Tippek és tanácsok Így süssön gluténmentes liszttel!

Ma már nem gond főzni és sütni glutén nélkül.

A szokványos változatok közé, melyekkel a klasszikus lisztet lehet helyettesíteni, nemcsak a gluténmentes liszt tartozik. A probléma a feldolgozásnál kezdődik. Ne várja azt, hogy ugyanúgy fognak viselkedni, mint a hagyományos liszt! Némelyik ragad, némelyik nem tartja az alakját, a többi pedig a sütés után “szivacsot” csinál a kalácsból.

Variáljon

A hajdina-, gesztenye-, illetve kukoricalisztnek tipikus kifejező íze van, ami nem mindenkinek felel meg. Némely lisztfajta nehezebb és feldolgozáskor nagyon tömör. A megfelelő ízeket és szerkezetet a nehéz lisztek könnyebb lisztekkel, valamint a kifejezőbb ízű lisztek és a neutrális ízű lisztek kombinációjával érheti el. A legtökéletesebb eredmény érdekében egyszerűbb, ha olyan lisztkeveréket vesz, melyben az arányok már megfelelően vannak keverve.

Több víz és sütőpor

A gluténmentes liszt több vizet szív magába, mint a hagyományos liszt. Így a tészta nehezebb és több sütőport igényel azért, hogy szép levegős legyen.
Ötletünk: A receptekben ne cserélje fel automatikusan a lisztet gluténmentesre. Inkább az eredeti gluténmentes receptekkel dolgozzon, ahol már hiteles mennyiségek vannak.

Szétesett kalács
Olykor előfordul, hogy a gluténmentes lisztből készült tészta a sütés után szétesik. Legközelebb tegyen bele egy kevés mogyorót, olajat, mézet, joghurtot vagy eggyel több tojást.

Nem áll el sokáig
A gluténmentes péksütemény gyorsabban romlik és keményedik. Ezért inkább süssön kevesebbet, vagy a megsült kalács egy részét tegye fagyasztóba.

Plusz két ötlet:
A kukoricalisztet ne vásárolja tartalékba, mert gyorsan keserű lesz. Ezt a sötétebb színéről és csípősebb illatáról ismeri fel.
A hajdinalisztet ne használja a tepsi megszórására, mert sütéskor keserű lesz és odaég.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása