Tippek és tanácsok Túl sok tojás maradt és nem akarod kidobni? Csináld ezt!

A lehetőségek száma szinte végtelen. Ha mégis túl sok figyelne belőle a hűtőben, mutatunk néhány gyors felhasználási lehetőséget.

A leggyorsabb reggeli vagy vacsora a családnak a sok tojásból készülő tojásrántotta, vagy omlett. Dúsíthatjuk apróra vágott kolbásszal, sajttal, esetleg főtt krumplival, paprikával, zöldfűszerekkel. Szintén gyors és egyszerű megoldás a bundáskenyér, ehhez az otthoni maradék, szikkadt kenyeret is felhasználhatjuk és így semmi nem megy kárba. Ha a sok tojás mellett némi zöldség is akad otthon, készíthetünk sós tojáslepényt, frittatát: Ehhez 4 tojáshoz adjunk 2 dl tejet és 2 evőkanál lisztet. Sózzuk-borsozzuk, majd mehet bele cukkini, koktélparadicsom, vagy krumpli és némi hagyma. Tegyük kiolajozott serpenyőbe, szórjuk meg sok reszelt sajttal, majd süssük jól át.

Ha sok tojás van otthon, semmi nem állhat az édesszájúak gigantikus palacsintázásának útjába. Elég egy kis tej és liszt, meg persze némi lekvár és már süthetjük is az aranysárga palacsintatornyot. Akár a barátainkat is áthívhatjuk, hogy segítsenek elfogyasztani. Készíthetünk ízletes, soktojásos piskótát is, melyet tortaalapként is felhasználhatunk. Ha a nemzetközi édességek irányába kalandoznánk: Az olaszok híres tiramisujának is tojás az alapja, ennek készítésekor azonban figyeljünk arra, hogy a tojás szuperfriss legyen.

Ha végképp nincs időnk semmilyen konyhai ténykedésre és a megmaradt tojásokat mégis lefagyasztanánk, semmiképp se egészben tegyük be őket, hanem törjük fel őket és csak a belsejüket fagyasszuk. Előtte szórjuk meg egy kis cukorral vagy sóval és később süteménysütéshez felhasználhatjuk. Ugyanakkor közeli lejáratú tojást már ne tegyünk be a fagyasztóba, inkább használjuk fel az említett villámgyors ételkészítési lehetőségek egyikére.

Forrás: Gasztrocoach, Krónika

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása