Megosztás
Értékelés

Édes élvezet a kertből - Hogyan gondozzuk a dinnyét?

0 értékelés
Értékeljen

Jól járunk, ha dinnyét szeretnénk termeszteni kertünkben. Ez a frissítő, lédús nyári gyümölcs ugyanis júliustól szeptemberig terem, folyamatosan ellátva bennünket tökéletes zamatával! 

Szeretjük a dinnyét? Saját kertünkből is szedhetjük, akár mindennap ehetünk belőle. A görögdinnye termesztése nem olyan nagy ördöngösség, mint hinnénk. Bátran belevághatunk, tegyünk vele próbát egy nyáron át.

Magról szokás szaporítani ezt a gyümölcsöt. Mielőtt ültetünk, alapos trágyázásnak vessük alá a kert azon részét, ahol a dinnyék lesznek, ugyanis tápanyagigényes gyümölcs.

Attól függően, melyik fajtát választjuk, április második felétől elvetni, olyan módon, hogy kis fészkeket képezünk a talajban és abba akár 5 magot is beleszórunk.

Palántáról és helyre vetéssel egyaránt tudjuk szaporítani a dinnyét, palántázni május közepén célszerű. (Ha palántázni szeretnénk, a magokat május elején ültessük el tápkockákba vagy cserépbe – mindig ügyeljünk a kellő méretre és a tőtávolságra.)

A magoknak legalább 15 fokra szükségük van ahhoz, hogy csírázni kezdjenek. A dinnye kb. 25 fokos nappali hőmérsékletnél fog jól fejlődni. Így célszerű azt egy meleg, fényes részére ültetni a kertnek. Ha kikeltek a magok, a palántákat el kell külön ültetni, tovább fejlődni csak azokat hagyjuk, melyek a legerősebbnek tűnnek. A palánták között legyen 1-másfél méter tőtávolság, biztosítsunk kellő helyet a fejlődésüknek.

Rendszeresen kell öntözni a dinnyét, mivel nagy vízigényű növény, sekély a gyökere. Ne hagyjuk soha kiszáradni a földet. Ezzel a talajtakarással is segíthetünk, amit akkor rakjunk a földre, amikor a dinnyék legsebezhetőbb időszakukon már túlvannak. Mulcsból készíthetünk talajtakarót. Még jobb, ha az komposzt vagy állati trágya. A dinnye örül annak, ha tyúktrágyával vagy egyéb szerves trágyával is rendszeresen tápláljuk. Kezdetben a magas nitrogéntartalom a trágyázás lényege, virágzás után inkább a káliumban gazdag trágya esik jól neki.

Az indák igen hosszúra nőnek, nagyjából 2 méteresen érdemes őket visszavágni a végeken, így terjeszkedésüket segítjük.

Ha a dinnye nem virágzik, az intő jel: valami nem tetszik neki, ellenőrizzük a körülményeit. A virágokat a rovaroknak kell beporozni, de ha úgy találjuk, hogy ez nem elégséges (vagy nem valósult meg), magunk is elvégezhetjük a beporzást, melyet reggel érdemes megcsinálni.

Fontos tudni, hogy ha következő évben is ültetnénk dinnyét, vetésforgót alkalmazzunk, vagyis ne ugyanarra a helyre kerüljenek a növények, mint előző alkalommal.

A dinnye akkor érett, ha megkopogtatva kongó a hangja, de látványra is meggyőző: fényes, sötét héjú, a termés melletti kacs pedig el van száradva.

Egész nyáron élvezhetjük ezt a kellemes gyümölcsöt, július elejétől szeptember elejéig szedhető és fogyasztható!