Egzotikus gyümölcsök és citrusfélék

Egzotikus gyümölcsök és citrusfélék

Egzotikus gyümölcsök: fedezz fel új ízeket karácsonykor!

A karácsony nem kell, hogy kizárólag a mohó lakomákról és zsíros ételekről szóljon. Vigyázz szeretteid jóllétére és építs be gyümölcsöket az ünnepi menübe. Ígérjük, hogy az egzotikus gyümölcsökből készült fogások nem fognak untatni. Próbálj ki néhányat ezek közül és fedezz fel új ízeket velünk!

Egzotikus gyümölcsök: így vigyázhatsz szeretteid egészségére karácsonykor!

A banán és mandarin igazi klasszikusok az ünnepi asztalon. Amennyiben a szereted a változatosságot idén karácsonykor lepd meg családját, fedezzetek fel teljesen új ízeket együtt! A kóstolás szórakoztató élménye mellett az egzotikus gyümölcsök fogyasztása más előnyökkel is jár. Ugyanis tele vannak vitaminokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal. Ezekre különösen nagy szüksége van szervezetünknek az immunrendszer megfelelő működéséhez, különösen a téli hónapokban. Kényeztesd magad naponta legalább egy adag gyümölccsel, mondjuk uzsonnára (például sütemények, édességek vagy bő olajban sült ételek helyett): frissebbnek és könnyebbnek érezheted majd magad! Fittséged megőrzésében az is segíthet, ha karácsonykor a hagyományos ünnepi sütemények helyett az egészségesebb variációkat választod. Próbáld ki a tradicionális karácsonyi desszertek modern változatát, fedezz fel új recepteket! TIPP: Szakértők szerint napi öt adag, maroknyi mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget ajánlott elfogyasztani. Ez lehet alma, banán, kockára vágott mangó, fél narancs, csillaggyümölcs, datolyaszilva, passiógyümölcs vagy királygyümölcs. Először hallasz róluk? Tarts velünk, és ismerd meg a különleges, egzotikus gyümölcsöket!

 

Milyen trópusi gyümölcsöket érdemes kipróbálni idén karácsonykor?

Csillaggyümölcs

Ez az egzotikus gyümölcs csodálatosan fest a karácsonyi asztalon. Formájából adódóan felvágás után csillag alakúnak tűnik. Tökéletes eleme tehát a szentestére készített menünek, akár gyümölcsös tálban vagy dekorációként. A standok polcain is könnyen felismerhető a 8–15 cm nagyságú, zöld vagy sötét sárga, jázmin illatú gyümölcs. Ropogós és lédús húsa enyhén savanykás-édes ízű, az alma és citrom keverékére hasonlít. Nagyon sok C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből. További előnye az alacsony cukortartalom.

Datolyaszilva

A datolyaszilva egyre gyakrabban kerül a magyar vásárlók kosarába. Ez ellenállhatatlanul édes ízének köszönhető, mely az őszibarack és görögdinnye kombinációjára hasonlít, kevés vanília aromával párosulva. Kiváló önmagában, csak úgy mint salátákban, desszertekben illetve fagylalttal tálalva vagy rizspudingba keverve. Nagy mennyiségű rostot, C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, rezet és mangánt tartalmaz. A datolyaszilva erősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, valamint segíthet a stressz, az idegesség és a fáradtság leküzdésében. Jótékony hatású izom-, szív-, artéria, máj- és vesebetegségek esetén, valamint a szklerózis megelőzésében is. A datolyaszilva egyszerűen egy csoda, amivel nem csak karácsonykor érdemes meglepnie magát!

Maracuja

A maracuja kék vagy enyhén lilás, körülbelül 7 centiméteres, ovális gyümölcs. Jellegzetes íze a fekete ribizlihez hasonló, melyet barackra vagy mangóra emlékeztető aroma kísér. A maracuját vagy passiógyümölcsöt csak fel kell szeletelni és már fogyaszthatod is. Kiválóan alkalmas továbbá koktélok, gyümölcsturmixok vagy sütemények készítéséhez, sajttorták alapanyagaként is. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, de kalcium-, foszfor-, vas- és rosttartalma is kiemelkedő.

Királygyümölcs

Ez az egzotikus gyümölcs kicsit szokatlan formával, ám kiváló ízzel rendelkezik. Éppen ezért a mangosztánt, vagy királygyümölcsöt, a világ egyik legfinomabb gyümölcseként tartják számon. Héja alatt fehér vagy rózsaszín, puha, lédús hús található, amely a felületén kissé csúszós. A gyümölcs 4-8 gerezdre oszlik (akár egy mandarin) és néhány maggal rendelkezik, melyek pörkölés után szintén fogyaszthatóak. És milyen ízű a gyümölcs? Zamata a barackra emlékeztet, citrus és szőlő ízárnyalatokkal, valamint kissé karamellás vagy vajillattal. Leggyakrabban önmagában, desszertként szolgálják fel. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek baktériumok és gyulladások ellen is hatásosak lehetnek.

Otthonodhoz szállítjuk a friss gyümölcsöket, és csak a legjobb darabokat rakjuk kosaradba!  

 

Az otthonról történő biztonságos vásárlással nem csak időt takaríthatsz meg, de megspórolhatod a fárasztó cipekedést is.  Éppen ezért egyre többen választják az online bevásárlást vevőink közül, elvégre nemcsak élelmiszereket szerezhetünk be interneten keresztül, hanem drogériai termékeket, háziállatok számára készült finomságokat és kisgyermekek számra szükséges termékeket is. A karácsonyi bevásárlást is megkönnyítjük: szerezd be a Tescoban a legszuperebb karácsonyi játékokat és nyűgözd le gyermekeid!  A Tesco Online Bevásárlás segítségével különlegességeket, akár egzotikus gyümölcsöket is vásárolhatsz. A minőségről mi gondoskodunk: csak a legszebb darabokat tesszük a kosárba – mint ahogy azt Te is tennéd üzletünk polcain válogatva. A megrendelést a választott napon és időpontban bejárati ajtódig szállítjuk.

 

 Tudj meg többet a Tesco Online Bevásárlásról!

 

Gyümölcsök, amelyekről még nem hallottál: fedezz fel új ízeket

Használd ki az együtt töltött szabadidőt karácsonykor és próbálj ki olyan ízeket családoddal, amelyeket eddig még nem ismertél! Kezdjük a gyümölcsökkel: a következő listán a legismertebbektől a legegzotikusabbakig haladva összegyűjtöttük, hogy mely ízeket érdemes megkóstolnotok. A lista végén szereplő különlegességekkel akár egy vendégség során is nagyszerű meglepetést szerezhet!

  • Gránátalma
  • Mangó
  • Papaya
  • Füge
  • Kínai (sárga) kiwi
  • Licsi      
  • Ázsiai körte
  • Kumkvat
  • Jackfruit
  • Földicseresznye
  • Fügekaktusz         
  • Piros banán
  • Longán   
  • Sárkánygyümölcs    
  • Kígyógyümölcs
  • Tamarillo

Hogyan fogyasszunk gyümölcsöt?

E gyümölcsfajták többsége önmagában is remek, tálalás előtt elég csak meghámozni vagy feldarabolni őket. Készíts belőlük ízletes gyümölcssalátát, melyben az egzotikus ízek gyönyörűen összekeveredhetnek, vibráló színei pedig az ünnepi asztalon is pompásan mutatnak majd. Meglepheted családodat finom turmixokkal (kézi mixerrel gyorsan elkészíthető), vagy tedd könnyedebbé ünnepi desszertjeid különféle gyümölcsök hozzáadásával. Finom dekoráció: halmozz gyümölcsöt az édességek tetejére, például sajttortákra. Karácsonyi tippünk a csillaggyümölcs, amely minden finomság ünnepi ékévé válik. 

Fedezd fel az online elérhető egzotikus gyümölcsök teljes listáját.

Citrusfélék: klasszikus a karácsonyi asztalon

Mandarin, citrom, grapefruit és narancs – e citrusok már szinte nem is tűnnek egzotikusnak számunkra, ráadásul Magyarországon a legtöbbjük már az adventi időszak elengedhetetlen finomságaivá váltak.Annak ellenére, hogy már hétköznapinak tekintjük őket, számtalan kivételes tulajdonsággal rendelkeznek – ízükben és egészségre gyakorolt hatásukban egyaránt. Ismerd meg e különleges gyümölcsöket közelebbről! - Tudtad, hogy a citrusfélék nagyon egészségesek? A legtöbbnek kiemelkedően magas a C-vitamin és ásványianyag-tartalma. Ezek segítenek az immunrendszer megfelelő működésében, a fáradtság leküzdésében, valamint javítják a haj és a bőr állapotát. Ezenkívül hatásosak lehetnek a visszér megelőzésében és a spermiumok mozgékonyságának javításában is, valamint segíthetnek a cukorbetegség és a rák megelőzésében is. - A citrusfélékben található A-vitamin erősítheti a szemünket és a szervezet gyulladásokkal szembeni ellenállóképességét is. A bennük található nagy mennyiségű kálium és a magnézium továbbá segít az ideg- és az izomrendszer megfelelő működésének fenntartásában, míg a kalcium támogatja a csontok és a fogak egészségét. - Jótékony hatásai mellett ízük sem elhanyagolható: a legtöbb citrus, mint a lédús mandarin és a narancs különösen csábítóak, ha desszertek készítéséről van szó. - A citrusfélék közül egyértelműen a pomeló a legnagyobb. Ennek a különösen lédús gyümölcsnek az íze egy lágyabb és édesebb grapefruitéra emlékeztet, kissé mézes illattal. Gyümölcs- és zöldségsalátákba keverve, gyümölcsléként kifacsarva vagy különféle italokba keverve kitűnő az íze. Külföldön a pomelót gyakran használják főételek és levesek alapanyagaként is.

 

Tudtad, hogy

A citrusfélék népszerű elemei a magyar háztartásoknak, különösen karácsonykor. Nemcsak egészséges harapnivalóként szeretjük őket, hanem illatos, természetes dekorációk alapanyagaként is. Szárított szeletek formájában, szegfűszeggel kombinálva illatos gyertyatartót készíthetünk belőlük. Próbálja ki narancsból készített díszeinket vagy fedezze fel további ötleteinket és teremtsen varázslatos karácsonyi hangulatot otthonában! 

Hogyan szárítsunk narancsot és más gyümölcsöket?

A szárított narancs felhasználására számos izgalmas lehetőség van. Annak érdekében, hogy sokáig élvezhesd a belőlük készített dekorációkat és ne romoljanak meg a narancsszeletek, fontos, hogy megfelelő módon szárítsd ki őket. Ha kedvet kaptál, más gyümölcsöket is hasonlóan tartósíthatsz, melyekből egészséges nassolnivaló vagy illatos dekoráció válhat.

• Vágd a narancsot vékony, 4 milliméteres szeletekre. Vigyázat: az ilyen, vékony szeletek könnyen elszakadhatnak, felpöndörödhetnek, de a szélesebb szeleteket nehéz megfelelően kiszárítani, ezért könnyen penészesedhetnek.• Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd a szeleteket egymás mellé úgy, hogy a narancskarikák ne fedjék egymást. Helyezd a tepsit 50 ° C-ra melegített sütőbe. A szeleteket 45-60 percenként fordítsd meg, nehogy felpöndörödjenek.• Magasabb hőmérsékleten (maximum 120 ° C) is dolgozhatsz, azonban minél magasabb a hőmérséklet, annál gyakrabban kell a szeleteket megfordítani és ellenőrizni. Példaként: 100 ° C-os sütőben a narancsoknak körülbelül 4 órára van szüksége.• Még gyorsabban elérhető a végeredmény, ha légkeverős sütőt használsz. Ha rendelkezik ilyen funkcióval, mindenképpen használd.• Egy másik alternatíva a gyümölcsszárító, a fűtőtest, kandalló vagy más hőforrás használata. Különösen a kandalló vagy a fűtőtest esetében azonban fennáll annak veszélye, hogy a szeletek megpöndörödnek.

Az elkészült narancskarikákat különféle módon felhasználhatod dekorációkhoz, például gyertyatartókon, karácsonyfán vagy koszorúkon. Akár tálba is rendezheti őket, mely csodálatos illatot árasztva egész otthonában karácsonyi hangulatot teremt. 

Tipp: Más típusú egzotikus gyümölcsökből is készíthetsz díszeket. Például a csillaggyümölcs szeletek különösen szépen mutatnak az ünnepi fán, ráadásul a gyerekek fogyaszthatják csokoládé helyett, egészséges alternatívaként.

Gyertyatartó narancsból: finom illatosító és remek szórakozás.

 

A narancs és szegfűszeg édes illata azonnal hangulatosabbá teszi otthonod. Idézd meg a közelgő karácsonyt egy kreatív ötlettel, amelybe a család legkisebbjeit is bevonhatod! Narancsból könnyedén készíthetsz gyertyatartót a gyerekek: az idősebb gyermekek kivájják a narancsot, a kicsik pedig szegfűszeget szúrhatnak a puha héjba, hóembert, hópelyhet, szívet vagy más alakokat mintázva.A díszítéshez többféle módszert is kipróbálhattok, a narancs minden esetben legalább két-három napig illatos és szép marad. Mindehhez csupán egy gyönyörű érett narancsra, szegfűszegre, késre, kanálra, mézeskalács formákra és egy teamécsesre van szükséged.

A narancs gyertyatartó készítésének kétféle módja van, elsőként a könnyebb változatot mutatjuk meg. Helyezd a gyümölcsöt az asztalra úgy, hogy stabilan megálljon és ne guruljon el. Ezután készíts egy tányérra "ágyat" csillagánizsból, ami majd egy helyben tartja a narancsot. Rajzolj körbe egy mécses alját a narancs tetején, majd vágd ki a héjat a körvonalnak megfelelően. Ezt követően vájj lyukat a narancs belsejébe olyan mélyen, hogy abba éppen beleilljen a mécses, majd helyezd a gyertyát az elkészített nyílásba. Szúrj szegfűket a narancsba és gyújtsd meg a gyertyát. A narancs köré rendezhetsz fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget, lucfenyő gallyat vagy alma darabokat és már kész is az illatos gyertyatartó.

A második elkészítési lehetőség egy kicsit nagyobb kihívást jelent, de az eredmény sokkal illatosabb lesz. Vágd a narancsot két részre (ezek lehetnek pontosan egyenlő felek, vagy az alsó rész készítheted szándékosan kissé magasabbra is). Vágd ki a héjból a narancs húsát, majd kedvenc mézeskalács formádat használva vágj tetszőleges alakzatot a "fedél" tetejére. Az oldalakon is helyezhetsz el mintákat, de ne túl sokat, ugyanis úgy a narancs héja nem fogja tudni megőrizni a formáját. Tegyél mécsest a narancs belsejébe, helyezd rá a narancs gyertyatartó fedelét és élvezd a kellemes illatot. Pár pillanat múlva a meleg narancshéj gyönyörű aromát kezd majd árasztani magából. Ha így készítesz gyertyatartót, akkor is van lehetőséged arra, hogy szegfűszeggel díszítsd, vagy késsel finom mintákat vágj ki a narancs felső rétegéből. Csak a kreativitásod szabhat határt!

 

Bár a kézzel készített a legszebb ajándék, ha éppen a tökéletes meglepetést keresi szeretteinek, fedezze fel ajánlatainkat!

Hogy tetszett Önnek az oldal?