Receptek Levesek Palócos zöldbableves

Hozzávalók

3 l víz

2 darab Tesco Finest San Marzano paradicsom

2 fej vöröshagyma

4 darab burgonya

10 szem Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors (színes)

3 szál sárgarépa

1 kanál paprika (sóban eltett darált)

5 dkg zsír (mangalicazsír)

2 kanál citromlé

1 csokor petrezselyemzöld

6 szem koriander (mag)

2 kanál pirospaprika

2 szál fehérrépa

50 dkg zöldbab (fagyasztott, vagy friss, 3-4 cm-es)

80 dkg marhahús (marhalábszár)

1 szál paszternák

4 szem borókabogyó

1 kg hús (füstölt oldalas)

1 tk borsikafű

Leírás

Egy nagyobb fazékban feltesszük főni az oldalast, kb. 3 liter vízzel felöntve, a babérlevél, egész színes borsok, borókabogyó és koriandermagok hozzáadásával. Így főzzük addig, lassú tűzön, fedő alatt, míg meg nem puhul a hús. (Ez nekünk kb. 1 órát vett igénybe, függ a hústól természetesen.) A húst kivesszük, félrerakjuk és az egész főzőlevet is megtartjuk. Amikor már készen van, egy másik lábasban, közepes lángon, a mangalicazsíron megdinszteljük a vöröshagymát és a TV paprikát. Amikor szép üveges a hagyma, belerakjuk a marhalábszárat és megpörköljük, hogy minden oldala megsüljön egy kissé. Rászórjuk a borsikafüvet, az őrölt színes borsot, ízlés szerint, majd levéve a tűzről belekavarjuk a pirospaprikát. Miután jól elkavartuk, belerakjuk a paradicsomot és az 1 ek. sóban eltett, darált paprikát, felöntjük kb. 2 dl lével, amit abból a főzőléből nyerünk, amiben az oldalas főtt. Visszatesszük a tűzre és lassú tűzön főzzük, lefedve, kb. 30 percig. Ezután belerakjuk az összes levet, amit az oldalas főzéséből nyerünk. Főzzük tovább, fedő alatt, egészen addig, míg a lábszár majdnem teljesen puha. (Ez még kb. 40 perc.) Ekkor belerakjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a pasztinákot, majd főzzük kb. 5-10 percig. Következik a burgonya, beleszórjuk a levesbe, főzzük 15 percig. Ekkor megkóstoljuk a levest és ha még kíván sót, megsózzuk. Ez függ attól is, hogy az oldalas mennyire volt sós. A végén belerakjuk a fagyasztott zöldbabot és az oldalast és még 5-10 percig főzzük. (Amennyiben friss zöldbabunk van, érdemes kb. a burgonyával együtt adni a leveshez.) A főzés végén, ízlés szerint savanyítjuk a levest, 2-3 ek. citromlével, vagy aki szereti, ecettel, abból kevesebb szükséges persze. Ekkor beleszórjuk a felaprított petrezselymet is. Tálaljuk tejföllel, friss fehérkenyérrel és szárított csípőspaprikával.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Fedezze fel katalógusainkat


1 / 8

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4