Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Gondolja át, hány főre, milyen sűrűn fog otthon kenyeret sütni! Általában kétféle géptípust kínálnak az üzletek: az egyikben kisebb, kb. 0,8 kg-os venkit lehet sütni, a másikban kb. 1,3 kg-os, hosszúkás kenyeret készíthet. Ne feledje azonban, hogy ha tartalmasabb, sűrűbb kenyeret készít, kevesebb is elég lehet.
Manapság már olyan kenyérsütőt is lehet kapni, amelyben gluténmentes, de akár kovászmentes kenyér is készíthető. Vannak előre programozható és gyorsprogrammal rendelkező készülékek is, melyekért megéri egy kicsivel többet fizetni, ha rendszeresen időhiányban szenved.
Döntés előtt mindig olvassa el a készülékről írt vásárlói véleményeket! Mindenképp nézze meg, hogy a forgalmazó milyen jótállási és garanciális feltételeket biztosít, van-e lehetőség hosszabbított garanciára, ill. hogy az alkatrészek beszerzése egyesével is lehetséges-e.
Hozzávalók
• 3,5 dl langyos víz
• 2 tk só
• 500 g finomliszt
• 150 g rétesliszt
• 2 ek olaj
• 2 tk cukor
• 1,5 tk élesztő
Elkészítés
1. A vizet a gép táljába öntjük.
2. A hozzávalókat sorban a kenyérsütőbe tesszük, de ügyelünk arra, hogy az olajat és az élesztőt ne érje a víz.
3. A gép “alap” programján dagasztjuk és sütjük. (kb. 3-3.5 óra)
Hozzávalók
• 0,5 dl hideg víz
• 25 dkg durumliszt
• 15 dkg zabpehely
• 1 tk cukor
• 2 tk só
• 1 tasak élesztő
• 2,5 dl író
• 2 tk lenmag
• 1 k szezámmag
Elkészítés
1. A vizet a dagasztótál aljába öntjük.
2. Az írós zabpehlyhet a liszthez keverjük, majd hozzáadjuk a vízhez.
3. Lyukat fúrunk a lisztbe és belehelyezzük a sót, az élesztőt, a magvakat és a cukrot.
4. Beállítjuk a programot: házi vagy sima kenyér program (ez típustól függően eltérő), méret: 1 kg, szín: közepes.
5. Amikor kisült a kenyér, hideg vízzel megkenjük a tetejét (így a héja ropogósabb lesz), majd 15 percig pihentetjük a gépben.
6. Kivesszük a kenyérsütőgépből, majd tiszta konyharuhába tekerjük, így tároljuk.
Hozzávalók
• 45 dkg gluténmentes lisztkeverék
• 4 tk sütőpor
• 2 dkg élesztő
• 1 csésze víz
• 1 csipet cukor
• 1 tk só
• 2 tk almaecet
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek olívaolaj
Elkészítés
1. A kenyérsütőgép üstjébe először beletöltjük az olajat, majd ráöntjük a vizet és az almaecetet.
2. Ezután hozzáadjuk a sütőporos lisztet és rámorzsoljuk az élesztőt.
3. Cukrozzuk, sózzuk, majd beletesszük az apróra darabolt fokhagymát.
4. Gluténmentes kenyér sütésére a legrövidebb program ajánlott.
Forrás: Blikkrúzs, Femina.hu