Megosztás
Értékelés

Milyen zöldségeket és fűszernövényeket vessünk, ültessünk májusban?

0 értékelés
Értékeljen

A kertimádók alig várják a tavaszt, amikor ismét belevethetik magukat a kinti munkákba! Nemcsak csodás látványukkal kényeztető virágokat ültethetnek, de sok zöldséget, fűszernövényt is ilyenkor kell elvetni.

A pompás virágoskert csak az udvar egyik része. Akinek rendelkezésére áll nagyobb zöld terület, az általában él a lehetőséggel és zöldségeket, fűszernövényeket is termeszt. Fontos persze tudni, hogy melyik növényt mikor érdemes kiültetni, vetni, hiszen csak akkor számíthatunk tőlük biztos termésre.

A zöldségek és a fűszernövények közül számos fajtát májusban szokás elvetni.

- Először is ültessük ki azokat a levélzöldségeket, melyek gumósak és gyümölcstermők.  A borsót és a babot, a póréhagymát.

- A lóbabbal is van dolgunk: csípjük le a csúcsi részét, hogy védjük a fekete tetű károsító tevékenységével szemben. S ha már kártevő, a sárgarépa- és káposztalégy ellen is védekeznünk kell.

- A krumplit szükséges felkupacolni – a föld felkupacolását mindig igazítsuk a növényhez.

- A paradicsomról, ha üvegházban neveljük, szükséges ilyenkor lecsípegetni az oldalhajtásokat, valamint elvégezni egy trágyázást.

Több ízletes kerti veteményt ültetünk el kora tavasszal, de emellett késő tavaszi vetés is van. Az április eleje és május eleje közötti időszak alkalmas arra, hogy elültessük az inkább meleget igénylő zöldségeket:

- paradicsomot,

- paprikát,

- uborkát,

- tököt,

- korai burgonyát,

- spenótot,

- nyári retket,

- káposztaféléket

- csemegekukoricát

- görögdinnyét és sárgadinnyét.

Van nyári ültetési időszak is. A május és augusztus közötti időszakban leginkább az áttelelő és évelő zöldségeket szokás ültetni – ezek ugyanis hoznak másodterményt. Ezek az alábbiak:

Késői burgonya, csemegekukorica, a káposztafélék, a spenót és saláta (mindkettőből az áttelelő fajta), valamint a téli sarjadékhagyma.

A kora tavasszal elvetett zöldségeket májusban palántázhatjuk – ilyenkor lehet kiültetni a paradicsomot, paprikát, a karalábét, a zellert, a spárgatököt, uborkát, sárgarépát, a hónapos- és a nyári retket, a cikóriát, a sárga- és a görögdinnyét, az új-zélandi spenótot.

A fűszernövényekből közkedveltek az egynyáriak: a kapor, bazsalikom, koriander, a borsfű, a petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér. Az évelők közül a majoránna, a snidling, édeskömény, tárkony, menta, oregánó, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya, míg az örökzöldekből a kakukkfű, babérlevél, rozmaring, zsálya és a téli borsika. Ám nem mindegyik alkalmas arra, hogy májusban vessük.

A fűszernövények közül májusban vethető:

- Borsfű

- Kerti zsázsa

- Turbolya

- A bazsalikom, a majoránna és a sarkantyúka palántáit május közepe után érdemes kiültetni.

- Palántázni az évelő típusokat is májusban a legjobb: ha szeretnénk ilyeneket is, a citromfű, a kakukkfű, a zsálya és a levendula számára ez ideális időszak az ültetésre.

Fontos tudni, hogy:

- A bazsalikom melegigényes, palántavetéssel szokás szaporítani, ezért vetni április közepén szokták, de május közepén ültetik ki a kertbe.

- A rozmaringot májusban vethetjük sekélyen cserépbe, majd ha 10 centi magasra nőtt, kissé érdemes visszacsípni. Így el fog ágazni. Később ültethetjük nagyobb cserépbe.

- A citromfüvet április és július között szokás cserépben vetni, majd augusztusban kiültetni (valamint következő év tavaszán).

- A majoránnát palántavetéssel szaporítják, a mag elvetése márciusban történik a fólia alá vagy kisebb cserepekbe sekélyre vetve. Április végén ültetik ki a kertbe.

- A szurokfű vagy oregánó vetése áprilisban-májusban szokás, cserepekbe. Kiültetni szeptemberben szükséges.