Megosztás
Értékelés

7 tipp a gyönyörű biokert készítéséhez

0 értékelés
Értékeljen

Manapság egyre többen érdeklődnek a bio növények, zöldségek, gyümölcsök iránt. A vegyszermentes kertet könnyen ki lehet alakítani, csak a fortélyokat kell hozzá jól ismerni.

A hagyományos kertekkel, veteményesekkel, gyümölcsösökkel az a legnagyobb gond, hogy vegyszerezni kell őket a kártevőktől való megóvásuk érdekében. A különféle bogarak, a levéltetvek, a pajzstetvek, kukacok, a káposztalégy és a csigák mind a megfelelő csemegére várnak, de a hangyák ellen sem árt tennünk valamit.

Hogy történik a biokertészkedés? Hogyan neveljünk hát bio növényeket úgy, hogy közben a kellemetlenkedő, munkánkat is tönkretevő kártevőket távol tartjuk, vegyszerek nélkül?

Ennek módszere az, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek természetüknél fogva távoltartják a kárt okozó rovarokat, bogarakat. Hatásos bionövények a következők:

- Fokhagyma: igen hatékony a kártevők ellen. Érdemes vele körbeültetni óvott növényeinket. A gerezdeket ültessük el a megfelelő időben (tavasszal és ősszel kell ültetni). Ezen felül sokat nem kell vele foglalkozni, a nyári hőt és a téli hideget is bírja. Nincs nagy fényigénye, ezért árnyékban – tehát fák alatt is - remekül megél. Ritkán kell locsolni. Tökéletes védőnövény, őt magát semmi sem támadja. Csigák ellen is hatásos.

- Büdöske: az illata miatt távoltartja a kártevőket. Nem kell vele sem sokat törődni, mégis gyönyörű, színpompás virágokkal kápráztat el minket. Érdemes fűszernövények és zöldségek közé ültetni védelmezőként. A büdöskét tavasszal szokás magról vagy palántáról szaporítani.

- Körömvirág: szintén csodás, színes virágokkal lepi el a kertet, mégis megvan az a remek tulajdonsága, hogy illatától tartózkodnak a kártevők. Sokat is ültethetünk belőlük, nem igényelnek hosszas foglalkozást, így aztán még a szántóföldeken is megélnek. Ismert számos jótékony hatása, gyógynövényként használjuk, már csak ezért is érdemes tartani.

- Levendula: ez a számunkra nagyon kellemes illatú és mutatós növény kiválóan távoltartja a tetveket és mint ismeretes, a molyokat is. Bárhol remekül nő – kertben, de teraszon virágtartóban, cserépben is. A növények mellett szegélynek és ágyások szélére is ültethetjük. Annyi gondozást igényel, hogy vissza kell vágni kora tavasszal vagy ősszel, de a fás részeit ne bántsuk.

- Orvosi zsálya: ez a szintén jól ismert gyógynövény igen hatásos a káposztalégy elleni védekezésben, ezért ajánlatos az ültetése biokertekbe.

- Csalán: a csalánnal a hangyákkal szemben óvhatjuk a fákat. Ha ugyanis körbe ültetjük a fa tövét ezzel a hatékony gyógynövénnyel, nem fognak tanyát verni alatta.

- Paszternák, pasztinák, majorana, kakukkfű: ültetésükkel a csigák ellen védjük növényeinket. Jó módszer ezeket az ágyások köré ültetni, különösen a salátákat védhetjük meg ügyesen ezzel a technikával.