Megosztás
Értékelés

Roppanós szemek a kertben - Hogyan gondozzuk a szőlőt?

0 értékelés
Értékeljen

A szőlőskert nemcsak hasznunkra válik, ha nyáron szívesen csipegetnénk a tőkékről néhány szemet, de még árnyat adó lugas is válhat belőle. Hogyan gondozzuk a szőlőt?

Sokaknak lehet gyermekkorából kellemes emléke a szőlőlugasról, még ha mára nem is termesztik otthon vagy a nagyi kertjében ezt a gyümölcsöt. Van, aki azért mond le róla, mert túlságosan macerásnak tartja törődni vele, ezért inkább választ valami mást.

Pedig a szőlőre érdemes „benevezni”. Ha hozzáértő módon bánunk vele, ennek a finom, roppanós gyümölcsnek mindig helye lesz a kertünkben.

Mit érdemes megjegyezni a szőlő neveléséről? Amennyiben még nincs benne gyakorlatunk, fontos tudni, hogy az őszi vagy tavaszi időszakban kell a töveket elültetni a kiszemelt helyre – terasz mellé, kerítés tövébe. Lehetőleg ne oda, ahol ha megnő, mégiscsak akadályoz majd minket.

A talaj minősége nem zavarja meg, homokos talajon is jól nő, de minél dúsabb tápanyagban a föld, annál jobb. Ügyeljünk rá, hogy napfényes helyszínt válasszunk, mert a szőlő szereti a napot. Locsolni általában nem szükséges, beéri a csapadékkal. Természetesen, ha az eső nem kedvez nekünk hosszú ideig, akkor öntözni kell.

A különböző szőlőfajtákat lehet keverve ültetni, de választhatunk egyet és nevelhetjük csak azt az egy típust is.

Az ültetést követő évben a szőlőt már lehet metszeni. Az a cél, hogy a tőke- és a hajtásmetszés során megformázzuk a tőkéket, valamint gazdagabb termést érjünk el. A metszést többféle módon el lehet végezni, aszerint, hogy hány világos rügyet hagyunk meg a vesszőn.

Ha nem metsszük meg a szőlőt, azt érjük el, hogy a növény felfelé kúszik, amíg csak van hová – és csupán a főhajtását növeszti, nem ágazik szét. Első évben el kell érni, hogy a törzse stabil legyen, ezért növekedni felfelé csak 2-3 hajtást hagyjunk. Az ún. hónaljhajtásokat, melyek a levélhónaljakból fejlődnek, le kell szedni, mert elveszik az energiát a főszár növekedésétől. A szőlőt az első év telének végén úgy kell megmetszeni, hogy már a tervezett magasságát vegyük figyelembe. Ez lesz a végső magassága. Később, a második évben már meghagyhatjuk a hajtásokat ott, ahol szeretnénk, hogy kifejlődjenek az oldalágak.

A szőlőt „karban kell tartani”, akárcsak a többi növényt a kertben. Trágyázni akkor érdemes, amikor ültetési ideje is van – tehát ősszel és tavasszal.  A trágya mellett a komposztnak is nagyon örül a növény.

Ha eljön az ősz, a szőlőről lehullott leveleket húzzuk össze, hordjuk a tőke köré védelemnek, vagy egyengessük bele a földbe a fagy ellen. A gyümölcs tőkék körül el kell távolítani a gyomot is, ezt legegyszerűbben kapálással tudjuk megoldani – csak vigyázzunk, hogy ne túl mélyen kapáljunk.

S hogy mikor szüretelhetünk a tőkékről? Fontos, hogy ehhez ne csapadékos időt válasszunk, hanem szárazat. Figyeljük, melyek érnek be elsőként, mindig azt szedjük le először, majd folytassuk fokozatosan a többivel.

Ne várjunk sose túl sokáig a többi szőlő leszüretelésével sem, mert a fennhagyott szemek gyorsan rothadni kezdenek és nagy kár értük - ne hagyjuk sokáig lógni őket a tőkén!