Tippek és tanácsok Karácsonyi fonott kalács – az ünnep legédesebb része

A karácsonyi fonott kalács először a 14. században került említésre Prágában. Holšov János bencés szerzetese említette meg elsőként ezt finom puha édességet a „Karácsony estéje” című művében. Úgy említi, mint Krisztus ruhába csomagolt gyermekét.

Néhány évszázaddal később pedig már a díszes, ételektől roskadozó karácsonyi asztal részét képezte sőt, még az állatok is kaptak belőle, hogy egészségesek legyenek a következő évben. Gyakran sütöttek a kalács tésztájába egy érmét, és aki ezt megtalálta a tálalás során, az egész éves gazdagságban és egészségben bízhatott sőt, ha sütés közben kicsit odaégett a karácsonyi kalács, annak szintén nagy szerencsét tulajdonítottak.

Karácsonyi fonott kalács – az ünnep legédesebb része

Fonott karácsonyi sütemény

Ha szeretnénk egy tökéletes, formás fonott karácsonyi kalácsot készíteni, nem lesz egyszerű dolgunk. Ez a kalács lisztből, tejből, tojásból, élesztőből, vajból, mazsolából, vaníliából, mandulából, cukorból és sóból készül. Ami a receptet nehézzé teszi, hogy rendkívül fontos az összes összetevő kiegyensúlyozott aránya. Lássuk milyen a tökéletes karácsonyi kalács:

Hogyan készítsük el a tökéletes kalács tésztáját?

  • Keverjük össze az élesztőt az édesítetlen ásványvízzel, a tészta a szénsavnak köszönhetően még teltebb lesz.
  • Ha még ennél is pufibb és teltebb kalácsot szeretnénk, cseréljük le a vajat olajra. Azzal azonban legyünk tisztában, hogy így elveszíti majd a különleges vajas ízét.
  • Hozzáadhatunk egy reszelt szerecsendiót vagy egy kis citromhéjat a liszthez a jobb íz elérése érdekében.

Karácsonyi szimbólum

A régiek karácsonyi asztalán csupa olyan étel és ital volt, amiről úgy vélték, gazdagságot, egészséget vagy szerencsét hozhat a jövőben. Melyek azok a karácsonyi jelképek, amelyeknek a mai napig is ilyen erőt tulajdonítunk?

A karácsony egy sokrétű hagyomány Magyarországon. A szenteste készített fonott kalács tésztájába elődeink például egy szem borsót tettek és így sütötték meg. Aki később a borsószemet megtalálta, annak a következő éve boldog és sikeres lett. Sok országban a kalácsot 3-4 szintesre csinálják és az egyes szintekhez különböző jelentéseket társítanak.

Az eredeti karácsonyi fonott kalács 9 részből áll. Az első négy a legerősebb, ebből lesz a tészta alapja. A következő 3 a kalács második szintjét képezi, majd jöhet a legnehezebb 3. része. A különböző szintek összetapasztásához, majd díszítéséhez használjunk tojásfehérjét és a tetejét szórjuk meg mandula darabokkal.  Használjunk 2-3 nyársat a kalács stabilizálásához, majd lassan 160 fokon 45 percig süssük.

Különböző országok, különböző kalácsok

Zopf / Züpfe

A svájci, osztrák és bajor fonott kalács fehér lisztből, tejből, tojásból, vajból és élesztőből készül és Svájc francia nyelvterületein Tresse néven ismerik és szép fonott formában sütik, általában hagyományosan vasárnap reggel fogyasztják el.

Challah

A „Challah” szó bibliai eredetű, hasonlóan a többi fonott kenyérhez (kalach, colach), és a zsidó konyhában egyedi szerepet tölt be. Általában különleges alkalmakkor, például shabbat és más zsidó ünnepek alkalmával fogyasztják. A Challah különféle formájú és méretű lehet, és minden típusnak megvan a maga jelentése és célja. A fonott szálak például az összefonott karokat szimbolizálják.

Kardamomos kalács

Ez a házi karácsonyi kalácshoz hasonló édes kenyér hagyományos étel Svédországban és Finnországban. Kávéval vagy teával fogyasztják, általában egész évben. Főleg kör vagy téglalap alakban sütik, és gyöngy alakú cukorkákkal vagy mandulapehelyekkel díszítik. Néhány helyen apróra vágott dióval, vanília fagylalttal, mazsolával, fahéjjal vagy túróval töltik meg.

TIPPEK:

Ha esetleg úgy érezné, hogy a házi karácsonyi kalács túl bonyolult és időigényes önnek, válasszon helyette először egyet az egyszerűbb recepjeink közül. A finom mézeskalács csillagok például biztos elnyerik majd a család tetszését.

Forrás: wikipedia.sk, believer.blog.pravda.sk, blog.mall.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása