Megosztás
Értékelés

A tulipán

0 értékelés
Értékeljen
A tulipánnak vannak kistermetű vadon élő fajai is a mindenki által jól ismert nagyobb virágú kerti tulipánok a Tulipa x gesneriana kertészeti fajtáji.

Magyar nevükön pompás vagy kerti tulipánok. Ma már számtalan virágszínben, és formában kapható cserepes virágzóként, vágott virágként és ősszel hagymaként. Léteznek cakkos szélű, csíkos, hullámos szirmú és teltvirágú fajták is, ezeket mind külön fajtacsoportokba sorolják a kertészek és a botanikusok.

A tulipánokat teljesen bimbós, szinte zöld állapotban szedik le, majd a vázába kerülésig hűvösben és víz nélkül tárolják. Ha tulipán csokrot vásárolunk, vágjuk vissza a szárat egy éles késsel és tegyük friss, hideg vízbe. Minden nap cseréljük le a vizet a vázában, a száraknak körülbelül a feléig érjen a víz. A tulipánra jellemző, hogy még akkor is növekszik, ha már levágták a hagymájáról, ezt mi is jól megfigyelhetjük a vázában tartott tulipán csokrunkon, amely egyre magasabbra nő. A virágok nappal, világosban szétterülnek, este becsukódnak. A tulipán csokor 1-2 hétig díszit.
Születésnapra ajándékozzunk színes, vidám tulipánokat. Egyszerűen elegáns egy 10-20 fehér tulipánból álló csokor. A pasztellszínek (krém, halványabb rózsaszín, világos lila) a romantikusabb lelkületűeknek ajánlható. A határozottabb fellépésű barátainkat lepjük meg papagájtulipánnal vagy cakkos szélű tulipánokkal. A kisebb gyerekeket pár szál rózsaszín vagy sárga tulipánnal köszöntsük, jácinttal, szellőrózsával vegyes csokrot készíthetünk nekik.  Valentin napján egy csokor piros vagy bordó tulipánnal is kifejezhetjük az érzéseinket. Március 23., Emőke napja, hozzájuk remekül illik egy színes tulipáncsokor. A tulipán ősi női jelkép, emellett a ragaszkodást, az elmélkedést és az imát is szimbolizálja.