Egészséges életmód Fitt életmód Társ a fogyásban: a gyümölcs!

Mielőtt azonban gyümölccsel teli kosarakkal töltené meg a konyháját, gondolja át alaposan a kérdést. A gyümölcsök egy részének jellemzően magas a kalóriatartalma és a glikémiás indexe (GI). Ez azt jelenti, hogy nem fogyaszthatjuk őket korlátozás nélkül, mint a zöldségeket. Minél alacsonyabb a GI érték, annál lassabban szabadul fel a glükóz, és annál kevesebb kalóriát raktároz el zsírként a szervezet. Válasszunk tehát olyan gyümölcsöket, melyek GI-je nem éri el a negyvenet.

Melyek ezek a gyümölcsök?

  • az egres,
  • az őszibarack,
  • a piros és fekete ribizli,
  • a cseresznye,
  • a körte,
  • az alma,
  • a fekete áfonya,
  • a szeder,
  • a málna,
  • az eper,
  • a sárgabarack,
  • a narancs,
  • a szilva,
  • a meggy.

Amikor diétázunk, vagy csak figyelni szeretnénk az alakunkra, kerüljük:

  • a dinnyeféléket,
  • az ananászt,
  • a kék áfonyát,
  • az érett banánt,
  • a kivit,
  • a mangót,
  • a szőlőt.

Melyik gyümölcsök segítik leginkább a fogyást?

  • a görögdinnye, mivel jótékony hatással van az anyagcserénkre;
  • az avokádó, mivel megszünteti az éhségérzetet; noha a legmagasabb kalóriatartalmú gyümölcsök közé tartozik, rendszeres fogyasztása sem vezet testsúly-növekedéshez;
  • az őszibarack, mivel emésztőnedvek termelésére készteti a gyomrunkat, ezáltal több méreganyagot távolít el a szervezetünk;
  • a szeder, mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek a szervezetünk működését szabályozzák;
  • az eper: gazdag polifenol-forrásként jelentős mértékben hozzájárul a súlycsökkenéshez.

Mennyi gyümölcsöt ehetünk naponta?

A fogyókúrázóknak nem szabad naponta 1-2 adag gyümölcsnél többet fogyasztaniuk. Egy adag egy pohár apróbb, vagy egy közepes méretű gyümölcsnek felel meg.

Mikor együnk gyümölcsöt?

Lehetőleg ébredést követően, esetleg reggelire vagy tízóraira, hogy serkenthesse a szervezet munkavégzését. A gyümölcsök fogyasztása hatással van a vércukorszint emelkedésére, így az agyat táplálja – ettől a munkánk is hatékonyabb lesz.

Nem ajánlott a gyümölcsöket étkezések között fogyasztani. Miért? Mert a gyümölcsök elfogyasztását követően a vércukorszint hirtelen megemelkedik, de rögtön ezután le is csökken. Ennek köszönhetően leszünk rövid időn belül ismét éhesek. Ne fogyasszunk gyümölcsöt az esti órákban sem. Amikor alszunk, a cukor egyből zsírszövetté alakul.

Forrás: portal.abczdrowie.pl, zdrowie.radiozet.pl, zdrowie.radiozet.pl

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása