Receptek Főételek Vöröslencse leves, indiai Dahl - Kelet ízei a Tesco-nál!

Hozzávalók

30 dkg vöröslencse
25 dkg rizs
½ kanál étolaj
7 dl zöldségleves
2 dl kókusztej
20 dkg sárgarépa
1 darab sárga kaliforniai paprika
1 darab vöröshagyma
1 kanál őrölt gyömbér
2 darab paradicsom
kávéskanál őrölt római kömény
1 kanál curry
½ kanál barna cukor
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál darált paprika
½ kávéskanál chili pehely
1 marék friss koriander
1 marék friss petrezselyem
1 csipet
1 csipet cayenne bors

Leírás

 

 

Elkészítés

1

Először mossuk meg a vöröslencsét. Ehhez tegyük egy nagyobb tálba és öblítsük át 2-3 alkalommal, amíg a ráöntött víz már nem zavaros. Végül öntsük fel vízzel vagy zöldség alaplével és hagyjuk állni körülbelül negyedórát, hogy a lencse egy kicsit megszívja magát.

2

Pihentetés után tegyük fel egy lábasban, adjuk hozzá a kurkumát és ízlés szerint sózzuk, majd lefedve főzzük kb. 15 percig.

3

Amikor a lencse megpuhult, egy fakanál vagy habverő segítségével nyomkodjuk kissé szét a szemeket, hogy igazán krémes állagot kapjon az ételünk.

4

TIPP: alapvetően nem szükséges a vöröslencsét előre beáztatni, azonban ez a rövidke idő is elég neki, hogy kicsit puhuljon. Így a főzési idő rövidebb és amíg a lencse ázik, van időnk előkészíteni a többi hozzávalót is.

5

Vágjuk apró darabokra a hagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát, paradicsomot és a répát.

6

Egy nagyobb serpenyőben/ wokban forrósítsuk fel az olajat. Először dobjuk bele a római köményt és várjuk meg, amíg a magok pirulni kezdenek. Amikor a fűszer kezd pirulni, érezni fogjuk az intenzív illatát, ilyenkor vigyázzunk, ne égjen oda, mert megkeseredhet.

7

Tegyük a serpenyőbe a hagymát, gyömbért, paprikát, répát, és a többi fűszert is a koriander és a petrezselyem kivételével. Magasabb fokozaton pirítsuk további pár percig, amíg a hagyma meg nem puhul.

8

Miután a hagyma megpuhult, öntsük hozzá a zöldséges alaphoz a megfőtt lencsét. Adjuk hozzá a korianderlevél nagy részét (hagyjunk kicsit a tálaláshoz) és főzzük készre.

9

Utolsó lépésként keverjük a kókusztejet is az ételhez, és főzzük még 1-2 percig.

10

Tálaljuk melegen a vöröslencse dahl-t, kínáljunk mellé főtt vagy gőzölt jázmin rizst esetleg indiai kenyeret (naan-t). Díszítéshez használjuk a friss fűszereket, a korianderlevelet és a petrezselymet.

11

TIPP: ha indiai kenyérrel kínáljuk az ételt, érdemes tálalás előtt egy kis vajjal megkenve mindkét oldalukat rövid ideg pirítani egy serpenyőben. Éppen csak melegítsük át a naan-t, ne száradjon ki! Ezzel az apró és gyors trükkel egy igazi friss kenyeret kínálhatunk az ételhez.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4