icon_search

  Mozgás, sport, játék – meghatározó családi és társasélmények

  A Tesco Üzletsor edukációs road show nyíregyházi vendége Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtörvivó, három gyerekes édesanya lesz, akivel a sport általi nevelésről, a mozgás szerepéről és a családi élményekről beszélgetünk majd november 3-án. A kerekasztalbeszélgetés vendége lesz még Fülöp Bea, pedagógus és Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület alapítója, Gránit Oroszán díjas édesapa. Édesapák és édesanyák beszélnek családi szerepeikről, megváltozott élethelyzetekről és arról, hogy miként keretezheti át mindennapjainkat a felelős szülőség.
  A Felelős Szülők Iskolája által szervezett programon pedagógusok, gyógypedagógusok, fejlesztők igyekeznek válaszolni a közönség kérdéseire, illetve 10 órától 14 óráig játszó-fejlesztősarokkal várják a gyerekeket is az áruházban.

  Mit adhat egy sportolói múlt egy édesanyának? Miben áll másként a gyerekek neveléséhez egy olimpia bajnok? Mit jelent a sport általi nevelés a családban vagy a nagy betűs életben? Ilyen és hasonló kérdésekről fogunk beszélgetni a színpadon. Nagy Tímea olimpiai bajnokunk egy igen régi, de nagyon kedves interjújából idéznénk:

  MN: A gyerekeid hogy kezelik, hogy a mami olimpiai bajnok?

  NT: „Nem szeretném, ha az eredményességem bármilyen személyiségtorzuláshoz vezetne náluk. Amikor Csenge elsős volt, egyszer csak azt láttam, hogy megfogott egy stósz aláíratott fényképet, és vitte be a suliba. Kérdeztem, mit csinál velük. "Osztogatom." Osztogatod? Minek? Ez nem így megy. De mondja, hogy ő büszke rám. És akkor elmagyaráztam neki, hogy a Kriszti anyukája nagyon jól főz, a mama meg nem tud főzni. A Zoli anyukája betegeket gyógyít, ami sokkal nagyobb dolog annál, amit a mama csinál. És akkor ezt megértette, és most, amikor a torinói vb után a férjem vitte iskolába, azt mondta, tudom, papa, nem mondjuk senkinek, hogy a mami megnyerte a vb-t, mert a Kriszta anyukája sokkal jobb babgulyást tud főzni, mint a mami, és az sokkal nagyobb dolog.”(magyarnarancs.hu)


   A színpadi beszélgetésben Nagy Tímea mellett Fülöp Bea, a Felelős Szülők iskolája szakértője is részt vesz, aki jómaga is vívó kamaszt nevel, hétről hétre versenyre készíti fel, de nem mellesleg több száz gyereket oktat nap, mint nap az iskolában is.


  A beszélgetésben részt vesz Kisari Károly, aki az által vezetett nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület keretében több mint 20 éve segíti a Down-szindrómával és egyéb értelmi fogyatékossággal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.  Az egyesület 2011-ben Nyíregyházán, 2018-ban pedig Budapesten nyitotta meg inkluzív fejlesztő központ- és játszóházát Csodavár Nyíregyháza és Csodavár Budapest néven. Az intézményekben a gyermekek fejlesztése és a családok támogatása mellett kiemelt figyelmet kap az integrált közeg megteremtése, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek együtt játszhassanak és fejlődjenek ép társaikkal.


  A nyíregyházi Csodavár egyik szakembere is képviselteti magát „A felelős szülő kérdez, a szakértő válaszol” nyíregyházi rendezvényén vasárnap. A Csodavár 0-18 éves korú gyermekek állapotfelmérésével és fejlesztésével foglalkozik, különböző területeket vizsgál. Legyen szó akár mozgásfejlődést érintő, akár értelmi képességgel kapcsolatos problémáról, a szülők bizalommal fordulhatnak hozzá szakmai tanácsért.

  Az esemény moderátora, Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője.

  Minden érdeklődő szülőt, nagyszülőt és gyermeket is szeretettel várunk a vasárnapi eseményen a Tesco Üzletsoron, Nyíregyházán.