó, metélőpetrezselyem, majoránna, snidling

-         rozmaring, fűszerbabér, kakukkfű

-         borsmenta, csokoládé menta, eper menta…

Azokat a fűszernövényeket, amelyek mediterrán eredetűek ne ültessük ki a kertbe. Legjobb, ha egy nagyobb cserépbe ültetjük, amelynek teleltetését egy világos, fagymentes helyen, mérsékelt öntözés mellett meg tudjuk oldani. A fűszerbabér az egyetlen olyan mediterrán eredetű növény, a leander mellett, amit sötét helyen is teleltethetünk. A teleltetési hőmérséklet 7 °C körüli legyen. Melegebb környezetben letetvesednek, legyengülnek a növények. Télen van ezeknek a növényeknek is a pihenő időszaka, ilyenkor mérsékelten, de öntözni kell őket.

A nyári időszakban áll rendelkezésünkre a legnagyobb mennyiség a zöldségekből, gyümölcsökből. Nincs máshogy ez a fűszernövényekkel sem.

A fűszernövényeket szárítással, fagyasztással, olajok, ecetek ízesítésével tudjuk tartósítani. Az egyik leggyakoribb módszer a szárítás. Fontos, hogy sötét, száraz, meleg helyen szárítsuk ki, nem szabad napon szárítani a fűszereket. A hatóanyagok és az ízükért, illatáért felelős illóolajok károsodnak. A bazsalikom, petrezselyem levél és kapor sokkal jobban megőrzi illatát és ízét, ha szárítás helyett fagyasztjuk.