Egészséges életmód Egészség Nyaralás és kullancsok

A kullancsok (Ixodida) – apró pókszabásúak az atkák alcsoportjából - májusban és júniusban a (de szeptemberben és októberben is) legaktívabbak. Körülbelül 900 kullancsfaj ismert, Magyarországon kb. 20 féle fordul elő. A kullancs olyan parazita, amely táplálkozás szerzés alatt veszélyes betegségeket terjeszt.


Hol leskelődnek ránk a kullancsok?


Először is el kell oszlatni egy általános tévhitet: a kullancsok nem csak erdőben vagy fákon várnak ránk.

Leginkább a fűszálakon, parkokban, sőt a városok közepén található parkokban, némelyik faj akár a padlástérben is leskelődik, és mindenbe belekapaszkodik, ami csak elhalad mellette. Átmenő területeken is találkozhatunk velük, pl. az erdő, rét, tisztás vagy az utak szélén. A kedvenc növényfajukhoz tartozik a páfrány, fekete bodza, szeder- és mogyoróbokor.  


Sajnos a kullancsok számára, mint az emberek számára is, a szobahőmérséklet a megfelelő környezet – előnyben részesítik a meleget, ám a nem túlzottan magas hőmérsékletet is (25°C felett), és kedvelik a nedves környezetet is.


Keresse a testén, és a kis kedvence bőrén is


Tekintettel arra, hogy kullancsok kedvelik a meleg és nedves környezetet, olyan helyeken kapaszkodnak meg, ahol izzadunk és ahol a bőr a legvékonyabb: fül mögött, könyök- és térdhajlatokban, mellek alatt, fenéken és lágyékban. Ezek a vérszívók a reggeli és esti órákban a legaktívabbak, ezekben a napszakokban legyünk tehát különösen óvatosak és készüljünk fel a jelenlétükre. Gyakori házigazdájuk lehet a gyakran kint tartózkodó háziállat is. Gondosan nézzük át a kis kedvencünket minden alkalommal, amikor jön reggelizni vagy vacsorázni, esetleg ha családi piknik alatt gyakran elszalad valamerre. Gondoljunk az állandó veszélyforrást jelentő rejtett csapdákra, amikor bemegyünk a magas fű vagy növényzet közé, vagy amikor leülünk egy fatörzsre. Esti órákban, hűvös időben, hosszú szárú nadrágot viseljünk – leginkább világos színűt. Ennek köszönhetően a kullancs jobban látszik – visszatérés után alaposan rázzuk ki a nadrágot.


Látom a kullancsot!


Először is, a kullancs bele akar kapaszkodni a bőrbe; ha még nem volt ideje belekapaszkodni és látjuk, hogy mozog, minél előbb el kell távolítani.

Másodszor a kullancsok erős kapaszkodókkal rendelkeznek, és erősen is tudnak kapaszkodni. A nyáluk érzéstelenítőt tartalmaz, ezért a csípést meg sem érezzük.

Harmadszor ez a parazita nem is könnyen látható: a lárvája kb. 0,5 mm átmérőjű és színe hasonlít az emberi bőrszínhez, a nimfája egy homokszem nagyságú: 1,5 mm.


Távolítsuk el a kullancsot. De nem kézzel!

 

Leginkább pinzettával vagy gyógyszertárakban kapható kullancskiszedővel. Ne várjunk! Tegyük meg azonnal, mert minél előbb távolítjuk el a kullancsot, annál jobb! A kullancsot fogja meg minél közelebb a bőrfelülethez, és határozott, erős, enyhén görbe mozdulattal húzza ki. A jobb- vagy baloldalra történő tekerésnek nincs alapja, sem jelentősége. A kullancs eltávolítása előtt semmiképpen ne kenje be a helyet semmilyen szerrel – csak növelné a fertőzés kockázatát. Csak a vérszívó eltávolítása után fertőtlenítsük le a bőrt, és ellenőrizzük, hogy sikerült-e az egész kullancsot kiszedni.


Védőoltás és gyógykezelés


A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegség a Lyme-kór és a kullancs encephalitis. A Lyme-kór ellen sajnos jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás. Az első tünetek a kullancscsípéstől számított 6 héten belül jelentkezhetnek. Az esetek felében vándorló bőrvörösödés formájában jelentkezik a betegség – fájdalommentes, gyűrű alakú, az egy és akár öt centiméternél nagyobb folt megjelenik és időnkét eltűnik. Jelentkezhet álmosság és egyensúly zavar is. Az antibiotikumos gyógykezelés átlagban 28 napig tart. Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy nincs kullancs által megfertőzve Lyme-kórral, kérhet vérvizsgálatot.


A rendkívül súlyos kullancs encephalitis betegségre szerencsére létezik védőoltás. A védőoltás beadása még a kullancsszezon előtt ajánlatos.


Ellentétben a Lyme-kórral a kullancs encephalitis fertőzés már az első percekben kialakul, amikor a kullancs szívja a vért – a parazita váladéka által. A kullancscsípéstől 1–3 héten belül olyan influenzára utaló tünetek jelentkeznek (láz, izomfájdalom), melyek néhány nap után csökkennek, és ebben a fázisban a betegség véget is érhet, de néhány nap után sokkal nagyobb erővel visszatérhet, immár erős fejfájás kíséretében, idővel súlyos idegrendszeri zavarokkal, agyhártyagyulladás vagy agytörzsgyulladás formájában.


Mindkét betegség akár tünetek nélkül is lefolyhat. Bármilyen fertőzés gyanút mindenképpen orvossal konzultáljon!


Figyelem! Nem minden kullancs terjeszt fertőző betegséget, mert nem minden kullancs fertőzött, ilyen kullancs tehát nem okoz betegséget. Tekintettel arra, hogy a Lyme-kór és egyéb, a kullancs által terjesztett betegség nehezen diagnosztizálható, ezért inkább igyekezzünk bármilyen fertőzést megelőzni.

Források: zdrowiw.pap.pl, poradnikzdrowie.pl, juniorowo.pl, zdrowie.pap.pl

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása